ZLATIBOR, pored još nekoliko mesta u Srbiji, postao je omiljena destinacija za pranje novca domaćih tajkuna, ali još više kriminalnih bosova. Javna je tajna da se hoteli, restorani i placevi u ekstrazoni sada nalaze u rukama mafijaša, iako su na "papirima" sasvim druga imena. Nije to slučaj samo sa Zlatiborom, već i sa Suboticom, Palićem, Vrnjačkom Banjom, Kopaonikom, Novim Sadom, Beogradom...
Ipak, čini se, najviše "prljavog" novca koncentrisano je na prelepoj srpskoj planini. Zlatibor nisu samo otkrili srpske, već i krupne ribe organizovanog kriminala iz Crne Gore, Republike Srpske... Jedno vreme stvarali su prilične probleme. Danas su se presvukli u odela i izigravaju biznismene, ali uvek zavrašavjući poslove na stare načine, nezkonito ili na samoj ivici legalnog.
Ne tako davno, 2007. godine, Milan Stamatović, prvi čovek opštine Čajetina, kojoj pripada i Zlatibor, uputio je državnim institucijama pismo u kome traži da se policija na ovom području tehnički i kadrovski ojača zbog "sve većeg prisustva građevisnke mafije i kriminalaca".
- Zlatibor je okupirala građevinska mafija koja kroz kupovinu i izgradnju objekata, uglavnom apartmana, legalizuje prljav novac - govorio je tada Stamatović. - Ovde se okupljaju kriminalci iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine... U noćnim klubovima se potežu pištolji, konzumira i rastura droga, a vlasnici lokala se plaše za svoju bezbednost...
Malo se toga promenilo do danas, a to potvrđuje i sam Stamatović, koji je i dalje predsednik opštine. Unazad nekoliko godina, neprestano je na meti "investitora", koji mu prete, a nedavni napad na svoju ćerku u Beogradu objašnjava istim razlozima.
- Ma koliko se vlast branila da na Zlatiboru ne postoji organizovana građevinska mafija, odgovorno tvrdim da je ima - priča Stamatović za "Novosti". - Ne samo ovde, već po celoj Srbiji. Ako država hoće da se obračuna sa tim, mora da ukine građevinske direkcije i zavode za urbanizam. Tu je leglo korupcije. Mi smo to uradili, jer smo videli da je tu najčvršća sprega sa investitorima. Ali, to smeta onima koji hoće da grade i zbog toga neprestano trpim pritiske.
Investitori, kako sebe vole da nazivaju kriminalci koji "peglaju" prošlost, iznašli su i novi metod da sa opštinom izađu na kraj. Kupuju već gotove objekte, obično male kvadrature, i, bez obzira na to koliko su te vikendice stare, ruše ih i na njihovom mestu zidaju velelepne vile. Međutim, ono što predstavlja dodatno "zamagljivanje" jeste činjenica da se pomenuti objekti i dalje vode na stare vlasnike, koji su za tu "uslugu" dodatno i bogato nagrađeni.
- Ti veliki "investitori" se ne eksponiraju, ne vole javnost - kaže Stamatović. - Najlakše je novac oprati preko apartmana i nekretnina. Cena kvadratnog metra kreće se od 1.200 do 3.500 evra, u zavisnosti od lokacije. Oni, međutim, na sve načine gledaju da izbegnu plaćanje dažbina.
Ko su gazde "od Zlatibora", javna je tajna, a na ovom području o tome svi otvoreno govore. Mnoge kriminalne "face", ali i budući graditelji, mogu se videti u lokalu "Boss", u samom centru prelepog turističkog mesta, u vlasništvu Boška Radonjića, dobro poznatog i sa ove i sa one strane zakona. Navodno, nekoliko dana pre hapšenja ugostio je i Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam. Priča se da je jedan od omiljenih Jocinih lokala - "Miris dunja". Sam Jocić je na Zlatiboru već pravi domaćin. Pokupovao je ono najvrednije.
