POSLE više od četiri veka Zetskom svetom gorom odjeknula su zvona. Zazvonila su na Blagovesti sa ostrva Beške sa Bogorodične crkve, zadužbine Jelene Balšić, kćerke kneza Lazara.
Okupili se vernici iz Podgorice, Bara, Ulcinja, Srbinja, Herceg Novog, da zajedno sa nastojateljicom monahinjom Anastazijom, koja velikim trudom obnavlja ovu drevnu svetinju, proslave veliki praznik u spomen na dan kada je arhanđeo Gavrilo javio radosnu vest Mariji Devi da će roditi Isusa Hrista. Da praznik protekne u najboljem redu pobrinuo se Mladen Nikić i njegova porodica koji su bili kumovi slave.
Na ostrvu Beška postoje dva hrama svetog Georgija, zadužbina Georgija Drugog Stracimirovića Balšića, koji je stariji, i Bogorodična crkva, zadužbina njegove žene Jelene Balšić iz 1438. godine, koja je poslednje godine svoga života provodila u prepisci sa svojim duhovnikom Nikonom Jerusalimcem, kada i nastaje čuveni Gorički zbornik. Početkom 20. veka ovu svetinju obnovio je kralj Nikola za zdravlje supruge Milene, i posvetio je Polaganju Rize Presvete Bogorodice.
Zetsku svetu goru na Skadarskom jezeru, nekada duhovnom središtu Zetske države, čini nekoliko manastira. Pored Beške tu je Moračnik, jerusalimski metoh, Vranjina, Starčeva Gorica, Kom, Prečista Krajinska, najstarija svetinja na ovim prostorima. U zenitu svoje duhovnosti govorilo se da se zvona sa Zetske svete gore čuju čak do Skadra. Vekovima potom ona su bila zamukla, da bi se sada ponovo prenela preko skadarske vode.
Ovo je samo početak, jer se Beška trenutno obnavlja, kao i Moračnik, Starčeva Gorica je odavno povratila sjaj, kao i Vranjina i Kom. Ostala je još Prečista Krajinska. Svi veruju da će se i zvona ponovo čuti do Skadra.

VRAĆENE JELENINE MOŠTI
DUGO se nije znalo gde su zemni ostaci Jelene Balšić. To pitanje je postavila i Mitropolija crnogorsko-primorska. Na sreću, mošti kćeri kneza Lazara vraćene su iz Bara, onamo gde i pripadaju - u njenu zadužbinu.