Izuzetno hladno vreme odnosi nove žrtve. Organizovano je spasavanje zavejanih, zbirnjavanje beskućnika, raščišćavanje puteva, razbijanje santi leda na rekama...Meteorolozi i za naredne dane najavljuju jako niske temperature.

23:43 HRVATSKA: PUTNICI VOZA KOJI JE ISKLIZNUO IZ ŠINA NA SIGURNOM

Posle više od deset sati drame i pokušaja da se prevezu na sigurno, putnici voza koji je saobraćao iz Splita, domogli su se Zagreba. Njihov voz je u utorak ujutru iskliznuo iz šina, a pošto nije bilo grejanja, smrzavali su se satima.

21: 29 TADIĆ SUTRA U CRNOJ TRAVI I SURDULICI

Predsednik Srbije Boris Tadić sutra će posetiti opštine Crna Trava i Surdulica.

Tadić će razgovarati sa predstavnicima štabova za vanredne situacije opština Crna Trava, Surdulica i Svrljig i obići ugroženo područje sela Zlatance, saopštila je večeras Pres služba predsednika Srbije.

20: 30 ZBRINJAVANJE BESKUĆNIKA I U GERONTOLOŠKIM USTANOVAMA

Širom Srbije zbog niskih temperatura organizovano je zbrinjavanje beskućnika. Svi gradovi spremni su da ih zbrinu, bilo da imaju namenska svratišta, ili samo ležaj-dva u gerontološkim centrima. Među zbronutima, ili onima koje će nadležni da zbrinu ima i osoba koje nisu u stanju da se same brinu o sebi. (Tekst o pružanju pomoći najugroženijima pročitajte OVDE )

19: 49 PODGORIČKI AERODROM PONOVO ZATVOREN

Podgorički aerodrom večeras je, posle samo nekoliko sati rada, zatvoren za saobraćaj, zbog olujnog vetra u glavnom gradu Crne Gore.

Kako je Tanjugu rečeno u Službi za informisanje te vazdušne luke, aerodrom je zatvoren nešto posle 18.30 časova i otkazani su svi večerašnji letovi Montenegro erlajnza i JAT-a iz Podgorice i ka glavnom gradu Crne Gore.

Iz Službe za informisanje podgoričkog aerodroma naveli su da će ta vazdušna luka biti zatvorena za saobraćaj do daljnjeg, odnosno zavisno od vremenskih prilika biće procenjeno da li će i kada ponovo biti uspostavljen vazdušni saobraćaj.

Aerodrom Golubovci bio je zatvoren od jutros do 16 sati, zbog orkanskog vetra u glavnom gradu Crne Gore.

19:30 KLADOVO: LEDOLOMAC "GREBEN" SEČE SANTE

Reporter "Novosti" sa posadom jedinog ledolomca na Dunavu. Dunav je zaleđen u dužini od 30 kilometara. (Više o tome pročitajte OVDE)

19:23 LEDENI DANI TEK PREDSTOJE

U Srbiji će i sredu biti veoma hladno, uz najvišu dnevnu temperaturu od minus 10 do minus pet stepeni.

U jutarnjim satima po kotlinama biće kratkotrajna magla, a tokom dana umereno do potpuno oblačno, u većini krajeva suvo. Samo će u planinskim predelima provejavati slab sneg. Vetar slab i umeren, istočni i severoistočni. Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda Srbije, jutarnja temperatura biće od minus 16 do minus 10, a najviša dnevna od minus 10 do minus 5 stepeni.

I u Beogradu će u sredu biti veoma hladno. Tokom dana biće umereno do potpuno oblačno i suvo sa slabim severoistočnim vetrom.

Jutarnja temperatura biće oko minus 11, a najviša dnevna oko minus 8 stepeni.

Do kraja nedelje veoma hladno sa ledenim danima.

U četvrtak će biti suvo uz delimično razvedravanje. U petak će na jugozapadu, a za dane vikenda i u ostalim krajevima, uslediti naoblačenje mestimično sa snegom.

Do kraja perioda će se zadržati oblačno, mestimično sa snegom uz povećanje visine snežnog pokrivača i manji porast jutarnje i dnevne temperature.

