U ALEJI zaslužnih građana, na beogradskom Novom groblju, u petak je sahranjen akademik Dušan Kanazir. U prisustvu više stotina građana i naučnih radnika, od velikog naučnika su se oprostili akademik Ljubiša Rakić, potpredsednik SANU i prof. dr Snežana Pajović, državni sekretar Ministarstva nauke.
- Dušan Kanazir je bio stvaralac i ličnost genijalne obdarenosti, neiscrpne radne energije i postojanosti, dostojanstva i ponosa, istovremeno običan i skroman čovek, odan prijatelj, u kome su humanost, razumevanje i briga za čoveka, njegove potrebe i teškoće, uvek bili iznad pragmatizma takozvanih velikih zadataka naše alijenirane svakodnevice - rekao je Rakić.
Rakić je istako da je Kanazir bio osnivač molekularne biologije na Univerzitetu u Beogradu i začetnik stvaranja laboratorije u Vinči. Njegova istraživanja svrstala su ga u red velikana bioloških i biomedicinskih nauka. Bio je kandidat za Nobelovu nagradu 1978. godine. Skroman, kakav je uvek bio, svoj stav je usmeravao ka suštini naučnog i opšteg interesovanja, a ne ka medijskoj ličnoj promociji.