BEOGRAD - Suđenje optuženima za ometanje hapšenja Slobodana Miloševića odloženo je za 12. decembar pošto je sudsko veće upoznalo jednog od optuženih Bogoljuba Bjelicu s odgovorom Ministarstva odbrane povodom njegovog zahteva da bude oslobođen obaveze čuvanja državne, službene i vojne tajne.
Na početku suđenja, predsednica veća sudija Svetlana Kovačević razdvojila je postupak protiv devetoro optuženih koji se danas nisu pojavili u Drugom opštinskom sudu.
Posle toga, svi optuženi i publika, osim Bjelice, napustili su sudnicu da bi sudsko veće upoznalo optuženog sa odgovorom nadležnog ministarstva i zahtevom da on preciznije obrazloži na šta se odnosi zahtev za oslobođanje obaveze čuvanja tajne.
Suđenje toj višečlanoj grupi počelo je 18. juna, posle više godina odlaganja iz proceduralnih razloga.
Grupa pristalica Slobodana Miloševića tereti se da je u noći 30. na 31. mart 2001. godine, ispred vile „Mir“ na Dedinju, izvršila krivično delo - „učestvovanje u skupini koja sprečava službeno lice u obavljanju službene radnje“. Optužnicom se kao vođe grupe označavju Siniša Vučinić, Bogoljub Bjelica, Ratko Zečević i Borivoje Drakulić.
Oni su optuženi da su, naoružani automatskim puškama, izdavali naređenja i usmeravali okupljenu masu na određena mesta u dvorištu vile i pri tom ih ubeđivali da imaju odobrenje čak i da pucaju, ukoliko bi došlo do hapšenja Miloševića.
Optuženi Siniša Vučinić rekao je novinarima u sudu da nema nameru da se brani i da priznaje da je te noći pucao na ljude koji su pokušali da uhapse Miloševića, ali je dodao da namerava da dokaže da to nisu bila službena lica već pripadnici kriminalnog „zemunskog klana“.
On je ocenio da se suđenje stalno odlaže jer se radi o, kako se izrazio, „klasičnoj političkoj montaži“.
Optuženi Bjelica je rekao da želi da se na sudu sazna istina o događajima u vili „Mir“, ali i događajima koju su tome prethodili, i da mu je zbog toga bitno da bude oslobođen obaveze čuvanja tajne.