KRAGUJEVAC - Torinski automobilski gigant “Fijat” ponudiće u narednih nekoliko nedelja novu verziju prozvodnog plana za Srbiju. Kako se nagoveštava iz izvora Ministarstva za ekonomiju, koje najviše brine o dogovoru, moguće je da “Fijat” definitivno ponudi godišnju proizvodnju od 140.000 automobila. Tada će se i precizirati da li će to biti automobili klase “A” ili klase “B”.
Nova ponuda jednog od najvećih svetskih proizvođača automobila time bi bila smanjena u odnosu na prvi ugovor, spektakularno potpisan prošlog septembra, kada je nagoveštena proizvodnja od 240.000 automobila godišnje. Ali, svetska ekonomska kriza, koja je posebno pogodila auto-industriju, prinudila je da se i ovde plati danak.
Iz “Zastave” i bez ovog nagoveštaja stižu dobre vesti: sadašnja proizvodnja od 2.000 automobila povećaće se u septembru na 4.000 jedinica mesečno. Tako će ovogodišnja proizvodnja dostići 20.000 modela “punto”, što je duplo više nego lane.
- Dogovor sa “Fijatom” ostaje i dalje jedan od ključnih projekata u oživljavanju naše prirode - komentariše se u Ministarstvu za ekonomiju. - Njegove nove investicije ohrabrile bi i druge strance za ulaganja. Sada dosta veliko interesovanje pokazuju investitori iz Rusije, Kine, Nemačke i Austrije, a očekuju se i nove ponude iz Francuske.
Za optimizam, dodaju oni, ima razloga, jer je kurs dinara stabilan, državne rezerve su povećane (devet milijardi evra), štediše ponovo ulažu u banke (trenutno više od pet milijardi evra štednje), poboljšana je spoljna i unutrašnja likvidnost, a Srbija sve ubedljivije pokazuje svoju državnu ozbiljnost i pojačava međunarodni ugled.