ZLOČIN kakav se ne pamti u Srbiji desio se u petak uveče u selu Jabukovac, nadomak Negotina. Tri hiljade duša je u šoku. Svaka druga kuća, u ulici Albanskih spomenica, zavijena je u crno. Nikola Radosavljević (38), hicima iz lovačke puške, ubio je devetoro komšija i rođaka i ranio još troje.
Sve je krenulo, naizgled, bezazlenom ljutnjom zbog nemara komšija oko gašenja požara, koji danima bukte u ovim krajevima. Pre sedam dana Radosavljević je stigao iz Austrije, gde sa suprugom Jelenom godinama radi. Vatrena stihija progutala je šumu oko Nikolinog salaša, zbog čega je postao jako razdražljiv i bes je, najpre, iskalio na supruzi koju je prebio.
Nesrećna žena ostala je da leži, a Nikola je otrčao do obližnjeg bunara, dubokog oko šest metara, i skočio u njega.
- Čuo sam buku i pljusak vode - priča komšija Dragoslav Badžikić. - Otrčao sam do susedne kuće i počeo da dozivam pomoć. Rekao sam im da je neko u bunaru. Vratio sam se i ugledao neverovatan prizor - Nikola se sav prljav i mokar izvlačio iz bunara. Video sam i kad mu je supruga, sva u krvi, zamakla ka potoku.
Badžikić je pomogao Nikoli i uveo ga u kuću. Oprao mu je glavu i ostao sa njim jedno vreme, za slučaj da mu pozli.

- Sledećeg momenta mi je rekao: Idi komšo, idi, ubiću te - kaže Badžikić. - Nije ličio na sebe. Naročito pogled. Bilo je oko 17 i 30.
Radosavljević se, po odlasku komšije, opasao redenicama i uzeo pušku u ruke. Krenuo je, navodno, da traži ženu. Stigao je do prve kuće, br. 89, koja se nalazi pored njegove. Provlači cev kroz ogradu i puca.
Prva žrtva, Velja Đorđević (58), pada pored letnje kuhinje. U tom trenutku, iz sobe iznad izlazi starica Marina Kutkureković (70). Radosavljević nepogrešivo puca i u nju. Ona pada na stepenište. Čuvši hice, iz sobe istrčava i Dragan Đorđević (22). Uspeo je samo da prozbori: „Šta se ovo dešava!“

Sledećeg momenta pokosila ga je sačma. Masakr u ovoj kući preživela je samo Đorđevićeva ćerka Sanja koja je bila u drugom selu.
Kao da se ništa nije dogodilo, Radosavljević nastavlja krvavi pohod. U hodu je menjao patrone za pušku.

Čuvši hice, na ulicu su istrčali supružnici Branislav (58) i Draginja (55) Borongić. Bez upozorenja prvo puca u Draginju, a potom i u Branislava. Oboje su na licu mesta mrtvi. Tela nesrećnih ljudi ostala su na ulici, nadomak kućnog praga.
Krajičkom oka Radosavljević je ugledao i rođaka Peru Vujića. Puca i u njega i ranjava ga.
- Nije baš pucao nasumice, kao što se misli - priča jedan od žitelja Jabukovca.
- Posle ubistva Borongića naleteo je na jednu babu i prislonio joj cev uz grudi. Upitao je:
- Znaš li magiju da radiš?
Ona mu je odgovorila:
- Ne, sine. Ja sam stara.
Nju nije dirao.
Stigao je Radosavljević i do broja 83. Ugledao je Srđana Bađikića (15) i bez milosti pucao u dete.

Čuvši krik sina, iz kuće je istrčao otac Siniša. Nadvio se nad detetom. Sledećeg trenutka zločinac mu puca u leđa. Siniša je, teško ranjen, pao preko mrtvog sina.
Sve to gledao je Branislav Badejević (29), iz kuće preko puta.
- Šta to radiš, Nikola - upitao ga je Badejević, a svedoče komšije.
- Ubijam ljude, a sada ću i tebe da ubijem. Sve ću da vas pobijem - govorio je Radosavljević, ispaljujući hitac u mladića.

Smrtno ranjeni Badejević pao je ispred kapije svoga doma.
Idući dalje niz ulicu, ubica je došao do kuće broj 71. Tu je Persida Banković (36), širila veš na terasi. I u nju je, bez milosti, pucao.
Nesrećna žena je iza sebe ostavila supruga i sina.
Radosavljević je ponovo napunio pušku i žurnim korakom krenuo ka broju 80, gde je doskora živeo njegov rođeni brat sa suprugom.