19:20 IBARSKA PRED ZATVARANjEM

Upozoravam da može doći do zatvaranja Ibarske magistrale na prevoju, na Rudniku, jer je na kolovozu velika količina utabanog snega, koji prouzrokuje česte saobraćajne nesreće, kao i veoma otežan saobraćaj za teretna vozila, zbog čega dolazi do zastoja u saobraćaju.

Ovo je na sastanku kriznog štaba Moravičkog okruga, rekao Milisav Mirković, predsednik opštine Gornji Milanovac, koji je dodao da je već poslao dopis JP "Putevi Srbije", apelujući da se magistrala bolje održava.

Na ovom sastanku prvi čovek opštine Lučani, Slobodan Jolović je upozorio:

- Do današnjeg dana u našu opštinu nije stigla nikakva konkretna pomoć od Vlade Srbije. I dalje su pojedini putevi neprohodni, zavejano je 150 domaćinstava. Nama treba da neko pošalje novac, jer bez para niko neće da pokreće bagere i da čisti sneg, a mi novca u budžetu nemamo. Pre nekoliko dana zatražio sam od Vlade tri miliona dinara i tri hiljade litara nafte pomoći, ali ništa nisam dobio.

U Ivanjici, opštini koja je najviše ugrožena, po rečima Budislava Vukašinovića, predsednika Opštinskog štaba za vanredne situacije, angažovano je 55 mašina koje čiste sneg, ali i dalje je na teritoriji ove opštine situacija alarmantna.

- Blokirano je oko 2.000 staračkih domaćinstava i poslednjih dana ove ljude počinje da hvata panika, jer su im se zalihe hrane smanjile, a i stoka više nema šta da jede, pošto ne mogu da se probiju do novih plastova sena - rekao je Vukašinović.

19: 05 JAVNO PREDUZEĆE "PUTEVI SRBIJE" IMA PUNE RUKE POSLA ZBOG SNEGA I LEDA NA PUTEVIMA

Na auto-putevima i ostalim putevima prvog prioriteta u Srbiji, koji su i najopterećeniji, i u utorak su kolovozi bili vlažni i prekriveni nanosima snega do pet centimentara.

Svi regionalni i magistralni putni pravci u zemlji su prohodni ali su i dalje zavejani putevi u brdsko- planinskim predelima, dok se na ime vladine pomoći, uz teške mašine distribuira i gorivo. JP "Putevi Srbije" savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze maksimalno oprezno i pažljivo. Neprohodni su putni pravci Vraćevšnica - Takovo - Gornja Gora, Srčanik - Boljkovci, Brezovica - Ski centar.

Saobraćaj je zabranjen za teretna vozila preko graničnog prelaza Bogojevo. Zabrana kretanja odnosi se i za kamione sa prikolicom i šleperom preko Iriškog venca.

Leda ima na putnim pravcima Kremna - Dubci - Užice, Dub - Bajina Bašta - Rogačica - Okletac (Ljubovija), Dub - Kostojevići - Rogačica - Debelo brdo, Kremna - Kaluđerske bare - Bajina bašta, Bela zemlja - Ljubiš (Sirogojno).

Na snazi je i zabrana kretanja za šlepere i kamione na deonicama Slatina - Valjevo - Podbukovi, Mali Zvornik - Loznica - Valjevo, Valjevo-Debelo brdo, Božurnja (Topola)-Kragujevac, Majdanpek-Klokočevac, Vladičin Han-Stražimirovci (granični prelaz), Kragujevac-Rekovac, Kušiljevo-Svilajnac-Despotovac-Dvorište-Senje-Ćuprija, Dvorište-Vodna-Resavska pećina, Senje-manastir Ravanica, Šatornja-Svetinja, Klokočevac-Negotin, Brestovac-Gornjak-Žagubica, Dub-Kostojevići-Rogačica-Debelo brdo, Pričević-Ljubovija, Jošanička Banja-Kopaonik,Zavlaka-Gračanica, Šabac-Zavlaka, Kraljevo-Goč, Kopaonik-Rudnica, Kopaonik-Jaram, Mitrova reka-Golija, Brezovica-Ski centar.


