ODLUKU o raspisivanju predsedničkih izbora definitivno ću doneti u utorak ili, najkasnije, u sredu - poručio je u nedelju predsednik Srbije Boris Tadić, prilikom obilaska imanja Poljoprivrednog kombinata Beograd.

On nije želeo da precizira kojoj je odluci bliži niti od čega ona zavisi.

- Sve što u ovom trenutku mogu da kažem je da će javnost biti na vreme obaveštena - rekao je Tadić.

Prvi čovek države, zajedno sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom i ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem, upoznao se sa početkom radova na prolećnoj setvi kukuruza PKB korporacije, koja je od prošlog septembra u vlasništvu grada Beograda. Oni su posetili i farmu krava.

SLOBODNA CARINSKA ZONA PREDNOST je to što je PKB u vlasništvu grada Beograda, jer se na delu zemljišta te kompanije nalazi obilaznica oko prestonice, a u blizini se gradi i most Zemun - Borča, što će, kako je rečeno, biti od koristi i PKB i građanima na levoj obali Dunava.
- U ovom delu grada bi trebalo izgraditi slobodnu carinsku zonu - rekao je gradonačelnik Đilas.

- Niti država treba da upravlja privredom, niti sve treba prepustiti pravilima brutalnog liberalizma - kazao je predsednik. - Država je tu pre svega da bi se premostilo teško vreme, ali mora da se pronađe mera, i jasna uloga države, kako bismo izbegli krizna dešavanja, sa kojima imamo tragična iskustva poslednjih godina.

Tadić je ukazao da je ključna za opstanak PKB bila odluka države da je ne prepusti divljoj privatizaciji.

Tadić je podsetio da ima još primera preduzeća iza kojih je stala država i odbranila ih od divlje privatizacije, gubitaka radnih mesta i, na kraju, od propadanja. On je kao uspešne primere naveo preduzeća za podzemnu eksploataciju mrkog uglja Resavicu i Kolubaru, koja je takođe državno preduzeće i koje ima odličan rezultat u podizanju kvaliteta proizvodnje sa novim investicijama. Pozitivan primer je i Železara Smederevo, koja je takođe spasena od zatvaranja.

- Verujem da su svi ti napori države dobri i da će na kraju uroditi plodom - istakao je on. - To su rizični koraci, jer država je stala iza tih preduzeća, a preuzela je čak i neke dugove, ne sa namerom da bude proizvođač, već da izabere dobar menadžment, kao što je to bio slučaj sa direktorom u PKB.

Tokom obilaska PKB, poručeno je i da je od izuzetne važnosti za radnike da primenjuju nove tehnologije.

- Podizanjem produktivnosti, kvaliteta i sniženjem cena možemo da se izborimo sa velikom konkurencijom koja dolazi iz sveta - kazao je Tadić.