JEGOROV put je konačno prohodan. Očišćen od šiblja, drače i drugog rastinja koje ga je bilo pritislo. Kamenim stepeništem sa obale ka jedinstvenom vidikovcu na Čelobrd, odakle "puca" prekrasan pogled na veći deo Budvanske rivijere, ponovo hode turisti.
Ovaj jedinstveni put od mora do sela Čelobrdo iznad Svetog Stefana, koji je u 19. veku izgradio Jegor Stroganov, koji je stigao u manastir Praskvica iz carske Rusije, pošto se zavetovao ćutanjem.
Put je učinio prohodnim Sretko Lakić, brat Dimitrija, igumana manastira Praskvica. Delom je zaslužna i reportaža objavljena u "Novostima" o neobičnom putu i još neobičnijem isposniku, koji ga je gradio punih deset godina.
- Učinio je to Sretko i u pomen časnom kaluđeru, ali i da bi onima koji ne znaju skrenuo pažnju na ovaj čudesni poduhvat. Uradio je to dobrovoljno, dakako - kaže iguman Dimitrije Lakić.
Visoki oficir carske Rusije Jegor Stroganov stigao je u Praskvicu pri samom kraju 18. veka. Odlučio se na taj korak posle dvoboja sa jednim kapetanom, koji je hteo da izigra ljubav njegove kćerke Jekaterine. U dvoboju je kapetan ubijen, a Jegoru je ruka amputirana. NJegovu tajnu niko nije znao u Praskvici gde je primljen srdačno. Ćuteći sve vreme odlučio je da kamenom stazom poveže miločersku plažu i ovaj manastir, kojem su temelji udareni daleke 1050. godine, sa selom Čelobrdo. Godinama je slagao kamen po kamen, krčeći bespuće.
Onda je u manastir stigao još jedan Rus, mladi kaluđer Jelisej, o kojem se, takođe, ništa nije znalo, koji je prelepo pevao. Naučio je Jelisej srpski jezik, postao veoma omiljen. No, posle četiri godine pao je u postelju, obrvan teškom bolešću. Pred smrt je zatražio da u keliju u kojoj je bolovao dovedu čudnog kaluđera - graditelja. Pošto mu je skinuo monašku kapu, stari Jegor je prepoznao svoju jedinicu Jekaterinu. Jegorova kćerka je, tragajući godinama za svojim ocem došla do saznanja da je stigao u Paštroviće, u manastir Praskvica. Prerušila se u kaluđera i tako ušla u ovaj hram.
Tajnu je tada saznala manastirska bratija, ali ju je čuvala i pošto je Jekatirana sahranjena. Kada je završio i poslednji stepenik kamenog puta, povezujući more i planinu, na onaj svet je otišao i Jegor Stroganov. Sahranjen je u porti manastira Praskvica.
Priču o neobičnom kaluđeru i njegovoj kćerki, saznali su i ruski turisti, kojih je ovih dana puno na Budvanskoj rivijeri, pa sve češće posećuju manastir i naročito put koji je izgradio njihov zemljak.

DRAMA ZA "GRAD TEATAR"
POZNATI pisac i reditelj Vida Ognjenović, napisala je dramu “Jegorov put”, inspirisana neobičnom pričom iz Praskvice. U drami, koja je izvedena premijerno na festivalu “Grad teatar” u Budvi i kasnije se okitila mnogobrojnim nagradama, neobični događaj je iskorišćen za univerzalnu priču o fenomenu ćutanja.