BEOGRAD - Akcija “Sablja” sasekla je kriminalce u Beogradu. Najmoćnijeg zemunskog ganga više nema, a ostale “ekipe” mafije gotovo da su digle ruke od svojih “poslova”. Mnogi kriminalci su uhapšeni, a od ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića znatno je smanjen broj krađa automobila, provala, razbojništava, ubistava, a narko-tržište je gotovo ostalo bez droge.
Mafija u Srbiji je u rasulu, haosu, po neko u bekstvu, a mnogi iza rešetaka.
“Zemunski klan”, u ovom delu Balkana, bio je najjači od sredine 2002. godine. Lideri Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum, ubijeni su prilikom pokušaja policijskog hapšenja 27. marta u selu Meljak, na periferiji Beograda. Treći vođa ovog klana Milorad Luković Legija je u bekstvu.
Ova grupa, osumnjičena za organizaciju i realizaciju atentata na premijera Zorana Đinđića, imala je više od 20 stalnih i oko 200 povremenih članova.
NJihovo bogatstvo se procenjuje na više stotina miliona evra, a sa njima su bili novinari, estradne zvezde, pripadnici policije i Bezbednosno-informativne agencije, sudije, tužioci...
“Zemunski klan” stoji iza mnogih do sada nerasvetljenih likvidacija u beogradskom i srpskom podzemlju.
Od uvođenja vanrednog stanja pohapšeno je više od 35 pripadnika “zemunskog klana”, među kojima su i istaknuti članovi. Narko-tržište Srbije razbijanjem ovog ganga ostalo je bez 100 kilograma teških droga, koliko su Zemunci prodavali mesečno.
Nekada najuticajniji klan iz Surčina danas je pocepan na nekoliko delova. Lider LJubiša Buha Čume već mesecima se nalazi u inostranstvu, ili možda negde drugde. Sa njim su bili Milan Narančić Limun, Predrag Ranković Peconi i LJubomir Jovanović Stakleni, koji su sa još 10 Surčinaca pritvoreni posle ubistva Đinđića.
Grupa je nekada krala automobile i vraćala ih za novac, a velike pare su zaradili prodajom nafte i cigareta. Krijumčarili su narkotike i sarađivali sa zemunskom grupom Dušana Spasojevića. Sada se više ne čuju živi.
Milan Vuković Kastelo i dvojica članova njegove grupe sa Novog Beograda su uhapšeni, a policija ih je svrstala u zemunsku grupu.
Grupa Dejana Stojanovića, zvanog Keka, tokom vandrednog stanja ostala je samo bez dva člana ekipe, a potom je presečen jedan njihov kanal prodaje droge.
Lider “bežanijaca” Goran Mijatović Mita, uhapšen je posle atentata, a iza rešetaka su i još dva člana - Danko Nikolić i Slaven Jelić. Posle njihovog hapšenja i oni su ispali iz “posla”.
Od momaka sa Zvezdare, čiji je šef bio Sredoje Šljukić Šljuka (ubijen septembra 2002. godine), niko nije uhapšen. Ali, njih već nekoliko meseci nema u ilegalnim poslovima. Isto kao i zvezdarski gang, ni grupa Jovana Guzijana Cunera (likvidiran oktobra 2002. godine) ne “radi”.
Nekada najorganizovanija i najbrutalnija kriminalna grupa u Srbiji, poznata kao “voždovački klan”, sada se ne računa u “ozbiljnije” klanove, a njen vođa Miodrag Baškalović Mija je na slobodi. Posle uvođenja vanrednog stanja uhapšeno je troje iz ove ekipe - Vladan Kontić Konta, Zoran Branković i Predrag Stojanović, a nije poznato da li je grupa nastavila svoje kriminalne poslove.
Na ulicama nema ni Stojketove grupe, koja se iznudama, reketiranjem, zelenaštvom, naplatom dugova bavi na južnoj periferiji Beograda... U zemlju je propala i Stojina četvoročlana ekipa, kao i Vlajkova ekipa.
U. D. N.

BEKSTVO
NAJZNAČAJNIJA karika u krijumčarenju droge na ovim prostorima, prema mišljenju policije, je Dragoslav Kosmajac.
Za ovog bliskog narko-saradnika Dušana Spasojevića Šiptara ne zna se gde se trenutno nalazi, ali je najverovatnije preko granice. Odranije, tačnije od 15. januara 2000. godine i ubistva Željka Ražnatovića Arkana, u bekstvu su i Zoran Nedović Šok i Branko Jevtović Jorga.

