TELEFONI u Odeljenju za prevare beogradske policije usijali su se od poziva. Više stotina građana, ne samo iz Srbije, već i Republike Srpske, javilo se da podnese prijavu protiv nadrilekara Nenada Rosa (57), tvrdeći da ih je prevario i uzeo "brdo para" za lečenje njihovih najmilijih.
Prema nezvaničnim informacijama, ovaj hrvatski državljanin koji je u Beogradu živeo u iznajmljenom stanu u Ulici Hadži Milentijevoj 14 na Vračaru, sumnjiči se da je na prevaru od lakovernih uzeo više miliona dinara. Sumnja se, međutim, da je ta suma daleko veća i ona se povećava svakog časa.
Interesantno, ali niko se nije javio sa tvrdnjom da ga je Roso izlečio. Ovaj Hrvat, inače, poznat je i u sportskim krugovima jer se jedno vreme bavio bodibildingom. Tada je bio poznat kao Nenad Brkić.
Klupko njegovih prevara počelo je da se odmotava kada ga je jedna Kragujevčanka prijavila da joj je uzeo 300.000 dinara obećavajući da će izlečiti njenog supruga, koji je oboleo od karcinoma. On je, međutim, ubrzo umro. Sa Rosom je uhapšen i Željko Šeatović, iz Guncata, koji je pravio diskove pomoću kojih su građani "lečeni".
U saopštenju policije se navodi da je Roso u više navrata zakupljivao termine na nekoliko televizijskih kanala, gde se lažno predstavljao kao doktor alternativne medicine. Uprkos tome što nema sertifikat o stručnosti za bavljenje alternativnom medicinom, niti potrebne dozvole nadležnih državnih organa, Roso je promovisao svoju metodu lečenja pod nazivom "nulta terapija". Tvrdio je da uz pomoć aparata "rajf generator", koji je konstruisao Šeatović, leči karcinom, leukemiju, dijabetes i druge teške bolesti...
Ova naprava, kažu u policiji, nije bila registrovana, niti je posedovala sertifikat i atest o tehničkoj ispravnosti. Pored ovoga, "doktor" Roso je preporučivao korišćenje generatora u kombinaciji sa preparatima i lekovima, poput "flavina", "protocela", "lama"...
Preko malih ekrana objavljivao je brojeve telefona za zakazivanje "pregleda", a njih je "doktor" Roso obavljao u iznajamljenim stanovima po Beogradu. Odnedavno je svoj "patent" i lečenje počeo da promoviše i u Bosni i Hercegovini, a u Bijeljini je otvorio "ordinaciju".
- Istraga je došla do saznanja da je Roso preporučivao tri nivoa lečenja, posle čega bi pacijent, kako je tvrdio ovaj "lekar", potpuno ozdravio - navodi izvor "Novosti" blizak istrazi. - Do tog, trećeg stupnja, međutim, bolesni nikada ne bi stigli, jer bi u međuvremenu preminuli.
Prvi i drugi nivo "lečenja" podrazumevali su upotrebu "rajf generatora", kao i nekih medikamenata. Tih lekova, po pravilu, nije bilo u Srbiji, pa ih je "doktor" upućivao na "ljude koji ih nabavljaju iz Amerike". Sve su to lakoverni građani u želji da nađu spas za svoje najmilije - debelo plaćali.
Prevareni građani mogu i dalje da se jave beogradskoj policiji na telefon 011/2797-435.

ZADRŽAN SAUČESNIK
LAŽNOM doktoru i njegovom saučesniku određeno je policijsko zadržavanje do 48 sati. Nenad Roso i Željko Šeatović biće u petak privedeni dežurnom istražnom sudiji u beogradsku Palatu pravde.

U HADŽI MILENTIJEVOJ NISU ZNALI KO IM ŽIVI U SUSEDSTVU
MOJ KOMŠIJA LAŽNI LEKAR

U STANU u Hadži Milentijevoj ulici 14 na Vračaru, gde je Nenad Roso imao "ordinaciju", u četvrtak nije bilo nikoga. Komšije kažu da nisu znale čime se bavio jer se skoro doselio.
- Pre mesec dana se uselio u stan broj 2 u prizemlju, koji je inače vlasništvo folk pevačice - objašnjava jedan od stanara ove zgrade. - Već sledećeg dana su počeli da dolaze neki ljudi. Delovalo je kao da ima neku firmu, a kada sam na interfonu video nalepnicu "Dr Roso" pomislio sam da je neka privatna ordinacija.
Prema njegovim rečima, niko od stanara nije posumnjao da se njihov novi komšija bavi nadrilekarstvom. Tek kada se u sredu pojavila policija, shvatili su da tu nisu "čista posla".
- U našem ulazu su neki stanovi davno izdati firmama jer se zgrada nalazi na atraktivnoj lokaciji - dodaje naš sagovornik. - Do sada nikad nije bilo problema. (V. B. M.)