ISPRAVLJENA je nepravda prema mojoj majci. Njena jedina krivica bila je u tome što je bila udata za mog oca, prognanog namesnika kneza Pavla, kaže za "Novosti" princeza Jelisaveta Karađorđević, na vest o rehabilitaciji svoje majke kneginje Olge Karađorđević.

Rešenje o rehabilitaciji doneo je Viši sud u Beogradu van ročišta, jer je sud imao celokupnu dokumentaciju ne samo o ovom predmetu, već i u predmetu kneza Pavla koji je rehabilitovan 2011. Kako nam je rekla pravni zastupnik princeze Jelisavete, Dušanka Subotić Homen, odluka je doneta uz obrazloženja da su u slučaju kneginje Olge pogažena sva ljudska prava, kao i pravo na odbranu i da se radilo o političkom i ideološkom progonu koje su pokrenule tadašnje vlasti u FNRJ.

- Kneginja Olga bila je žrtva nasilja i progona - kaže Dušanka Subotić Homen.

- Kao ni knez Pavle, ni ona nije dočekala svoju rehabilitaciju. Umrla je 16. oktobra 1997. u Medonu.

Kneginja Olga bila je ćerka princa Nikole od Grčke i velike ruske kneginje Helene Vladimirovne. Raspolagala je velikom imovinom koja joj je oduzeta 2. avgusta 1947. godine. Odluka o rehabilitaciji otvara mogućnost povraćaja porodične imovine, čija se vrednost procenjuje na 10 do 14 miliona evra.

Njeni naslednici potražuju velelepnu vilu "Crnogorku" u nekada Rumunskoj, a sada Užičkoj ulici u Beogradu. U njoj trenutno živi ambasador Crne Gore Igor Jovović, a sada je vlasništvo Republike Srbije i njome upravlja "Dipos".

Ali princeza Jelisaveta i njen brat Aleksandar nadaju se da će Vlada doneti odluku o prestanku diplomatsko-konzularne namene i da će primeniti postupak naturalne restitucije.

- Podnet je zahtev za restituciju o kome još nije odlučeno - kaže Dušanka Subotić Homen. - Naravno, ima zakonskih prepreka jer se radi o rezidencijalnom objektu, ali kako postoji gradsko građevinsko neizgrađeno zemljište, verovatno da će biti vraćeno u naturi. Očekujemo i da će biti isplaćeno i obeštećenje za kuću.

- Mi potražujemo imovinu naše majke kneginje Olge - kaže princeza Jelisaveta, koja i dalje živi kao podstanar na petom spratu u zgradi bez lifta.

- Na rehabilitaciju oca čekala sam 70 godina, nadam se da na povraćaj imovine moje majke neću čekati toliko.


VINOGRADI

OSIM kuće koja je srušena i na čijem je mestu podignuta vila "Crnogorka", sa dvorištem i vrtom površine 6.846 kvm, kneginja Olga bila je vlasnik vinograda na Topčiderskom vencu u površini od 7.508,50 kvadratnih metara.