AKO se za nekog može reći da je u svom poslu i karijeri „dodirnuo nebo“, onda je to Ljubomir Vračarević. Doduše, to kažu drugi, koji samo malo virnu u njegovu sobu sa priznanjima, diplomama, odlikovanjima... On još radi i trenira sa istim, početničkim žarom, iako je zagazio u sedmu deceniju.
Govorimo o velikom majstoru i utemeljivaču jedine autentične, svetski priznate, srpske borilačke veštine - realnog aikidoa. Prvom i jedinom Srbinu kojem je Internacionalni savet velikih majstora dodelio soke, najveće moguće zvanje u borilačkim veštinama. Vračarević je i general-potpukovnik ruske Akademije za nacionalnu bezbednost, nosilac najviše titule grandmastera u čuvenoj američkoj Kući slavnih...
Vračarević je za četrdeset godina karijere obučavao lične telohranitelje pukovnika Gadafija, pa Mugabeove, sa kazahstanskim predsednikom Nuzerbajevim veže ga više nego prijateljstvo... Poslednjih nekoliko godina pod njegov dril tokom obuke dolaze i telohranitelji Vladimira Putina.
Pokazuje nam na zidu svoje trofejne sobe najznačajnija priznanja. Nema mnogo domaćih. Kaže da u Srbiji i nisu baš toliko cenili njegov rad. Ovaj tvorac nove veštine samoodbrane osnovao je u 27 zemalja 196 škola realnog aikidoa, kroz koje je do sada prošlo 120.000 učenika!
- Ne znam otkud mi tolika energija, ali je zaista imam. I u ovim godinama. U mladosti sam se bavio svim i svačim. Bio sam golman u Hajduku, s obzirom na to da mi je otac bio kapetan na „Galebu“, pa smo živeli po Dalmaciji, kasnije sam bio prvak Srbije u plivanju, pa sam igrao vaterpolo u onoj čuvenoj generaciji Partizana, sa četrnaest godina bacao sam koplje preko 50 metara...
Prekretnica, odnosno događaj koji će mu usmeriti dalji životni put u smeru borilačkih veština, dogodila se na - igranci. Tu je Ljuba, posle kraće rasprave sa lokalnim kabadahijama, dobio nož u grudi.
- Srećom, nije duboko ušao, ali to je za mene, sa dvadesetak godina, bio veliki šok. Od tada sam čvrsto odlučio da naučim neku veštinu kako bih mogao da se odbranim od takvih siledžija i da kasnije i druge podučavam tome.
Aikido mu se učinio kao prava stvar. Fanatiku, kakav već jeste, trebalo je svega dva meseca da dobije prvi pojas. Počeo je da trenira 1968, tri godine kasnije postao je majstor te veštine.
Onima koji se malo razumeju u borilačke sportove verovatno će značiti činjenica da je Vračarević vežbao u Japanu, u Hombo dojou, kod Kisomaru Usaibe, osnivača aikida.
Vrlo brzo Vračarević je uvideo da njegov mentalit, konstituciju i tradiciju ne ispunjavaju više dostignuća japanskih majstora, pa je krenuo da gradi sopstveni stil.
- Od novca koje sam zaradio radeći kod Gadafija, pre dvadesetak godina, napravio sam svoj centar realnog aikida. U ovom trenutku u Srbiji ima oko 4.000 polaznika moje škole. Među njima je mnogo dece. Tako su počele i moje ćerke. Starija, Ana, sada ima crni pojas, osmi dan, što nema nijedna žena na svetu.
Specifičnost tehnike realnog aikidoa, objašnjava nam Ljuba, su kretanja, odnosno izbegavanja napada protivnika. Pokreti su eksplozivni, hitri, puni rotirajućih kretnji, tako da majstori realnog aikida mogu da se odbrane od dva i više napadača.
- Pokreti izbegavanja koriste se u prvom momentu, momentu napada. Već u sledećem upotrebljava se jedna od veoma efikasnih poluga kojima se blokira protivnik. Tako se iskazuje superiornost, a ne povređuje napadač, što i jeste krajnji cilj.
Za rad sa decom osmislio je pedesetak tehnika. Na taj način, deca, kroz igru, usvajaju osnovne elemente reagovanja, pomeranja i sklanjanja sa linije napada.
- Najvažnije je da im pospešujemo motoriku, što će im kasnije u životu i te kako koristiti.
Međunarodnu reputaciju majstor Vračarević izgradio je obučavajući jedinice policije, vojske i telohranitelje više svetskih državnika. Tu je posebno ponosan na rad sa ruskim specijalnim jedinicama „Alfa“, za koji ga je odlikovao general Fetisov.
- Obuka za telohranitelje spada među najkompleksnije. Zahteva rad po etapama u svim mogućim i nemogućim situacijama. Simulacija obuke je maksimalna, kao u dobrom filmu. Aranžiram situacije na moru, u vodi, vazduhu, pustinji, na planini, u avionu, bilo gde... Često se scenariji graniče sa fantazijom, ali svaki učesnik igra svoju ulogu, kao u realnim okolnostima.

LEGENDE
SREDINOM oktobra, pod pokroviteljstvom Evropske kuće slavnih za borilačke veštine i sportove, po drugi put u Beogradu održaće se revija borilačkih veština i tehnika. Očekuje se nekoliko stotina učesnika iz čitavog sveta, među kojima su, pored majstora Vračarevića, i Don Vilson iz SAD (11 puta svetski prvak u kik-boksu), njegov zemljak Dan Nederland (crni pojas 10. dan), Roni Kruger iz Izraela...