Rakija kao konjak
03. 05. 2010. u 20:42
U užičkom kraju, postojbini nacionalnog pića, treća Rakijada pokazala da je šljivovica sve bolja. Ljudi uvažavaju sugestije sa proteklih sajmova rakije, kaže Kostadin Mihailović, predsednik žirija
Nije tajna da naša rakija ima tri osobine, kad se popije malo, tera u švaleraj, ako se pretera, traži ili kavgu, ili veselje. Sve zavisi ko je pije, ali i ko i kako “mučenicu” pravi. U selu Šljivovica pod Zlatiborom, oržana je treća “Rakijada”, a stručni žiri tvrdi da domaćini svake godine, na takmičenje dolaze sa boljim napitkom.
Titula najboljeg proizvođača mogla je pripasti samo jednom od 70 domaćina, Radu Tomonjiću iz Šljivovice, inače građevinskom inženjeru. Dve trećine ponude, bile su šljivovice, rakije koje nose ime po lepom selu.
- Imam 220 stabala kruške viljamovke, oko 300 šljiva, 12 godina sam pravim rakiju. Ćerka mi je dragocena pomoć, ona je student poljoprivrednog fakulteta - kaže Rade, šampion, usred Šljivovice, okružen trubačima i zdravičarima, mladim čobanicama i pevačkim grupama.
Dok su muški degustirali, žene su pravile gibanicu i savijaču a da se lakše dočeka gozba, pečen je vo od pet i po tovara.
- Pečemo grdosiju od prethodnog dana, a ima da ga nestane začas - tvrdi Dobrosav Nikolić, majstor pored ražnja, dok “štimung” daje svetski prvak u zdravicama, Mladomir Protić iz Milićevog Sela.
Kako čovek uopšte postaje zdravičar? Potrebno je talenta, Mladomir je jednom u Guči šest časova kazivao zdravice, a da nijednu nije ponovio. Počeo je Mladomir da kazuje mudrosti o piću i ljudima pre 15 godina, od tada nije prestao. Najteže je bilo žiriju, potencijal nekih rakija je ogroman, ali su takve prava retkost. Moraju domaćini više da slušaju struku.
- Poboljšan je kvalitet, ljudi uvažavaju sugestije sa proteklih sajmova rakije. EU je zaštitila šljivovicu kao srpski proizvod, jer sada geografsko poreklo mora biti istaknuto u nazivu. Tako se srpska šljivovica osim po kvalitetu, i po nazivu razlikuje od mađarske, češke, bugarske - kaže Kostadin Mihailović, predsednik žirija. - Naša šljivovica, ona najbolja, uživa u svetu ugled kao konjak.
LOŽENJENJE KAZANA
“Rakijadu” je otvorio Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina i to loženjem kazana. Da se na licu mesta pokaže, kako izgleda ceo proces spravljanja dobre kapljice.