Policija, ali i drugi državni organi, imaju podatke da je on stvarni vlasnik hotela "Zelenkada", luksuznog apartmanskog naselja "Kraljevi konaci", restorana "Rujno" i "Serdarev konak"... Uz objekte, pripalo mu je i desetine hektara zemljišta u ekstrazoni.
Već izvesno vreme po ovoj planini "šetaju" i istaknuti članovi "novobeogradskog ganga", kojeg, prema policijskim saznanjima, predvodi Dejan Stojanović Keka. Oni tu, međutim, nisu došli radi svežeg vazduha i "oporavka" zbog svakodnevnog stresnog "posla", već gledaju lokacije i ugovaraju kupovinu placeva i lokala. Upućeni tvrde da su prve pogodbe već "pale", kao i da su date kapare. Dogovor je, međutim, da vlasnici zamljišta i dalje ostanu gazde, ali "fiktivne".
- Imamo informacije da su na ovom području prisutne osobe iz kriminogene sredine - potvrđuje za "Novosti" Vladan Škodrić, komandir Policijske stanice Čajetina. - Dolaze iz naše zemlje, Republike Srpske, Crne Gore... Ovde često prave dogovore. Zlatibor je specifična sredina, velike količine novca se ovde vrte... Pokupovali su dosta toga. Prema našim saznanjima, određene osobe iz kriminogene sredine pokupovale su određene objekte na Zlatiboru koji su velike vrednosti.
Većinu lokala i objekata u Tržnom centru u srcu Zlatibora pokupovale su osobe iz podzemlja. O tome svedoče i specifična imena, poput "Vendom", što je, inače, naziv trga u Italiji na kojem je opljačkana jedna od najpoznatijih zlatara, potom "Boss"... Čak i kada su vlasnici promenjeni, ostaju ovi prepoznatljivi nazivi.
- Stanje bezbednosti je ipak povoljno - kaže nam Škodrić. - Bolje je nego lane. Bez obzira na prisutnost osoba iz kriminogene sredine, manje je krivičnih dela i prekršaja. I oni dolaze ovde da se odmore. Ipak, prisutne su teške krađe, i to skupocenih automobila. Na "udaru" su oni sa švajcarskim, austrijskim i nemačkim tablicama. Pretpostavljamo da je reč o organizovanoj grupi, a da se vozila prebacuju na teritoriju Bosne i Hercegovine.
Problem opštinskih vlasti i policije nisu pomenuti "biznismeni". To je državni problem. Ljudi kriminalne prošlosti, koji su novac zaradili trgujući narkoticima, oružjem, naftom, cigaretama, ucenama i iznudama, svoje basnoslovno bogatstvo pokušavaju da "umiju" legalnim novcem. Već koliko sutra oni svoje vlasništvo nad luksuznim objektima i lokacijama mogu da preprodaju po znatno višim cenama. Onda više niko neće pitati odakle im novac. "Prvi milion" već su oprali.
U ovom trenutku oni su spremni da za ar placa izdvoje i 20.000 evra. Jedno vreme se sumnjalo da oni "dovlače" i ruske "investitore" (čitaj mafiju), kako bi i oni oprali svoj deo kriminalnog kolača. Rusi su na ovu srpsku planinu stizali iz Crne Gore. Bio je to mešovit "rusko-crnogorski" mafijaški kapital.

SPREČIĆEMO SUMNjIVE BIZNISMENE
OPŠTINA Čajetina sada pokušava da koliko-toliko popravi situaciju. Nisu mogli da utiču na to kome će koja firma da bude prodata, ali su, bar kada je reč o placevima, stvar uzeli u svoje ruke. Proslavljenim sportistima, ali i ozbiljnim investitorima, čije se poreklo novca ne dovodi u pitanje, omogućiće da na što lakši način dođu do lokacija.
- Zlatibor čuvamo za ljude za koje znamo kako su zaradili novac - navodi predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović. - Nećemo izlaziti u susret "sumnjivim biznismenima" i njihovim ličnim interesima. Do placeva u ekstrazoni doći će najbolji među nama.
I to, pre svega, zbog onih, kako naglašava naš sagovornik, koji istinski vole Zlatibor i sve ono što im ova planina može pružiti.