NEGOTIN - Nikola Radosavljević (38) iz Jabukovca, koji je lovačkom puškom 27. jula u ovom krajinskom selu ubio devetoro svojih komšija, a ranio troje, nije prisustvovao suđenju, koje je u sredu održano u negotinskom Okružnom sudu. Obrazloženo je da mu se „zdravstveno stanje naglo pogoršalo, pa nije sposoban da prati suđenje, niti da odgovara na pitanja“.
Kako, po nalazu lekara veštaka Specijalne bolnice u Beogradu, Radosavljević u trenutku izvršenja zločina „nije bio sposoban da shvati značaj onog što je učinio, kao ni da upravlja svojim postupcima u vreme izvršenja tog krivičnog dela“, oslobođen je krivice uz meru „obaveznog čuvanja u ustanovi zatvorskog tipa“.
Lekari veštaci su, na opšte nezadovoljstvo svedoka i rodbine ubijenih, koji su takođe dali svoje iskaze, saopštili da Radosavljević trajno boluje od paranoidne psihoze.
Atmosfera je bila napeta. Sudnica, u kojoj nije sedeo optuženi, bila je ispunjena rodbinom ubijenih, koja je bila sva u crnini. Neki od njih smogli su snage, posle svega, da prokomentarišu odluku lekara i suda:
- Ubio je devetoro ljudi i sad je on, kao, lud. Kakav je ovo zakon da štiti ubicu? Ubio mi je sina jedinca, kuću mi zavio u crno, zatro nam seme, a njega će država sad doživotno da hrani i pazi. Gde je tu pravda - neutešna je Izvorinka Badžikić, majka Srđana (15), koga je nervno rastrojeni Radosavljević ubio nakon što je lovačkom puškom „presudio“ ocu i sinu Veljku (58) i Draganu (22) Đorđeviću i njihovoj tašti i baki, Marini Kutkuregović-Barbucić (75), bračnom paru Borongić, Draginji (55) i Branislavu (58), i komšiji Branislavu Badejeviću (30).
Ubivši Srđana i teško ranivši njegovog oca Sinišu (36), Radosavljević je potom lakše ranio svog rođaka Peru Vujića, a teže Vanucu Badejević (70) i ubio Persidu Jelicu Banković (37) u trenutku dok je prostirala veš i taštu svog rođenog brata, Aniku Čogić (62).