19:00 NOVE SNEŽNE PADAVINE I OLUJNI VETAR PARALISALI ŽIVOT U HERCEGOVINI

Nove snežne padavine i olujni vetar paralisali život u Hercegovini i na istoku Srpske. Bileća bez struje i vode. Na Čemernu pet metara snega. Neprohodno uz granicu sa Crnom Gorom (Više o tome pročitajte OVDE)

17:54 VIŠE DESETINA NASELJA I SELA U CG BEZ STRUJE

Više desetina naselja i sela u Crnoj Gori ostalo je danas bez struje zbog vremenskih neprilika i niske temperature, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.

Orkanski vetar koji je pogodio Crnu Goru pokidao je žice dalekovoda i oštećuje trafostranica, a oštećena je i niskonaponsku mreža u pojedinim krajevima.

Snabdevanje strujom je otežano i zbog velike potrošnje, ističe EP u saopštenju i navodi da je bez struje samo na području Nikšića i Plužinama ostalo 800 domaćinstava.

Električnu energiju nemaju Mojkovac i Kolašin i sela u okolini Cetinja, kao i okolina Podgorice i Danilovgrada, a sve raspoložive ekipe su na terenu i rade sve kako bi oštećenja bila sanirana u što kraćem roku, ističe se u saopštenju.


17:34 BRAJOVIĆ:NEMA POTREBE ZA UVOĐENJEM VANREDNOG STANJA U CG

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Ivan Brajović ponovio je danas u parlamentu da nema razloga za uvođenje vanrednog stanja na severu zemlje, najviše pogođenog snežnim nevremenom, dok je opozicija kritikovala vlast zbog neadekvatnog odgovora na vremenske neprilike.

On je, u crnogorskom parlamentu, kazao da Vlada Crne Gore prati situaciju i da će, ako i kada se za tim ukaže potreba, proglasiti vanredno stanje na severu države.

17:29 PODGORIČKI AERODROM OTVOREN ZA SAOBRAĆAJ

Podgorički aerodrom otvoren je za saobraćaj nešto nakon 16 sati, ali je neizvesno do kada će biti u funkciji, zbog loših vremenskih prilika, rečeno je Tanjugu na aerodromu.

U Službi za informisanje podgoričkog aerodroma naveli su da će ta vazdušna luka biti otvorena za saobraćaj do daljnjeg, odnosno zavisno od vremenskih prilika biće procenjeno da li će i kada ponovo biti zatvoren vazdušni saobraćaj.

Aerodrom Golubovci bio je zatvoren od jutros zbog orkanskog vetra u glavnom gradu Crne Gore.

17:26 EULEKS PREDUZIMA MERE ZA ŠTEDNJU STRUJE NA KOSOVU

Euleks će se pridružiti štednji električne energije na Kosovu i preduzeće mere da bi umanjio sopstvenu potrošnju i pomogao lokalnoj mreži u redovnom snabdevanju strujom, saopštenio je danas iz misije EU u Prištini.

"Uzimajući u obzir trenutne loše vremenske uslove, Euleks će preduzeti mere da bi umanjio sopstvenu potrošnju struje da bi pomogao lokalnoj mreži za snabdevanje strujom", navodi se u saopštenju

16:47 "BEOGRADVODE" BRANE GRAD OD LEDA NA REKAMA

Javno preduzeće "Beogradvode" proglasilo je danas redovnu odbranu od zagušenja ledom na reci Dunav, kao i vanrednu odbranu od zagušenja na Savi i Kolubari.

Kako je navedeno u saopštenju tog preduzeća, obezbeđeno je svakodnevno 24-časovno dežurstvo rukovodećeg osoblja iz Operativnog plana za odbranu od poplava, kao i čuvarske službe.

16:40 PRVA ŽRTVA ZIME U APATINU

Prva žrtva hladnoće i niskih temperetura u opštini Apatin je 53-godišnji Ferenc Baršonj iz Svilojeva, koga je danas smrznutog u krevetu pronašao njegov prijatelj, objavila je televizija Apatin.

Sekretar MZ Svilojevo Tibor Bala rekao je za tv Apatin da je Baršonj živeo sam u izuzetno skromnim uslovima, a u kući nije imao nikakvo grejanje, zbog čega je umro od hladnoće.

