POSTAO je jedan od turističkih obeležja valjevskog kraja, ima profil na „Fejsbuku“. Valjevci su mu nacrtali foto-robot, a sad se Sava Savanović, najpoznatiji srpski vampir, otisnuo i u - međunarodne vode!

Elem, Sava Savanović i sudbina njegove vodenice u Zarožju kod Bajine Bašte, kojoj se urušio krov, zaokuplja pažnju i svetske javnosti. Zagolicala ih je, naime, „buva“ koju su pustili domišljati seljani Zarožja, da im je vampir lično uputio pismo u kome stoji:

Vidim da odavno ne sejete kukuruz, ovas i pšenicu, a zapustili ste i moju vodenicu. Otkako ste me u grobu glogovim kocem probili, put za Valjevo ste dobili i ništa više, doduše dobijate i podosta kiše. Oko moje iz groba često na „kmeta“ Miju migne, jer želim da mi se spomenik digne“.

BIOGRAFIJA
NA „Fejsbuk“ profilu stoji da je rođen 13. januara 1910. godine, s prebivalištem u Valjevu. Opisao je sebe kao vrlo miroljubivo biće s Valjevskih planina, kog je oklevetao šaljivdžija Milovan Glišić. Pionir je informatičke revolucije, jer kad god neko na kompjuteru klikne „save“, ima u stvari posla sa Savom Savanovićem! Od škole ima Vampirsko-vodeničarski koledž „Gradac“ u Valjevu, a diplomirao je na Akademiji za ale i bauke, smer „Vampirizam sa osvrtom na turizam“. Samostalni je preduzetnik i vodeničar - promoter.

Pa još Sava piše: „Iskoristite mene i moje ime da se turizam stvara, to će vam doneti puno para. Pazite dobro, Zarožani, ako se nećete turizmom baviti, moja leptirica opet će vas daviti. Krenite na posao, ne sedite u kafani do ponoći, jer bih vam mogao kao nekad, zavrat doći. Nemojte misliti da je ovo šala. Nije, to je istina prava“.

- Sava je sad beskućnik i traži novo utočište. Možda namerava da nas sve kazni zbog našeg nemara, dopustili smo da se vodenica sruši - upozorava Mijodrag Vujetić, odbornik MZ Zarožje u SO Bajina Bašta.

O vampiru Savi, kojeg je ovekovečio rodonačelnik srpske realistične pripovetke Valjevac Milovan Glišić, nedavno je pisao jedan od najpoznatijih svetskih tabloida, britanski „San“. Ovih dana, zbog jedinog vampira na svetu sa šajkačom, u Valjevu se obreo i Džejkob Reznek, dopisnik iz Istanbula poznatog američkog magazina „Ju-Es tudej“ i radija Frans internasional.

- Američkom novinaru rekao sam da je Sava Savanović, zapravo, marketinški trik, neka vrsta srpskog, uslovno rečeno, Betmena ili Supermena, koji je osmišljen za jednokratnu upotrebu, kao promoter klastera „Valjevo za vas“, na Sajmu turizma - objašnjava Vladimir Krivošejev, direktor Narodnog muzeja u Valjevu. - Drugi marketinški trik osmislili su potom Bajinobaštani, rekavši da su im Valjevci ukrali Savu Savanovića. Tu krađu su, čak, hteli i policiji da prijave...

Krivošejev, koji je pre nekoliko godina bio glavni „krivac“ za pojavu vampira Save Savanovića u javnosti, sačinio je njegov portret, te profil na „Fejsbuku“, gde ovaj krvopija ima više od 5.300 prijatelja, veli i da je treći marketinški trik najnovija priča o strahu koji po Zarožju izaziva razjareni vampir, jer mu je urušena vodenica.

- Eve mene u jengleskim novinama, al’ najviše volim kad me ture u naše, domaće, na ćirilici - poručuje u stilu „valjevske podvale“ Sava Savanović. - Zbog stranskih novinara, nema mi druge, moraću da počnem da učim jezike. Zasad, znam da kažem: „Maj nejm iz Sava Savanović, aj em serbian vempajer“!