DANIMA je krčkalo, a u noći između petka i subote je proključalo. Ono što je bilo jasno kraj bazena, da nešto ili skoro ništa ne funkcioniše u svlačionici vaterpolo reprezentacije Srbije, u subotu pre podne po kineskom vremenu, dobilo je i brutalnu potvrdu.
Prvi strelac vaterpolo reprezentacije Aleksandar Šapić doživeo je u noći između petka i subote "nezgodu". Posle poraza od Amerikanaca u polufinalu turnira (10:5), Šapić je sa saigračima ostao malo duže budan i negde iza ponoći po lokalnom vremenu polomio je desnu nogu. Svedoci incidenta tvrde da je golman Denis Šefik udario Šapića, da je ovaj pao niz stepenice i da je polomio fibulu, kost iznad skočnog zgloba desne noge. Selektor Dejan Udovičić prebledeo je, kao i većina u našoj sportskoj misiji kada je u subotu pre podne u olimpijskom selu video izveštača "Novosti".
- Ne bih da pričam o nečemu što je intima naše ekipe - procedio je Udovičić, i to je bilo sve.
Doktor reprezentacije Milan Marković bio je na usluzi, ali je govorio samo o onome što je video na Šapićevoj nozi, jer je u vreme celog događaja bio daleko odatle sa ostalim kolegama iz medicinskog tima.
- U prvi mah je sve ličilo na distorziju zgloba. Odmah smo došli i pregledali nogu, u olimpijskom selu nije radila mobilna bolnica, pa smo morali čak do centra grada. Šokirali smo se kada smo na rendgenskom snimku videli trosegmentni prelom noge iznad zgloba - kaže doktor vaterpolo reprezentacije Srbije Milan Marković.
"Novosti" su imale priliku da jedine isprate Aleksandra Šapića iz olimpijskog sela. Na njegovom licu i telu nije bilo tragova tuče sa Šefikom. Nije želeo da se zvanično oglasi, jer je žurio na avion za koji su karte po paprenim cenama (4.000 evra) nabavljene munjevitom brzinom. Jedino što je uspeo da kaže, bile su reči ohrabrenja selektoru i kapitenu Vladimiru Vujasinoviću.
- Držite se, osvojite bronzu, čekam vas kod kuće - kratko je rekao Šapić koji se uz pomoć štaka kretao ka vozilu koje ga je transportovalo do službenog izlaza iz olimpijskog sela.
Pogled mu je govorio više od bilo kakvog odgovora. Ljut i razočaran hteo je odmah da ode iz Pekinga.
Da se u njihovoj kući u olimpijskom selu zaista dogodio incident, potvrdili su i reakcijama ostali vaterpolisti. Ostali su u svojim sobama. Nisu smeli, neki nisu ni hteli, da izađu ispred paviljona B6. Onog trenutka kada smo se udaljili, jedan po jedan su ugledali sunce koje je u subotu baš pržilo.
Tinjalo je danima, a u subotu je buknulo! Generacija koja je donela mnogo radosti Jugoslaviji i Srbiji od subote je počela da se raspada na najprizemniji način. Potukla su se dvojica od preostale četvorice legendarnih vaterpolo asova.

IMA LI NEKO JAČI OD MENE?
PREMA jednoj od verzija celog događaja, Aleksandar Šapić je na hodniku, pred svim igračima rekao da bi njega, kao jednog od najiskusnijih, svi trebalo da slušaju. Uz sve to je, navodno, pitao: "Ima li neko jači od mene?".
Denis Šefik je, verovatno, pomislio da će pesnica za Šapića biti najbolji odgovor u tom trenutku...

NIJE PUKLA?
U MORU nagađanja i informacija koje su u subotu mogle da se čuju, bila je i ona o prelomu Šefikove ruke, pošto je pesnicom udario Šapića. Ipak, izgleda da to nije istina, jer će on najverovatnije biti u sastavu reprezentacije na meču protiv Crne Gore. Osim ako ne bude suspendovan.

ŠOPING PRE MEČA
DA je u vaterpolo reprezentaciji Srbije atmosfera na ivici rasula potvrđuje i svedočenje nekoliko očevidaca koji su nekoliko sati pre polufinalne utakmice Srbija - SAD videli Denisa Šefika i još nekoliko reprezentativaca u šopingu na najprometnijem pekinškom "Silk marketu".
Selektor Udovičić je, istina, dao igračima slobodno prepodne, ali...

KLANOVI I PODELE
SRPSKI sindrom klanova i podela nije zaobišao nijednu od najtrofejnijih reprezentacija naše zemlje. Javna je tajna da poslednjih godina među vaterpolistima postoje najmanje dva klana. Jedan, navodno, predvodi upravo Šapić. Sa druge strane su Vujasinović i Ikodinović, dok se mlađi poput Filipovića i Pijetlovića drže po strani.

KOMITET ĆUTI
NIKO od zvaničnika OK Srbije, a ni sami akteri ovog događaja nisu hteli da potvrde, ali ni da demantuju navodni događaj. Predsednik OKS Ivan Ćurković samo je kratko, za "Novosti", izjavio:
- Nisam upoznat sa bilo kakvim incidentom. Imam samo informaciju da je Šapić polomio nogu i da je hitno krenuo ka Beogradu. Trebalo bi sve proveriti kod vaterpolista.

* * * * *

VATERPOLISTI SRBIJE U NEDELJU (8.40) IGRAJU ZA BRONZU SA SELEKCIJOM CRNE GORE
NIJE IM DO UTAKMICE !

UTAKMICA za bronzanu medalju trebalo je da bude glavna tema u pripremama za poslednji dan Olimpijskih igara. Ipak, o taktici za Crnogorce pričalo se najmanje u olimpijskom selu. Svi su bili u duplom šoku. Prvo, posle neočekivanog poraza od Amerikanaca u polufinalu (10:5), a najviše zbog Aleksandra Šapića koji je nekoliko sati posle utakmice slomio nogu pri padu sa stepenica.
- Ko da priča o utakmici. Naravno da bismo voleli medalju sa Olimpijade, ali nama se u Pekingu dogodilo toliko neprijatnih stvari, da jednostavno nemam pravi komentar na sve - kaže kapiten Vladimir Vujasinović.
Mišljenje dele i mlađi saigrači. Filip Filipović je najmlađi u selekciji Srbije.
- Podatak da smo u drugoj četvrtini dali Amerikancima samo jedan gol, u trećoj isto toliko, a u poslednjoj nijedan, dovoljno govori o našoj nemoći u toj utakmici. Nismo ni zaslužili finale. Ipak, mnogo više nas brine povreda Šapića. I pre ovoga smo bili suočeni sa velikim problemima vrhunskih igrača. Teško je da se psihološki dobro napravi priprema bilo kog meča - kaže Filipović.
Naši su "kao pokisli" krenuli na meč po bronzu. Bez Ikodinovića i Šapića to se činilo kao potpuno nemoguća misija.

OTKAZI SLEDE U BEOGRADU
KADA se podvuče crta, ispada da je na celom turniru naša reprezentacija odigrala jedan solidan (protiv SAD u 3. kolu 4:2) i samo jedan odličan meč (protiv Španije u četvrtfinalu 9:5). Sve ostalo bilo je za zaborav. A više je nego očigledno da će to biti tema posebne analize kada se budu delile ocene za učinak. Verovatno i otkazi!