NIJEDAN od 300 bolesnika nije povređen u velikom požaru, koji je u subotu uveče oko 22.40 zahvatio treći i četvrti sprat bolnice Kliničko-bolničkog centra „Dragiša Mišović“! Tragedija je izbegnuta samo zahvaljujući brzoj reakciji bolničara, vatrogasaca i pripadnika MUP, koji su pacijente odmah evakuisali. Samo jedan vatrogasac zadobio je prelom ruke, i njegove povrede su sanirane u Urgentnom centru. Požar je potpuno ugašen nakon dva sata, a još nije poznato šta je izazvalo buktinju. Policija je tokom noći radila na utvrđivanju uzroka, koji bi uskoro trebalo da budu objavljeni.
Vatra je izbila na poslednjem spratu zgrade, na kome se nalaze novi bolnički apartmani. U njima, srećom, nije bilo pacijenata. Prve četiri vatrogasne ekipe došle su nakon samo tri minuta od obaveštenja, ali nisu mogle da obuzdaju požar, koji se zbog vetra širio celim krovom. Nedugo zatim, deo krovne konstrukcije obrušio se na sprat ispod, pa su svi bolesnici morali da budu evakuisani. U pomoć su pritekle i jedinice Žandarmerije, vojna i civilna hitna pomoć.
Na travnjaku pred bolnicom vladalo je „opsadno“ stanje. Desetine, mahom starijih, pacijenata umotanih u ćebad ležalo je na nosilima, bolničkim stolovima, prostirkama, pa čak i drvenim klupama. Mnogi od teških bolesnika, koji su samo dan ranije operisani, izneti su pred bolnicu u bademantilima. Čuli su se jauci i zapomaganje. Bolničari su nastojali da svima pomognu i da ih uteše.
Lekari, vatrogasci i ekipe MUP iznosili su najteže bolesnike. Kolima Hitne pomoći pacijenti su razvoženi na susedna odeljenja za kardiovaskularne bolesti i urologiju, Urgentni centar, Institut za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“, Vojnomedicinsku akademiju i druge ustanove.
- Nemojte me zaboraviti, molim vas - vapila je Milica V. (78), dok je ležala na nosilima pred bolnicom. Nakon samo nekoliko trenutaka, pripadnici Žandarmerije smestili su je u kola Hitne pomoći.
Na klupi pored nje, sedeo je i Miloš S. (83) uvijen u ćebe. Čekao je bolničarku da mu pomogne kako bi se smestio u jedna od ambulantnih kola.
- Na drugom spratu se ništa nije čulo ili osetilo - priča on, vidno uznemiren. - Odjednom, u sobama su upalili sva svetla i rekli nam da moramo hitno da izađemo. Kada smo izašli u hodnike, počeo je da se oseća miris paljevine.
Prema rečima direktora Hitne pomoći Branka Lazića, oko 40 pacijenata nalazi se u Urgentnom centru, blizu 60 na VMA, a deo pacijenata je smešten na Ortopedsku kliniku na Banjici. Jedan broj pacijenata je smešten i u Gradskoj bolnici na Zvezdari i na Kardiovaskularnoj klinici na Dedinju. Teškoće bolesnicima isprva je stvorila i činjenica da niko od njih nije došao s bolničkom listom na kojoj je naznačena propisana terapija.
Mnogobrojne vatrogasne ekipe, koje je činilo 25 vozila i 78 vatrogasaca, uspele su nakon pola sata da primire vatrenu stihiju. Požar je, uz mnogo napora, lokalizovan oko ponoći.
- Bilo je važno da pacijenti što pre budu evakuisani - rekao je u subotu uveče ministar policije Ivica Dačić. - Samo pravovremenom intervecijom svih službi, nije došlo do tragičnog ishoda. Jedan vatrogasac je povređen, ali je i on tražio da se vrati nazad na posao, za šta nije bilo potrebe. Lekari, vatrogasci i pripadnici MUP pokazali su veliku požrtvovanost. Naše ekipe će tokom noći utvrđivati šta je uzrok požara.
Ministar Dačić je dodao i da je služba „92“ dobila dojavu da je u zgradi postavljena bomba, samo šest minuta nakon obaveštenja o požaru.
- Na licu mesta su i antidiverzione ekipe koje će proveriti i malo verovatnu mogućnost da se radi o podmetnutoj bombi - rekao je Dačić. - Zasada, nema indicija da se bilo šta slično dogodilo. Po svemu sudeći, reč je o lažnoj dojavi.
Prema rečima direktora bolnice dr Mome Jakovljevića, požar je izbio u delu zgrade u kojoj nema pacijenata, ali nedaleko od šok sobe u kojoj se nalazilo 20 teških bolesnika.
- Potpuno sam u šoku, ovo je jeziva scena - govori dr Jakovljević dok pored njega pronose i poslednje evakuisane pacijente. - Prethodne noći dežurao sam u bolnici 24 sata. Imamo interno pravilo da dežurni lekar obiđe ceo objekat, i kada sam prolazio kroz prostorije na četvrtom spratu nisam primetio ništa neobično. Ovo je bio deo sa luks apartmanima za teške bolesnike, koji je prošao tehnički prijem i trebalo je da počne sa radom. Svi zanatski radovi su odavno završeni i u ovom delu bolnice nije bilo majstora.
On dodaje i da je zaista srećna okolnost što u tom trenutku ovaj deo nije bio u funkciji, ali da je izbijanje požara krajnje sumnjivo.
- Ako je neko dojavio da je u zgradi postavljena bomba, tu nisu čista posla - kaže on. - Sve mi je jako sumnjivo, ali ne vidim zašto bi se neko okretnuo protiv bolnice, lekara i pacijenata.
U krug bolnice nedugo zatim pristigli su i ministar zdravlja Tomica Milosavljević, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i njegov pomoćnik Živorad Anđelković.
Prema Milosavljevićevim rečima, samo velikim zalaganjem bolničara i ekipa za vanredne situacije nije došlo do ljudskih žrtava.
- Zaposleni u bolnici poneli su se zaista požrtvovano - rekao je ministar zdravlja. - Brzo su reagovali i sve pacijente izveli na bezbedno.
Gradonačelnik Đilas kaže da su gradske službe dobro uradile posao.
- U pomoć je odmah priteklo i 20 vozila gradske Hitne pomoći, koji su sa kolegama iz vojske prevozili pacijente u druge bolnice - kaže Đilas. - Najvažnije od svega je, ipak, da niko nije ozbiljnije povređen. Nadležni će utvrditi zašto je došlo do izbijanja vatre.
Obojica ministara sa gradonačelnikom potom su obišli samo mesto požara, kako bi se uverili da je buktinja zaista ugašena.
Komandir vatrogasnog voda Đura Šušnjar, koji je usmeravao ekipu u samoj zgradi, kaže da je postignut veliki uspeh pošto je požar brzo ugašen, a izbegnuti su materijalna šteta velikih razmera i ljudske žrtve.
- Prilazili smo požaru sa istočne i zapadne strane krova - priča Šušnjar. - Velika staklena fasada površine oko 100 metara kvadratnih gorela je i obrušila se na sprat ispod. Brzo smo reagovali i požar ugasili, kako spolja, tako i unutra.
Prema njegovim rečima, veliku pomoć dobili su i od zaposlenih u bolnici, koji su brzo prekinuli dovod kiseonika po spratovima.
- Tehnički gasovi su mogli da nam stvore velike probleme, pošto su instalacije sa kiseonikom razvedene po svim spratovima - navodi Šušnjar. - Oni su odmah zatvorili ventile u podrumskim prostorijama, kako ne bi došlo do eventualne eksplozije gasova.
Ministar Dačić na kraju obilaska bolnice odao je priznanje i zahvalio je pripadnicima Žandarmerije, vatrogasnim jedinicima, policajcima i medicinskom osoblju na požrtvovanju i profesionalnom i odgovornom gašenju požara i evakuaciji i zbrinjavanju pacijenata.     

