- ŠANA? To ti je odličan način da se obučeš ekstra, u sve toliko firmirano da vrišti a bez novca - šaljivo će Dušan Ivanović (66), koji u Domu sindikata, u holu, na kartonskoj kutiji prodaje tri svoje knjige.
Njegova tezga, u stvari, jeste njegova sudbina. Knjigu "Šaneri", kaže, napisao je odavno, ali nije bio u zemlji da je objavi. Sad ju je sam objavio.
- Mesecima sam se družio sa šanerima - kaže Ivanović. - Ima ih svuda, u Nemačkoj, Italiji... Oni, kao i svi prevaranti uostalom, nisu mnogo obrazovani, ali su inteligentni. Odlični su to psiholozi. Pročitaju čoveka čim ga pogledaju. U kombinacijama su sa taksistima, prostitutkama, lopovima...
Sam kaže da se bavio svim i svačim, pa mu nije bilo teško da se umeša među ljude s druge strane zakona. Kroz šanerske avanture svojih prijatelja Žike i Mileta, on detaljno opisuje kako ovi momci, vrhunski lopovi, zarađuju.
- Napisao sam o šanerima sve što policija već zna - kaže Ivanović. - Ali, nisam lud da napišem nešto što ne zna, pa da neko padne zbog toga.
Kao muzičar u hotelu "Metropol", Ivanović je bio deo mnogih tužnih ljudskih sudbina. Svirao je i u "Tramvaju" (nekadašnjoj "Žagubici"), sada je u penziji. Život nalik sekvencama iz domaćeg filma "Balkan ekspresa".
Bio je naš junak i na Golom otoku i o tome napisao knjigu.
- Kažu, u zatvoru u Sibiru imaš jednog neprijatelja - klimu - objašnjava Ivanović. - Na Golom otoku ne pomažu nikakve kombinacije, prevare, ni najumešniji foliranti tamo nisu prolazili. Samo sreća. A, ja sam imao sreće. Glavni je u mom odeljenju bio jedan Crnogorac, koji je bio bolećiv prema zemljacima. Tako se ja, zavijajući crnogorskim dijalektom, objasnim da su me pokupili s nekim lopovima i evo me sad ovde. Izvukao sam se debelo, nisam morao ništa da radim.
A o tome kako šaneri zarađuju, Ivanović, piše:
- U jednom nemačkom butiku, vidimo na policama farmerke raznih veličina. Jedan iz ekipe proba i neprestano traži od prodavačice da mu dodaje drugi model, pravdajući se da mu ne odgovara. Njegov pajtos, pored kabine, čim se ona okrene rafovima, pakuje sve što dohvati u torbu. Onda ovaj izađe iz kabine, kaže da nije zadovoljan i ode, a kolega odmah za njim.
Interesantan citat iz knjige, kao odraz mišljenja lopova:
"Vidiš li ti isto što i ja, Debeli?"
"Naravno, pa oni kao da nas mole da im sve ovo maznemo!"
Kroz redove knjige, koji su kolaž lopovluka, seksa i dobrog provoda, Ivanović kaže da su lopovi do te mere usavršili zanat da bolje kradu u praznoj, nego u punoj radnji. Ivanović kaže:
- Rečenica koja redovno prolazi je: "Pa, vi ste građeni isto kao moja supruga, potpuno isto, a njoj je rođendan. Molim vas, odaberite vi šta mislite da je najbolje, cena nije bitna. Još kad biste vi to probali... Evo, nema gužve..."
Dok prodavačica proba, a "zabavljač" stoji baš ispred kabine, njoj na oku, a u pozadini dvoje, često je među njima i neka devojka, skidaju sve sa rafova i pakuju u torbe.
Od šane se, kaže Ivanović, odlično živelo. Dok ih policija ne uhvati. A svoj život, kaže, pretočio je u više knjiga.
- Zašto da ne? - pita se on. - Svašta sam radio, ne stidim se. I glas me dugo služio, pa sam se muvao po estradi, pevao po restoranima. Onda dođe drugo vreme. Sad živim ovako. Borim se kako znam i umem. I "Šaneri", su deo mog života.
I danas, Ivanović u holu Doma sindikata prodaje svoje tri knjige. Dodatak na penziju, od koje ne može da se živi.

CRVENA MAŠNA
- NAJBOLJA lopovska fora je kad ogromnu kutiju, u kojoj recimo, Italijani pakuju bunde, kapute, sa velikim crvenim mašnama, oblože iznutra folijom, jer kroz taj materijal mašina ne može da otkrije zujalice na garderobi koja je pokradena - ističe Ivanović. - Poklopac se lako otvara, a tako upakovana kutija stavlja se u veliku providnu kesu. Nikom to ne deluje sumnjivo. Naprotiv, kad vide da je neko kupio nešto te veličine, smatraju da će i u njihovoj radnji biti nešto za njega. Istina, bude, ali se to nikad ne plati.
Dovitljiv šaner, da ne bi bio sumnjiv, jer, navodno ništa nije kupio, odvoji sa strane neki komad odeće i objasni prodavačici da mora do menjačnice da zameni novac.
- Kaže da odmah dolazi, moli prodavačicu da nikom ne proda odeću koju je o izdvojio i - zbriše - kaže na kraju Ivanović.