KRAGUJEVAC - Vojni savet pri Ministarstvu odbrane doneo je odluku da najnoviji proizvod kragujevačke fabrike oružja, jurišna puška "M 21" bude uvrštena u sistem naoružanja Vojske Srbije.
To znači da će uskoro u pogonima "Zastava oružja" krenuti i prva serijska proizvodnja ovog naoružanja. Puška je, inače, urađena po NATO standardu, kalibra 5,56 milimetara i kako kažu u kragujevačkoj fabrici, služi za opremanje vojnika 21. veka.
Prema rečima Radeta Gromovića, vršioca dužnosti direktora "Zastave oružje", ovih dana se očekuju dogovori sa nadležnima u Vojsci Srbije o potrebama, odnosno prvim isporukama ovog savremenog oružja. Očekuje se da će tokom godine Vojsci biti isporučeno 1.000 do 1.500 ovih pušaka. To je, nedavno, prilikom posete kragujevačkoj fabrici oružja najavio i ministar odbrane Dragan Šutanovac.
U osnovi ove puške je sistem "kalašnjikov", ali poseduje i brojne izmene prilagođene potrebama savremenog vojnika. Može se montirati savremena dodatna oprema, a u kompletu puške nalaze se i optičke i optoelektronske nišanske sprave, potcevni bacač granata.
Inače, za ovu pušku vlada i veliko interesovanje u inostranstvu, manje količine su već izvezene. Kragujevačka "Zastava oružje" zvanični je snabdevač oružjem i vojnom opremom snaga Ujedinjenih nacija. Proizvodima ove fabrike opremljene su snage UN u mnogim kriznim područjima širom sveta.

PROVERE
TIM konstruktora kragujevačke fabrike na ovoj pušci počeo je da radi sredinom osamdesetih godina. Razvoj su prekinule sankcije, a prve puške, odnosno nulta serija, proizvedene su krajem 2003. godine. Puška je, potom, prošla provere u Tehničko-opitnom centru i zadovoljila sve kriterijume, bez ijednog zastoja.