NA dvadesetom kilometru marša, instruktor je dao pauzu. Kratku, tek da se promene krvave čarape, okrepi sokom i pojede slatkiš kako bi nivo šećera vratio u normalu. Kolonu od dvadesetak vojnika pod punom ratnom opremom - pancirom, rancem i automatskom puškom, čeka još desetak kilometara marša.
Kandidatima za prijem u specijalnu jedinicu Vojske Srbije "Kobre", ovo je poslednja prepreka na tronedeljnoj obuci na poligonu "Peskovi". Trideset kilometara, za šest sati. Važno je samo izdržati do - kraja.
Neki ne mogu da prate tempo, koji oštro diktira instruktor. Šepaju za kolonom. Ali, ne odustaju. Najveći neprijatelj su žuljevi.
- Najgore je onima koji imaju nove, još nerazgažene čizme - objašnjava major Dalibor Dobrić, zadužen za sprovođenje ove selektivne obuke. - Ovim maršem, buduće "Kobre", razvijaju i duh kolektiva i jačaju osećaj pripadnosti jedinici. To je za ovu formaciju veoma bitno. Kolonu prati i sanitetsko vozilo. Doktor pregleda kandidate, savetuje, previja...
Jedan se žali na vrtoglavicu i mučninu. Kolege mu brišu znoj sa čela. Predlažu da ga do kraja marša resterete opreme i puške, da bi lakše izdržao do cilja. Doktor, ipak, savetuje da odustane.
- Majore, koliko će odustajanje da me "košta" na kraju, hoće li mi to mnogo umanjiti završnu ocenu - pitao je majora Dobrića vidno iscrpljeni kandidat.
Dobrić ga je "utešio".
- Sačuvaj snagu za završne provere i ne iscrpljujte organizam do kraja - bio je kratak savet majora.
Teška srca, rešio je da uvaži savet - doktora.
- Naporno je, ali izdržaću - priča stariji vodnik Zvonko Anđelković. - Kada više ne budem mogao da hodam, puzaću. Bitno je psihički ne odustati. Prijavio sam se na konkurs za prijem u ovu elitnu jedinicu, jer želim da se bavim zadacima za koje su "Kobre" namenjene, za protivteroristička dejstva i obezbeđenje. Jedinica pruža mogućnosti za bavljenje padobranstvom, ronjenjem i veranjem.
Desetak minuta predaha i marš je nastavljen. Nasipom uz Dunav, u blizini Velikog Gradišta, koji odvaja Srbiju od Rumunije. Tuda su nekada Rumuni ilagalno prelazili u našu zemlju. Od kada su, međutim, ušli u Evropsku uniju, sada se više plaše i to od srpskih ilegalaca.
- Sprovodimo taktičku, topografsku i vatrenu obuku sa bojevim gađanjem - objašnjava major Dobrić. - Marš je finale selektivne obuke. Pred kandidatima je, po povratku u Beograd, i završni test fizičkih sposobnosti. U "Kobre" se primaju samo oni koji prođu sve testove. Neki otpadnu još na zdravstvenom pregledu, drugi, koji odustanu tokom selektivne obuke, vraćaju se na dužnosti u matične jedinice. U proseku, trećina prijavljenih postane "kobra".
Naš sagovornik objašnjava da se za mesto u ovoj jedinici bore starešine iz svih rodova vojske. Među kandidatima su pešadinci, vazduhoplovci, inženjerci...
U "Kobre" se primaju isključivo starešine. Trenutno, u grupi potencijalnih specijalaca na selektivnoj obuci su podoficiri i jedan oficir.
Među njima je i jedna "kobrica". Irena. Za nju važi nešto blaži kriterijum, ali je u svemu sa drugovima. Mada nije za baš raspoložena za priču, starešine kažu da je za amblem ove jedinice potpuno spremna da ide do kraja.


SPECIJALNA NAMENA
BATALJON vojne policije specijalne namene "Kobre" u sastavu je Garde Vojske Srbije, elitne jedinice namenjene za zaštitu ličnosti na najvišim državnim i vojnim funkcijama, za obezbeđenje vitalnih objekata sistema odbrane i za vojne počasti najvišim inostranim i domaćim državnim i vojnim zvaničnicima.
"Kobre" čuvaju predsednika države, ministra odbrane i načelnika Generalštaba. Mogu da se dodele i visokim stranim zvaničnicima, koji su u poseti našoj zemlji.
Ima ih oko 200, a pored naoružanja i opreme specijalnih jedinica, koriste i sve vrste pešadijskog oružja.