OPERACIJE
OPERACIJE koje su zakazane za naredne dane u bolnici „Dragiša Mišović“ biće izvršene u drugim lečilištima. Bolesnici će biti operisani u onim bolnicama u koje su zbog požara premešteni.

BRZA REAKCIJA
DIREKTOR Urgentnog centra prof. dr Vladimir Đukić izjavio je u subotu uveče da je taj centar prihvatio više od 40 pacijenata evakuisanih iz Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović“ na Dedinju.
- Sve je organizovano u savršenom redu i evakuacija je odlično obavljena - rekao je Đukić.
Načelnik službe za lečenje na Prijemnom odeljenju VMA Milorad Rabrenović rekao je da je u tu zdravstvenu ustanovu u najkraćem roku primljeno oko 60 pacijenata iz bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović“ i da su svi u dobrom stanju. U šok sobu su smeštena dva pacijenta koja su i u bolnici „Dr Dragiša Mišović“ takođe bili u šok sobi, te da se i oni osećaju dobro.

BEZ STRUJE
NAPAJANjE električnom energijom bilo je prekinuto nekoliko minuta po izbijanju požara. Dovod je bio prekinut iz predostrožnosti, kako ne bi došlo do većih posledica uzrokovanih vatrom. Okolne zgrade ostale su u mraku, ali je struja ponovo puštena tokom noći.

TELEFONI
TELEFONI za informacije o pacijentima - Vojnomedicinska akademija: 3608-712, Urgentni centar: 3662-130, Gerijatrija „Dragiša Mišović“: 3630-600