OD kad je 1973. godine Dejvid Rokfeler formirao Trilateralnu komisiju kao nevladinu organizaciju svetskih eksperata, milijardera, bankara i lobista, ona je izrasla u najmoćniju interesnu grupu. Članovi Trilaterale su danas predstavnici 178 nacionalnih grupa. Evropska grupa Trilaterale se širila, tako da su od 1998. primljene Poljska, Mađarska, Češka, Slovenija, Estonija, Kipar, Bugarska, Rumunija i Hrvatska. Prema “satnici” komisije Srbija bi trebalo da postane član naredne godine. To nagoveštava Jovan Kovačić, viđen za budućeg predsednika lokalne Trilaterale.

- Iduće godine u martu, posle plenarne konferencije u Berlinu, trebalo bi da bude formirana srpska nacionalna grupa Trilateralne komisije - rekao nam je Kovačić.

Ova nacionalna grupa za Srbiju bila bi podgrupa u lobističkoj organizaciji “Ist vest bridž”, koju Kovačić vodi dve godine, a koja okuplja intelektualce, političare, biznismene i prijatelje iz inostranstva.

Trilateralna komisija za Evropu je poverila Jovanu Kovačiću da formira srpsku nacionalnu grupu i 2013. je učlani u ovu organizaciju. Dejanu Novakoviću mogla bi da pripadne uloga generalnog sekretara, a Tahiru Hasanoviću funkcija izvršnog sekretara - tvrdi se u saopštenju “Ist vest bridža”.

Jovan Kovačić se školovao u srpskim, američkim i britanskim školama. Bio je Titov prevodilac i novinar Tanjuga, šampion u plivanju, a potom ratni dopisnik zapadnih medija, savetnik OHR u BiH i OEBS-a u Srbiji. Pre desetak godina je osnovao prvu firmu za strateško partnerstvo i lobiranje. Od 2006. bio je savetnik Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije. Oženjen je i otac troje dece, živi i radi u Beogradu.

Dejan Novaković je državni sekretar u Ministarstvu za energetiku. Rođen u Kruševcu, diplomirao ekonomiju u Beogradu i Ljubljani.

Tahir Hasanović je poznat u srpskoj politici kao najmlađi član CK SKJ, pa jedan od čelnika Nove demokratije, kadrovik u nekadašnjem DOS-u, biznismen i templar. Povukao se iz politike.

Cilj Trilateralne komisije u Srbiji je uticaj na vlasti u zemlji da se samo kontaktima i razgovorima sa velikim silama, mogu ostvariti ciljevi srpske politike.

Srbija nikada ranije nije bila član nijedne “svetske vlade u senci”.

KOMŠIJE POMAŽU

MEĐU svetskim ličnostima sa kojima sarađuje kompanija “Ist vest bridž” je Marko Voljc, finansijski ekspert, bivši činovnik MMF-a i Svetske banke, predsednik Udruženja menadžera Slovenije i član Izvršnog odbora Trilateralne komisije. I Petar Stojanov, bivši predsednik Bugarske, je aktivan saradnik srpske “Ist vest bridž” grupe i član Izvršnog odbora Trilateralne komisije. Pretpostavlja se da će Petar Stojanov i Marko Voljc direktno “uvesti” Srbiju u Trilateralnu komisiju iduće godine u Berlinu.