MAKA
SRPSKA policija traga i za Željkom Maksimovićem Makom (40), osumnjičenim za organizovanje ubistva general-majora Boška Buhe, pomoćnika načelnika Resora javne bezbednosti.
Mesto boravka ovog Beograđanina još nije locirano, mada se pominjalo da je na Kipru, ili u Španiji. Do sada je policija uhapsila Nikolu Maljkovića, mladića koji je 10. juna 2002. godine kod hotela “Jugoslavija” pucao u policijskog generala. Iza rešetaka su i četvorica njegovih saučesnika.

UBILI SEKULU I VESKA
BEOGRAD - Preko vođa “rakovičkog klana” koji su uhapšeni još ranije, a bili su naslednici grupe koju je predvodio Zoran Davidović Ćanda, razjašnjena su neka ranija ubistva koja su se dogodila u Beogradu.
Rakovičku kriminalnu grupu predvodio je Nebojša Stojković Stojke, a u njoj su bili Predrag Vuisić, Nenad Perić, Siniša Plavšić, Dragan Savović i Goran Pavlović.
Vođa te grupe Stojke je priznao u policiji ubistva Miroslava Sekulića Sekule i Veselina Božovića Veska iz Bijelog Polja, nakadašnjih najtraženijih osoba sa domaćih poternica. Sekulić je ubijen 11. novembra 2001. godine na Obrenovačkom putu na samaforu, kod skretanja ka Železniku. Na njegov “mercedes”, u kome je bio sa ženom i detetom, pucano je iz “kalašnjikova” iz automobila u pokretu. Tom prilikom je teško ranjena njegova supruga Mirjana.
Božović je smrtno ranjen 6. septebra u Vodovodskoj ulici u Žarkovu. Pripadnici “rakovičke grupe” izrešetali su džip u kome se nalazio, a u pucnjavi je lakše i teže povređeno još pet osoba. Božović je nekoliko dana kasnije od posledica ranjavanja preminuo u Urgentnom centru.
Goran Pavlović Žuća, član te iste grupe, priznao je da je sa svojim društvom izvršio više provalnih krađa benzinskih pumpi - četiri u Beogradu i po jedne u Mladenovcu, Smederevu i Požarevcu. Priznao je da je počinio i 100 razbojništava i provalnih krađa.
Kod uhapšenih pripadnika “rakovičke grupe”, koji su svi ovisnici o drogi, pronađena je vaga za precizno merenje, oružje, 400 g heroina, policijske uniforme, “fantomke”, “lisice”, bejzbol palice, nekoliko kompjutera...

ZATEČENI U STANU
BRAĆA Dušan i Đorđe Krsmanović uhapšeni su u utorak u Novom Beogradu, u stanu u Bulevaru Avnoja. Oni su se u tom stanu krili poslednja tri, četiri dana, a poznato je i da su se pre toga skrivali na nekoliko novobeogradskih lokacija, po iznajmljenim stanovima.
Braća Krsmanović su pripadala “zemunskom klanu”, koji je, inače, funkcionisao kao preduzeće. NJih dvojica su bili u sektoru kojim je rukovodio Milan Jurišić Jure. Oni su bili, zapravo, njegovi pomoćnici, a “ispod sebe” su imali grupu dilera narkoticima, koji su obavljali posao na terenu.
Iz izvora bliskog istrazi saznaje se i da su braća Krsmanović otkrili policiji svoja saznanja o nekim ranijim nerazjašnjenim ubistvima.

PRIVOĐENI JATACI?
BEOGRAD - U noći između 31. marta i 1. aprila, u Čačku je organizovana policijska racija, a tragalo se za jednim od vođa “zemunskog klana” - Miloradom Lukovićem Legijom. Kako “Novosti” saznaju, ta akcija je pokrenuta na osnovu informacija do kojih je došla policija, da bi Legija u Čačku mogao da ima više jataka. On je tamo boravio i nedelju dana pre atentata na premijera Zorana Đinđića.
Luković je u Čačku imao i kontakte sa “poslovnim ljudima”, a posećivao je i svoje prijatelje u tamošnjem zatvoru. Pored pretresa mnogobrojnih kuća, stanova i lokala, policija je privela jedan broj ljudi, koji bi mogli da budu od koristi za dalju istragu i poteru za Legijom. Među privedenima je i rođeni brat Velimira - Velje Ilića, Vojislav Ilić, koji je u međuvremenu pušten.
Kako ističu u policiji jedini cilj ove racije je bio da se uđe u trag Miloradu Lukoviću Legiji.