BEOGRAD - Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, povodom rasprava koje su se u utorak povele i u Skupštini Srbije o tvrdnjama Čedomira Jovanovića, lidera LDP, da je predsednik Kompanije „Delta“ Miroslav Mišković nudio preko vlade Srbije Kosovo za američku vizu, u izjavi od utorka navela da je sve to netačno.
"Ambasadi SAD nije poznat takav predlog, nisu održani sastanci sa bilo kojom pomenutom stranom, niti bi se takva vrsta predloga uzela u razmatranje, navodi ambasada. Samo američki imigracioni zakon definiše pitanja izdavanja ili uskraćivanja viza. Odluke o pojedinačnim slučajevima ne mogu i neće biti predmet pregovora", navodi se, i dodaje:
"Ambasada SAD ne komentariše pojedinačne zahteve za izdavanje viza. Federalni zakon sprečava nas da to činimo kako bi se zaštitila privatnost podnosioca zahteva", navela je ambasada SAD.
Čedomir Jovanović tvrdio je u utorak u Skupštini Srbije da je Miroslav Mišković preko Bratislava Grubačića nudio Amerikancima Kosovo za jednu američku vizu.
LDP optužuje Miškovića da kontroliše Vladu i navodi da je u maju ove godine novinar Grubačić, kao posrednik, od Ambasade SAD zatražio da Miškovićevo ime bude sklonjeno sa liste onih kojima je zabranjen ulazak u SAD, a da će Mišković zauzvrat uticati na promenu kursa Vlade oko Kosova i približavanje američkom stavu. Liberalno-demokratska partija navodi da će Vladi Srbije u sredu dostaviti pisani dokaz o tom sastanku.
Grubačić i Ambasada SAD to negiraju.
Bratislav Grubačić kaže da se sa Miroslavom Miškovićem nije čuo u poslednjih mesec i po dana, kao i da nikada nisu razgovarali o "crnoj listi" SAD. Takođe, navodi da ne pamti kada je poslednji put bio u američkoj ambasadi jer kod kuće leži bolestan.


POKAŽITE DOKUMENTA
- Pozivam vas da sva dokumenta koja imate predate ili MUP ili okružnom tužiocu u Beogradu ili specijalnom tužiocu ili BIA ili da to dostavite ovom parlamentu, pa će, posredno ili neposredno, ta dokumenta za koja pretpostavljam da ih imate, doći u sve procedure koje su propisane u ovoj zemlji - rekao je ministar pravde Dušan Petrović.


PISMO MIROSLAVA MIŠKOVIĆA, PRVOG ČOVEKA "DELTE", NAGOVEŠTAVA RASVETLJAVANJE SVIH OTMICA KOJE SU POTRESALE SRBIJU

ORGANIZATORE ČEKA PRAVDA

PISMO koje je Miroslav Mišković, predsednik Kompanije "Delta", pre dva dana uputio lideru Liberalno-demokratske partije Čedomiru Jovanoviću, optužujući ga za učešće u otmici izazvalo je buru u Srbiji. Ono će, po nekim prognozama, biti inicijalna kapisla da se pokrenu neki novi krivični postupci, kada je reč o otmicama koje su se proteklih godina dogodile u Srbiji.
I, kako se očekuje, da se razjasni ko stoji iza svih tih otmica, ko ih je organizovao i ko od njih uzimao novac.

Zatočenik 18 sati

PRVI čovek Kompanije "Delta" otet je 9. aprila 2001. godine na Novom Beogradu. Prema optužnici, oteli su ga Mile Luković Kum, braća Miloš i Aleksandar Simović i Vladimir Milisavljević Budala. Idejni tvorac bio je vođa "zemunskog klana" Dušan Spasojević Šiptar. Posle 18 sati zatočeništva, Mišković je pušten u blizini stadiona FK "Partizan", a otmičarima je isplaćeno tadašnjih sedam miliona maraka.
Nepunih mesec dana po ubistvu srpskog premijera Zorana Đinđića, u aprilu 2003. godine, u Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu, za otmicu Miškovića, na po 12 godina zatvora osuđeni su Aleksandar Simović i Milisavljević, a Miloš Simović na dve godine manje. Zbog pomaganja u ovom delu, Nikola Bajić osuđen je na tri godine, Milan Jurišić Jure na četiri, a Saša Petrović na tri meseca zatvora.
Međutim, Okružni sud je odlučio da se suđenje, zbog bitnih povreda postupka, ponovi. Poslednji glavni pretres zakazan za 24. oktobar ove godine, odložen je iz "bezbednosnih razloga". Naime, sudija Dušan Milenković je smatrao "da ne postoje uslovi" da se okrivljeni, koji su u pritvoru, dovedu u zgradu Četvrtog opštinskog suda, zbog čega će se dalji postupak nastaviti u zdanju u Ustaničkoj ulici.
Veći deo prvog suđenja Miškovićevim otmičarima vodio se iza zatvorenih vrata. Ipak, u javnost je "procurila" izjava otetog Miškovića, data u istrazi, gde opisuje na koji način je kobnog dana bio zaustavljen, otet, mučen, ucenjivan...
- Smestili su me u neki šaht, u koji se silazi merdevinama. U njemu su se nalazile sijalica i stolica. Tu sam proveo, u više navrata, po sat ili dva. Pominjali su i mog sina Marka, kojeg je neko pokušao da otme 15 dana ranije. Nisu mi pretili smrću. Objasnili su mi da će me pustiti ako im bude isplaćeno 10 miliona maraka - ispričao je Miroslav Mišković u istrazi.
Pored otmice Miroslava Miškovića, pripadnicima "zemunskog klana" sudi se i za otmice Milije Babovića, Vuka Bajruševića i Suvada Musića. Idejni tvorac za izvršenje ovih krivičnih dela, prema tvrdnjama svedoka-saradnika, bio je Milorad Ulemek, koji je govorio da je to jedan od najsigurnijih i najbržih načina da se dođe do živog novca.