16:34 REČNI SAOBRAĆAJ U NEMAČKOJ OBUSTAVLJEN, OSTRVA BLOKIRANA

U Nemačkoj je do danas zima odnela tri žrtve, rečni saobraćaj, naročito na Elbi, zatvoren je zbog santi za saobraćaj, kao i na Dunavu, koji je u Donjoj Bavarskoj, u okrugu grada Pasaua, zaleđen, a od ostatka zemlje odsečena su i tri istočnofrizijska nemačka ostrva, Špikerog, Vangerog i Juist zbog prekida brodskih veza.

Nemački mediji navode da se brodari bore za svoju egzistenciju i računaju s materijalnim štetama koje će nastati zbog zime i mirovanja.

Meteorolozi već od četvrtka najavljuju i snežne padavine, naročito na istoku države.

16:30 VELIKA PROIZVODNJA STRUJE I UGLJA U OTEŽANIM USLOVIMA

U Termoelektrani i kopovima (TE-KO) Kostolac dnevna proizvodnja uglja se kreće od 22.000 do 25. 000 tona, što je nešto manje nego što je uobičajeno, a na deponijama ima dovoljno rezervi uglja za petnaestak dana rada tih termoelektrana, saopšteno je Tanjugu u tom preduzeću.

16:20 HRVATSKA: PREVOZNICI PRETPRELI NEPROCENJIVE GUBITKE ZBOG SNEGA

Zbog snega i zabrane saobraćaja, kompanije koje se u Hrvatskoj bave transportom, zabeležile su ovih dana goleme finansijske gubitke.

''Štete koje su pretrpeli prevoznici su neprocenjive, a troškovi samo jednog auto-dana procenjuju se na 300 evra, rekao je predsednik Udruženja drumskih prevoznika Marijan Baneli ''Vjesniku''.


16.09 LED OTEŽAVA PROIZVODNJU STRUJE

Sva jezera na Limu i Uvcu iz kojih se snabdevaju Limske hidroelektrane vodom za proizvodnju struje su zaleđena, što otežava proizvodnju električne energije, ali svi agregati u tim elektranama i dalje rade, izjavio je direktor Drinsko-limskih hidroelektrana Mijodrag Čitaković.

Jezera Uvac, Kokin brod i Potpeć su zaleđena, ali i pored toga svi agregati proizvode električnu energiju i to nešto malo manje od predviđenih količina, kazao je Čitaković i dodao da se svakodnevno prati situacija i preduzimaju sve neophodne mere da se ublaže i spreče eventualni problemi.

Trenutna proizvodnja u Drinsko-limskim hidroelektranama (HE) iznosi između 12 i 13 miliona kilovat-časova (kWh) dnevno, a te HE mogu da proizvodu oko 16 do 17 miliona kWh dnevno, kada su maksimalno angažovane, naveo je Čitaković i izrazio očekivanje da će te elektrane uspeti da održe normalno funkcionisanje sistema ako hladni talas potraje još nekoliko dana.

14.34 ŽELEZNIČKI SAOBRAĆAJ SE OBAVLJA BEZ PROBLEMA

Železnički saobraćaj se uprkos nevremenu i veoma niskim temepraturama u Srbiji i danas obavlja bez problema, izjavio je direktor Medija centra Železnica Srbije Nenad Stanisavljević.

Svi vozovi funkcionišu redovno i sve pruge u Srbiji su prohodne, rekao je Stanisavljević navodeći da se primenjuju operativne mere i plan za rad u zimskim uslovima.

13:00 SNEG I U SAHARI

Ledeni talas koji se već 10 dana širi Evropom odneo je 389 života, a snežne padavine u međuvremenu su stigle i do severnog dela Sahare, gde je u Alžiru zbog loših vremenskih prilika život izgubilo 25 ljudi.

U pojedinim delovima kontitenta ponovo su zabeležene izuzetno niske temperature, a najhladnije je bilo u češkom gradu Kvilda gde je izmereno 39 stepeni ispod nule. Više o ovome pročitajte OVDE

12:30 MOJKOVAC I KOLAŠIN BEZ STRUJE

Mojkovac i Kolašin ostali su danas bez struje, zbog kvara na elektro mreži, saopšteno je iz Operativnog centra za vanredne situacije.

