DILEME više nema: dvojicu gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, u kasarni “Topčider” u Beogradu ubila je treća osoba.
Nalaz, po kojem je apsolutno isključeno da se bilo koji od dvojice vojnika sam ubio, u petak je putem video-linka saopštio Stiv Kaster, američki veštak iz laboratorije FBI “Kvantiko”, s kojim je veza uspostavljena iz zgrade Specijalnog suda. Predlog da na ovakav način bude dopunjen nalaz koji je u beogradski Okružni sud stigao u oktobru prošle godine, dao je zamenik okružnog tužioca u Beogradu Aca Stojev.
Po okončanju ovog dela postupka, koji je pošto se radi o istrazi bio zatvoren za javnost, novinarima se obratio Vladan Batić, punomoćnik porodica nastradalih gardista. Prema njegovim rečima potvrđena je teza koju oni zastupaju od početka.
- Ovim nalazom potvrđeno je da je mladiće ubila treća osoba, a tu osobu, ja lično kažem, treba tražiti u okruženju Ratka Mladića - rekao je Batić. - Sada je na redu tužilaštvo koje treba da pronađe tu osobu.
BatiĆ je kazao i da je ispitivanje veštaka trajalo dvadesetak minuta, a Kaster je, odgovarajući na pitanja zamenika tužioca i istražnog sudije Dragana Lazarevića, između ostalog kazao da je Jakovljević ubijen sa razdaljine od oko 3,3 metra, kao i da na njegovoj odeći nema tragova olova, što isključuje mogućnost da je izvršio samoubistvo.
I očevi mladića, koji su prisustvovali ovom delu istražnog postupka složili su se sa Batićem, ističući da se dokazalo da je u ceo slučaj umešana treća osoba.
Tela Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića pronađena su, da podsetimo, u kasarni elitne vojne jedinice na Topčideru, 5. oktobra 2004. godine i to iznad podzemnog objekta “Karaš“, brižljivo čuvanog od očiju javnosti. Odmah su obaveštene sve nadležne službe, a tada vojni istražni sudija Vuk Tufegdžić obavio je uviđaj. Posle prikupljenih dokaza, saslušanja svedoka, urađenih veštačenja saopšteno je da je “posle prepirke i fizičkog kontakta, Jakovljević uzeo pušku Milovanoviću i pucao . Iako ranjen, Milovanović je krenuo ka njemu, a Jakovljević je osvrćući se ispalio u njega još dva hica. Misleći da ga je ubio, presudio je i sebi.”
Roditelji gardista nisu mogli da poveruju u ovu tezu, a na noge se digla i javnost, kao i mnogi političari. Formirana je nezavisna komisija, na čelu sa Božom Prelevićem, a njihovi rezultati šokirali su javnost.
- Gardiste je ubila treća osoba. Zločinac je prvo razoružao Milovanovića i povukao se ka Jakovljeviću, a potom ih ubio obojicu. Ustanovljeno je da je pored Jakovljevića pronađeno pet okvira za municiju, iako su obojica bila zadužena sa po dva puna i dva prazna.
BatiĆ je tvrdio da postoji uzročno-posledična veza između podzemnog objekta “Karaš“ i pogibije dvojice gardista, a od samog početka provlačila se teza da su nesrećni mladići ubijeni jer su videli haškog begunca. Batić je tvrdio da su vojni istražni organi, sa istražnim sudijom Tufegdžićem na čelu ili “vodili istragu kako bi se falsifikovale činjenice ili se radi o njihovom totalnom neznanju.”
Vojno pravosuđe je ubrzo stavilo tačku na ovaj slučaj, ali 1. januara 2005. godine, kad su vojni predmeti prešli u nadležnost civilnog pravosuđa, pravni zastupnici porodica Jakovljević i Milovanović su aktivirali postupak podnošenjem krivične prijave protiv nepoznate osobe zbog ubistva. U kasarni “Topčider” je 14. marta 2005. godine obavljen još jedan uviđaj, a ovoga puta vodio ga je istražni sudija Dragan Lazarević, kojem je predmet dodeljen.
Usledilo je još jedno neslaganje između mišljenja dveju komisija. Zatraženo je mišljenje međunarodne renomirane institucije iz Vizbadena, ali Nemci nisu garantovali nalaz u razumnom roku, pa je posao poveren ekspertima FBI.