Ugledavši naoružanog i izbezumljenog ćerkinog devera sa oružjem u ruci i unezverenog pogleda, Anika Čogić (62) bacila je pasulj koji je do tada čistila i spas potražila u šupi. Ubica ju je ubrzo sustigao i pucao u grudi. Na mestu je ostala mrtva.
Njen suprug Jovan izbegao je masakr samo zato što se duže zadržao na salašu u planini.
Radosavljević se potom uputio ka mesnom groblju, gde su njegovi roditelji za života sebi podigli spomenik. Tu je odlučio da oduzme sebi život. Pucao je istom sačmarom sebi u levu stranu grudi. Ostao je živ. Nekoliko sati kasnije, pronašli su ga psi i pripadnici specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije, koji su ga i uhapsili.      

PET MINUTA
- GLEDAO
sam kako ubija Velju i Dragana Đorđevića i Marinu - priča Živorad Banković. - Uplašio sam se. Uzeo sam pištolj, ali nije krenuo ka meni, nije me video. Bilo je strašno, pucao je i ubijao oko pet minuta. Kao da mu niko ništa nije mogao.

RANjENI DOBRO
ZDRAVSTVENO
stanje dve osobe ranjene u selu Jabukovac stabilno je i svi su van životne opasnosti, potvrdio je juče pomoćnik direktora Hirurške klinike u Nišu Dragoslav Miljković.
On je rekao da su teško povređeni Siniša Badžikić (36) i Vanuca Baderević (70) i dodao da su njihove povrede „sklone komplikaciji“.
Prema njegovim rečima, oboje su hirurški zbrinuti posle prijema u bolnicu sa prostrelnim ranama grudnog koša.

UBICA STABILNO
ZDRAVSTVENO
stanje Nikole Radosavljevića (38), devetostrukog ubice, stabilno je. On je u bolnicu primljen sa povredom levog dela grudnog koša i plućne maramice, rekao je pomoćnik direktora Hirurške klinike u Nišu Dragoslav Miljković.
Radosavljević je, prilikom hapšenja pokušao da se ubije ali su ga u tome sprečili pripadnici policije.

PLAŠIO SE MAGIJE, IMAO MANIJU GONjENjA
PETAR
Radosavljević, otac devetostrukog ubice, priča za „Novosti“, da ne zna šta se dešavalo sa njegovim sinom, ali da je on stalno imao privid da ga neko prati i da hoće da mu naudi.
- Žalio se da ga boli glava, da ne može da spava - kaže Petar. - Mnogo se nervirao što nam je izgorela šuma, što nismo uspeli da ugasimo vatru... Stalno se plašio magije. Mislio je da mu neko iz sela nešto namešta.
Nikola Radosavljević ima dvoje dece, sina od 13 i ćerku godinu dana mlađu. Njihov deda sada se boji za njih zbog moguće osvete.
Zora Radosavljević, Nikolina majka, samo plače i odmahuje glavom u neverici.
- Ne mogu da verujem šta je učinio - plače starica. - Samo brinem za unuke, da im majka bar ozdravi i da ih odgaja. Nije hteo da pije lekove. Lečio se u Austriji, ali mu nije bilo dobro. Eto, kakvo zlo napravi. Govorili smo mu da ide kod lekara, a on je ponavljao da mu je dobro. Kakvo crno dobro?!
Nikola Radosavljević je najmlađi od trojice braće. Bio je strasan lovac. Meštani pričaju da nikada plen nije omašio. Kući bi donosio bogat ulov.


NAPAD NA EKIPU „NOVOSTI“
DESETAK
meštana napalo je juče po podne novinarsku ekipu „Novosti“, ljuti što je obelodanjen podatak da je Nikola Radosavljević bio revoltiran ponašanjem svojih komšija tokom gašenja požara, kao i činjenicom da mu je izgorela šuma. Srušili su sto za kojim je sedela naša ekipa, oštetili laptop i verbalno vređali novinare...

DAN ŽALOSTI
ZAVRŠENA
je obdukcija devetoro žrtava Nikole Radosavljevića (38) iz Jabukovca, saznajemo od Dragice Singurilović, istražnog sudike Okružnog suda u Negotinu.
Tela ubijenih u subotu popodne predata su porodicama, koje će ih sahraniti u nedelju na seoskom groblju u Jabukovcu. Sahrani ubijenih sačmom iz lovačke puške „pomahnitalog“ Radosavljevića prethodiće u centru sela komemoracija.
U opštini Negotin u nedelju je dan žalosti.
Odlukom Opštinskog veća porodicama žrtava će biti uručena jednokratna pomoć u visini od 20.000 dinara.

POLICIJA
MEŠTANE
Jabukovca ohrabrio je dolazak ministra policije Dragana Jočića u njihovo selo posle tragedije.
Znali su, kažu, da će ubica, koji je nekoliko sati bio u bekstvu, biti uhapšen.
- Zavijeni smo u crno, ali u svoj toj nesreći svetla tačka je policija - kaže Dragan, jedan od komšija. - Pored ministra, tu su bili i specijalci.
Na licu mesta obreli su se i Rodoljub Milović, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP Srbije, Spasoje Vulević, komandant SAJ, žandarmerija...