POZNANSTVA, veze i brakovi započeti četovanjem na „Fejsbuku“ i „Skajpu“ odavno su postali svakodnevica. Ipak, oni koji veruju da je najvažniji kontakt oči u oči, i ljubav na prvi pogled, ili bar na prvi minut, radije će se opredeliti za „spid dejting“ (brzo upoznavanje) - novi metod provodadžisanja, koji je nedavno pristigao i u Srbiju.
Devojke dođu na dogovoreno mesto, naruče piće. Po jedan muškarac sedne naspram svake od njih i dobiju nekoliko minuta da razgovaraju. Posle pet minuta upoznavanja, muškarci promene mesta i tako dok se svih deset mladića i devojaka ne upoznaju. Učesnici u beležnicu upisuju ko im se dopao, a posle „brzog sudara“ dobiju obaveštenje sa kim su se „poklopili“. Razmene kontakte i, ako žele, nastave druženje.
Agencije za posredovanje koje su „uvezle“ novu metodu za zbližavanje kažu da je veoma uspešna, da štedi vreme, a da je pet minuta sasvim dovoljno da se utvrdi da li između dvoje ima „fluida“.
- Postojimo četiri meseca, a do sad već imamo 1.000 registrovanih članova - kaže Dijana Dobrota, iz Agencije „Spid dejting“. - Sastanke organizujemo na svake dve nedelje, a iznenadila sam se koliko je prelepih devojaka samo, koliko prijatnih i šarmantnih mladića žele da na ovaj način otkriju „drugu polovinu“.
Predrasuda je da se na ovakve korake odlučuju samo očajnici. S druge strane, mnogi su s nama kontaktirali iz zabave ili zbog provokacije. Takve jednostavno brišemo. Trudimo se da za sastanke izaberemo osobe koje bi se mogle „spariti“. Uglavnom se pokazalo da je naše tumačenje dobro, jer se na svakom „spid dajtingu“ 60 odsto ocena poklopi.
Naša sagovornica kaže da su njihovi članovi mladi, obrazovani ljudi, sa dobrim poslovima, koji u proseku imaju između 28 i 36 godina, a nisu imali vremena ili sreće da upoznaju nekog sa kim mogu da ostvare vezu.
- Učestvovao sam jednom, iz radoznalosti, i mislim da pet minuta nije dovoljno da utvrdiš da li bi sa nekim moglo da bude i nešto više - kaže P. J. iz Beograda. - Ipak, činjenica je da neko može da ti se svidi i na prvi pogled.
Profil ljudi koji se javljaju nije ujednačen. Ima svakakvih. Jedna je sve vreme ćutala, druga nije zatvarala usta, dok je nekoliko njih objasnilo kako su one na dejtu jer ih je neko drugi prijavio. Nisam štiklirao nijednu, ali ne sumnjam da bi i ovako mogla da se započne veza.

I DEKE NA SUDARU
- ZASADA je prijavljivanje isključivo popunjavanjem prijave na našem sajtu - kaže Dijana Dobrota. - Usluge agencije se naplaćuju po dolasku na upoznavanje. Muškarci za „sudar“ plaćaju 1.800 dinara, a žene 1.400. U slučaju da im se niko ne dopadne, dolaze besplatno svaki naredni put dok im se neko ne svidi. Osim mlađih, zainteresovani su i stariji od 60 godina, za koje će uskoro biti organizovan „brzi sudar“.

ZA HEMIJU POTREBNA PROBA
PET minuta je dovoljno za prvu impresiju, to je provokacija za prvi korak - kaže psiholog Maja Petrović, pi-ar Društva psihologa. - Međutim, da bi se razvila hemija nešto mora da se „proba“, da se razvije neki kontakt. Svi reagujemo na osnovu fenotipa, imamo u glavi kakav je neko ko bi nas privukao. Prva impresija je uvek fizički izgled, i pod tim ne mislim na lepotu, jer neko voli smirenost, neko živahnost... Za nešto više potreban je kontakt. „Spid dejting“ mi liči na savremenu verziju upoznavanja na „Fejsbuku“, „Fejsbuk“ uživo.