Ekipe Elektroprenosa i Elektrodistribucije upućene su, kako se navodi, iz Podgorice za Mojkovac organizovanim konvojem u pratnji pripadnika policije, kako bi područje opština Mojkovac i Kolašin dobilo redovno napajanje električnom energijom.

Istim konvojem biće upućene i tri cisterne sa gorivom, kako ne bi došlo do zastoja u radu Rudnika uglja Pljevlja , saopšteno je iz Operativnog štaba za vanredne situacije.

11:48 STRADALE DVE ŽENE U MOSTARU

Dve starije ženske osobe pronađene su mrtve u mestu Goranci kod Mostara koje je već nekoliko dana odsečeno i blokirano zbog snežnog nevremena.

Ivan Skaramuca iz Hercegovačke gorske službe spašavanja potvrdio je da je reč o Danici Krešić i Anđi Marić.

On je dodao da će danas bageri pokušati da probiju put do Goranaca, ali da nije siguran da li će uspeti jer je vetar jak i onemogućava da se put očisti.

Skaramuca je kazao i da je Renato Rajić (42) iz Mostara blokiran u vikendici u selu Vratinci, koje je još udaljenija od Goranaca. Služba spašavanja će, prema njegovim rečima, pokušati danas da ga izvuče helikopterom.

Situacija u "Elektroprivredi BiH" je zabrinjavajuća zato što je dopemanje uglja termoelektranama Kakanj i Tuzla dovedeno u pitanje, pa samm tim i snabdevanje električnom energijom više od 90 odsto teritorije Federacije BiH.

Niske temperature izazvale su brojne nevolje u životu stanovnika u svim gradovima BiH, a najteže je velikom broju beskućnika. Nadležni tvrde da mesta u prihvatilištima ima.

Građani Sarajeva, ali i drugih velikih gradova u BiH tvrde da su ove snežne padavine imale i dobrih strana, pošto je nevolja ujedinila građane koji su zajedno čistili sneg, družili se, zabavljali, roštiljali na snegu.

09.57 U MAKEDONIJI PROBLEMI SA SAOBRAĆAJEM

Sneg koji intenzivno pada noćas i jutros u celoj Makeodniji izazvao je probleme u saobraćaju.

Kako su saopštili iz Auto moto saveza Makeodnije, saobraćaj na svim magistarlnim i regionalnim putevima se odvija u skladu sa zimskim uslovima, dok na planinskim prevojima važi zabrana za teretna vozila. Na graničnim prelazima nema većih zadržavanja niti za ulaz niti za izlaz iz zemlje.

09.01 MARIĆ: U FOKUSU LED NA IBRU I DUNAVUU toku narednih 48 sati intenzivno će se raditi na tome da se reši problem leda na Ibru i Dunavu, izjavio je danas Tanjugu načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

Stručnjaci Vojske Srbije će u toku dana izaći na Ibar i pogledati šta je moguće uraditi kako bi se led usitnio eksplozivom, najavio je Marić.

Što se tiče Dunava, u komunikaciji sa vodoprivrednim preduzećem i Ministarstvom za infrastrukturu juče popodne definisani su kapaciteti kada je reč o ledolomcima, istakao je Marić.

On je istakao da je danas ključni dan da se najveći i dodatni deo mehanizacije uputi u ugrožene opštine.

Marić je rekao da je jedan deo mehanizacije ponegde već i stigao, ali da očekuje da gro mehanizacije stigne danas, najkasnije sutra.

"Prave efekte ovoga ćemo videti u naredna tri do četiri dana", najavio je Marić.

08.29 PODGORIČKI AERODROM PONOVO ZATVOREN

Podgorički aerodrom ponovo je zatvoren za saobraćaj, zbog olujnog vetra u glavnom gradu Crne Gore.

Otkazani su svi letovi Montenegroerlajnza i JAT-a iz Podgorice i ka glavnom gradu Crne Gore.

Iz informativne službe podgoričkog aerodroma naveli su da će ta vazdušna luka biti zatvorena za saobraćaj do daljnjeg, odnosno zavisno od vremenskih prilika biće procenjeno da li će i kada ponovo biti uspostavljen vazdušni saobraćaj.