JAKOVLJEVIĆ
DRAGAN Jakovljević rođen je 1983. godine u Beloj Reci kod Šapca.
Prilikom regrutacije određeno je da bude u Gardijskoj brigadi, a kako je pričao njegov stariji brat Dragoljub, na početku obuke se žalio da nije lako. Međutim, veći deo vojnog roka je već bio iza njega. Sa sinom, Janko Jakovljević se poslednji put čuo 4. oktobra 2004. godine, veče pred tragediju. Ocu je kazao da je dobro što ga je probudio, jer je spavao, a već je bilo vreme da se sprema na stražu. Zato nije ni imao vremena za duži razgovor.

MILOVANOVIĆ
MILOVANOVIĆ je rođen 1983. godine u selu Tekija kod Paraćina. Svoje najbliže video je desetak dana pre tragedije, kad je proveo vikend kod kuće. Nije skrivao da je zadovoljan drugarima iz vojske, starešinama, svojom kondicijom i činjenicom da je uspeo da smrša desetak kilograma. Pričao je da više voli da ide na stražu i u patrolu, nego da u kasarni vežba strojevi korak i pozdravlja generale. Njegovi najbliži su opovrgli priče da se bilo kome poverio kako se navodno pribojava odlaska na stražu. Priznao je samo da je tamo veća odgovornost i da nije lako.

OTAC JEDNOG OD GARDISTA JANKO JAKOVLJEVIĆ TRAŽI POTPUNU ISTINU
TREBA PITATI DAVINIĆA I TUFEGDŽIĆA

- DOKAZALO se ono što smo sve vreme tvrdili. Na potezu su civilni sudovi, a oni koji su istinu skrivali takođe bi trebalo da izađu pred lice pravde - kaže za “Novosti” Janko Jakovljević, otac jednog od ubijenih gardista. - To su vojni istražni sudija Vuk Tufegdžić i bivši ministar Prvoslav Davinić. Ovaj drugi je pre nekoliko dana u štampi rekao da je Ratko Mladić boravio u vojnom objektu “Karaš“. Postoje čvrsti dokazi da je 3. oktobra tamo bio i da su ga momci videli. Oni su razoružani i proveli su u pritvoru šest sati. Trebalo je da budu likvidirani tog istog dana, ali iz nekih razloga nisu. Na dužnost su stupili 5. oktobra u devet ujutru, ubijeni su 15 minuta kasnije.(A. D.)

SUDIJA VUK TUFEGDŽIĆ
TO JE MAŠTA

- NA osnovu onoga što mi je poznato u vezi ovog slučaja, a poznato mi je sve, ne postoji mogućnost da je Jakovljevića i Milovanovića ubila treća osoba - izjavio je u petak za “Novosti” Vuk Tufegdžić, koji je bio vojni istražni sudija u slučaju Topčider.
Prema njegovim rečima, sedam naših veštaka balističara je radilo na predmetu i posle njihovih nalaza on nije imao nikakvu dilemu.
- Od njih sedmoro, šestoro je kazalo da ne postoji mogućnost prisustva treće osobe, dok je samo jedan rekao da je smrt nastupila tako što ih je neko ubio. Ne verujem da je šest balističara moglo da pogreši. Nema mogućnosti da ih je neko drugi ubio. To postoji samo u sferi teorije i mašte.

SADRŽAJ NALAZA AMERIČKOG BIROA
NIJE IZ BLIZINE


Posle problema sa Nemcima, Okružni sud se opredelio za FBI, koji je najavio da će posao završiti za najviše četiri meseca. Ta četiri meseca trajala su do oktobra prošle godine, kad je konačno stigao nalaz.
Prema njemu, potvrđeno je ono što je tvrdila nezavisna komisija. Tačnije, isključena je mogućnost da se u kasarni desilo ubistvo pa samoubistvo.
Amerikanci su u nalazu dostavljenom prošle godine istakli da je maksimalna razdaljina s koje je pucano iznosila 3,3 metra. Na telu Dražena Milovanovića nema tragova koji bi ukazivali da je ubijen iz neposredne blizine, dok kod Jakovljevića postoji rupa na opasaču za koju je utvrđeno da je nastala iz neposrednog prislona. Međutim, sve ostale rane ukazuju na to da je i on zadobio nekoliko hitaca sa razdaljine veće od tri metra.