U VIŠE od hiljadu raznih plovila, u subotu se preko 15.000 ljudi spuštalo Drinom, od Perućca do Rogačice u dužini od 20-ak kilometara. Nekoliko trubačkih orkestara na vodi je bilo zaduženo za dobru atmosferu, koju su dodatno podgrevali pivo i roštilj.

- Ovo je najveća fešta na vodi u celom regionu, a posle Guče i Egzita i najbrojnija manifestacija kod nas. Drina je najbolje mesto za opuštanje i beg od svakodnevnih problema - kaže Branko Stevanović, direktor Sportsko-turističkog centra „Bajina Bašta“, organizatora regate.

Regata je krenula uz zaglušujuće zvuke sirena, truba i pištaljki. Sem drinskih splavova i gumenih čamaca bilo je tu i pravih „formula“, plovila od starih kada, plovećih kreveta... U svakom čamcu piće i iće, u svakom drugom muzika.

- Neverovatno, ovo treba doživeti. Čovek ne zna šta pre da gleda, u čemu više da uživa. Sve sam verovao, ali da se na svakom gumenom čamcu dimi roštilj, to nisam ni u snu mogao da zamislim - oduševljen je onim što je video Dragan Maksimović iz Beograda, koji je prvi put na regati.

Pored njega prolaze momci iz Mionice u pravoj trkačkoj „formuli“. Kažu da su ljubitelji automobilizma i Drine, i iz te dve ljubavi je nastalo i njihovo neobično plovilo. Kao i ostali uživaju u ludom spustu, menjaju sa ostalima ćevape za pečenje, „lav“ pivo za „jelen“.

Najveća je gužva, po običaju, oko čamaca sa trubačima. U takvoj atmosferi četiri sata brzo prođu. Na cilju u Rogačici sledi utovar čamaca i povratak u Bajinu Baštu, kraći odmor, a onda „treće poluvreme“ na MOST festu ili u brojnim ugostiteljskim objektima.


TRUBE, SKOKOVI...

Organizator se pobrinuo i za bogat zabavni program. U četvrtak je nastupala grupa „Legende“, u petak „Kerber“, u subotu veče „Beogradski sindikat“ i „Zabranjeno pušenje“, a u nedelju je predtakmičenje trubača za nastup u Guči. Pre revijalnog spusta održana je i takmičarska regata, igre na vodi i skokovi sa Drinskog mosta.