- Ova knjiga prikazuje dušu Srbije. Iz nje sam otkrio da je Srbija zemlja divnih ljudi i predela.

Ovako je na prvo izdanje knjige „Srbija - lica i predeli“ reagovao Gregori Kapli, predsednik Asocijacije za međunarodne strateške studije. Knjiga je objavljena u izdanju američke kuće GM „Buks“ u Los Anđelesu i predstavlja prvu knjigu o Srbiji koja je poslednjih decenija štampana u SAD.

Vladeta Rajić, jedan od dvojice autora (drugi je Bil Dorić), kaže da je posle 1999. godine i lošeg mišljenja Amerikanaca o Srbima bilo neminovno prikazati Srbiju u pravom licu.

- Prvo sam želeo da napravim knjigu o mojoj otadžbini samo za američke prijatelje, a onda sam shvatio da cela Amerika mora da vidi koliko su Srbi lep i topao narod, a naša zemlja čarobno lepa. Tri godine smo nas dvojica skupljali priče o ljudima i fotografije najlepših kutaka Srbije, od bačija na Zlatiboru do hrama Svetog Save na Vračaru - priča Rajić.

PROMOCIJA
- Planiramo da monografiju u Srbiji predstavimou oktobru na Sajmu knjiga u Beogradu. A da je u međuvremenu postavimo na sajtu Ministarstva spoljnih poslova i elektronskim stranicama naših ambasada i konzulata - kaže Bil Dorić, jedan od autora.

Monografija ima 270 stranica, na kojima su svoje zapise, pored dvojice autora, postavili i troje američkih fotografa, kao i recenzent Aleks Mačeski, koji je napisao da je ova knjiga moderna Biblija Srbije.

- Emocija koju srpski narod ima prema svojoj rodnoj grudi se vidi i oseća u knjizi, koja ima preko 600 fotografija. Kada je nedavno promovisana, Amerikanci su bili iznenađeni likovima srpskog seljaka, domaćica, radnika, mladih, nasmejanih ljudi, koji, kako rekoše, nose neobične kape. Jedan čovek je odmah kupio 35 monografija da bi ih podelio svojim prijateljima, jer je, reče, oduševljen Srbijom. Tražio mi je i da mu nabavim šajkaču. Rekao sam mu da može da je kupi na saboru u Valjevu - priča Rajić.

Knjiga „Srbija - lica i predeli“ napisana je na engleskom i štampana u 3.000 primeraka. Odmah se našla u Kongresnoj biblioteci SAD, jednoj od najvećih na svetu, i prodaje se na Amazonu, najvažnijem sajtu knjiga na svetu.