IZMENJEN Predlog zakona o zabrani diskriminacije Vlada Srbije usvojiće u petak, pošto je u taj dokument uključila i pojedine amandmane svih tradicionalnih verskih zajednica - potvrđeno je “Novostima” u Nemanjinoj 11.
Formalni predlagač zakona, ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić, prihvatio je neke sugestije crkava i uključio ih u tekst dokumenta, a mnogobrojne predloge je i odbacio. On je u sredu izjavio da izmene “ne mogu i neće biti na uštrb kvaliteta zakonskog predloga”.
Konačan dokument premijer Srbije je uvrstio kao tačku dnevnog reda za sednicu i očekuje se da za njega glasaju svi ministri.
Prema saznanjima “Novosti”, Vlada nije uslišila predlog verskih zajednica da se potpuno izbaci član 18. Predloga zakona u kojem se govori o pravima pojedinaca na slobodno izražavanje vere i ubeđenja. Umesto toga, član će biti proširen formulacijom koja pojašnjava pod kojim uslovima se ostvaruju ta prava.
Takođe, iz spornog člana 21. koji reguliše ravnopravnost polova, to jest seksualne slobode, Vlada je izbacila stav koji se odnosi na transseksualce.
Kako nam je rečeno u Skupštini Srbije, antidiskriminacioni propis naći će se i pred narodnim poslanicima već sledeće nedelje, pošto su i oni dobili uveravanja da će u petak “proći” Vladu.
Ostaje još neizvesno, da li će i skupštinska matematika biti na strani zakona o zabrani diskriminacije.
Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije, kaže za “Novosti” da poslanici SPS-JS neće dati glas zakonu koji će dozvoliti da se “homoseksualci ljube u usta nasred ulice”:
- Ako je slobodan brak homoseksualaca uslov da Srbija uđe u EU onda bolje da se svi vratimo da čuvamo ovce. U Evropu se ide evropskim autoputevima, evropskim standardom, evropskim poslovima, a ne pederastijom - rekao nam je Palma.
Njegov koalicioni partner, šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić, najavljuje, ipak, da će parlamentarna većina usvojiti zakon, ako on prođe Vladu:
- Ukoliko su u dokument uneti naši programski stavovi i rezerve koje smo izneli prema prvobitnom predlogu, ministri SPS će glasati za zakon, koji će potom da podrže i poslanici. To je jedan od takozvanih evropskih zakona i potrebno je da što pre bude usvojen u najvišem predstavničkom domu - rekao nam je Ružić.
Jelena Trivan, portparol DS i narodni poslanik, rekla nam je da je pitanje većine za antidiskriminacioni zakon - izlišno postavljati:
- Vlada i vladajuća koalicija u parlamentu jedinstveno će izglasati važan zakon kojim se štite ljudska prava. Zamerke koje se upućuju često su neargumentovane. na primer, nigde se u zakonu ne pominju homoseksualni brakovi - rekla nam je Trivan.
Lider LDP Čedomir Jovanović najavio je da će ta stranka tražiti da predlog antidiskriminacionog zakona bude usvojen u njegovom prvobitnom obliku.
Kako je najavljeno, protiv zakona će biti poslanici DSS-NS, SRS i kluba “Napred Srbijo”.
Misija UN u Srbiji izrazila je podršku usvajanju zakona o zabrani diskriminacije i ocenila da je to princip od suštinskog značaja za razvoj kulture ljudskih prava.

“RODNA RAVNOPRAVNOST” ISPALA
Tradicionalne crkve i verske zajednice zahtevale su i da se iz zakona brišu termini ”seksualna orijentacija” i ”rodna ravnopravnost”, a koji se pominju već u početnim odredbama zakona jer oni, kako se navodi, nisu adekvatni. Prema našim saznanjima, “rodna ravnopravnost” se više ne tretira eksplicitno. Crkve su pozdravile spremnost Vlade Srbije da usavrši Predlog zakona o zabrani diskriminacije i istakle da je suština njihove inicijative da se taj zakon usaglasi sa standardima Saveta Evrope, Evropske unije i razvijenih demokratija.