Babović u mukama

Početkom novembra ove godine advokat Tatjana Jovanović, zastupnik Milije Babovića, nekadašnjeg direktora "Verano motorsa" u Beogradu, podnela je Specijalnom sudu odštetni zahtev od 10,5 miliona evra. Toliko je, svojevremeno, predato otmičarima za njegovu slobodu.
Prema optužnici, Milija Babović je otet 24. marta 2002. godine u Južnom bulevaru. Otmičari su ga potom odvezli u selo Vilovo, u kuću Miladina Suvajdžića, sada svedoka-saradnika. U ovome su još učestvovali i Milorad Ulemek Legija, braća Simović, Milisavljević, Jurišić, Dušan Krsmanović, Sretko Kalinić i Dejan Milenković Bagzi, takođe sada svedok-saradnik.
Babovića su otmičari držali 40 dana i trpeo je sve moguće torture. Ruke su mu bile vezane lancima, savijene preko glave, na leđa, noge za ležaj, a preko usta je imao zalepljenu traku. Kada je, devetog dana svog zatočeništva, pokušao da pobegne, otmičari su ga vezali za drvo u šumi, gde su ga držali dva dana, tukući ga tako vezanog. Iz Vilova je, potom, prebačen u selo Krčedin. Potkolenice su mu, od lanaca, bile oguljene do kostiju. Na slobodu je pušten, kada je preko Ulemeka, od Danka Mlađenovića i Žarka Zečevića, generalnog sekretara FK "Partizan", dobijeno 10 miliona evra za otkup.
Babović je svedočio pred većem Specijalnog suda, ali iza zatvorenih vrata. To je bila njegova odluka, koju zakon dozvoljava. U martu 2006. godine, u ovom predmetu saslušan je, u svojstvu svedoka i Žarko Zečević. On je rekao da su Babovićevi otmičari prvi put sa porodicom stupili u kontakt 20 dana po otmici i da su, tokom njegovog zatočeništva, dostavili pet ili šest audio-kaseta, a u jednoj od njih Babović je saopštio da, radi predaje novca, treba "kontaktirati" Ulemeka:

Legijin plač

- Legija je žalio što je Babović otet, bio je uzbuđen, pustio bi i pokoju suzu, komentarisao je šta bi uradio otmičarima kad bi mu dopali šaka - naveo je Zečević na sudu. Pri prvoj isporuci novca, od 5,2 miliona evra, učestvovao je Ulemek sa Mlađenovićem.
- Kad su drugi put od nas tražili novac, kontaktirao sam Ulemeka. Rekao mi je da dođem kod njega u Šilerovu, gde smo se sreli i razgovarali šta dalje da radimo. U jednom trenutku, prišli su Spasojević i Luković, sa kojima sam se upoznao, a za koje sam kasnije saznao ko su - objasnio je Zečević pred sudskim većem, dodajući da je, potom, drugu isporuku novca izvršio sa Ulemekom.

Vuk u lisicama

Vuk Bajrušević, brat Bojane Kovačević, udovice Vlade Trefa, otet je 6. novembra 2000. godine u Ulici Žarka Vukovića Pucara, kod broja 19. U njegovoj otmici je, takođe, učestvovala ista ekipa "zemunskog klana" koja je otela i Miškovića i Babovića.
- Pritrčalo mi je nekoliko naoružanih ljudi sa fantomkama, koji su mi ruke vezali lisicama - pričao je na suđenju Bajrušević. - Nisam ni znao da je reč o otmici. Mislio sam da žele da mi ukradu auto. Pozvali su telefonom moju sestru i rekli mi da joj kažem da sam otet i da je moj život u njenim rukama. Dvadeset dana su mi oči i uši bile oblepljene selotejpom, ništa nisam video, a slabo sam šta mogao da čujem. Ruke su mi sve vreme bile vezane lisicama, a noću su mi lancima vezivali i noge. Oslabio sam 14 kilograma.
Za Vukovu slobodu, Bojana je platila 1,5 miliona maraka, a ostala im je "dužna" pola miliona. Početna cena za otkup bila je pet miliona maraka.


KLEŠTIMA MUČILI MUSIĆA
PRIPADNICI "zemunskog klana" su, početkom januara 2003. godine, kod hotela "Slavija" u Beogradu oteli i Suvada Musića. Držali su ga petnaest dana u selu Banstol, u kući Suvajdžićeve majke Iboljke, gde je zlostavljan. Tukli su ga, puštali mu struju kroz telo, kidali kleštima uši i nos. Pušten je uz nadoknadu od 350.000 evra.
U maju prošle godine, Musić je, preko advokata, sudsko veće obavestio da je bolestan i da ne želi da dođe.