ZAGOVARANJE ponovnog otvaranja rudnika kamenog uglja "Jerma", zatvorenog šezdesetih godina prošlog veka, podno Vlaške planine, na četrdeset kilometara od Pirota, aktuelizovalo je i priču o prvom jugoslovenskom filmu, koji je u ono vreme, tačnije 1929. godine, izazvao skandal, u tadašnjoj javnosti.
Reč je, naravno, o filmu “Rudareva sreća”, koji je poznat i kao “Blago cara Radovana” zagrebačkog reditelja Josipa Novaka, tačnije o nekoliko scena, bez kojih se sadašnja ostvarenja ne mogu zamisliti. Ali, u ono vreme, pristojna mladež se nije smela grliti pred drugima, a kamoli ljubiti.
Glavni glumci i akteri tih scena, bili su pirotski geodeta Žedomir Penčić, koji je ličio na tadašnjeg američkog glumca Romana Volarea i beogradska glumica LJubica Veljković, poznata po umetničkom imenu Anita Mir.
Pomenuti film je finansiralo Rudarsko društvo "Jerma", odnosno vlasnici ovog rudnika, sa ciljem da se popularizuje firma, a radnja je zasnovana na motivima priče o blagu cara Radovana, koje se navodno nalazilo u kanjonu Jerme. Radnja filma se odvija tako što grupa ljudi luta nedođijama Vlaške planine u potrazi za blagom.
Među tragačima je i lik, kojeg igra glumac Čedomir Penčić. Tom prilikom susreću drugu grupu ljudi, koji su motivisani istim povodom. Ta grupa je, u stvari, sačinjena od porodice u kojoj je uz oca prelepa kćerka. Oni ne traže blago već kameni ugalj i već na prvi pogled dvoje mladih se zaljubljuju jedno u drugo. Naravno, javlja se i treća strana, tačnije jedan mladić, koji je do ušiju zaljubljen u mladu devojku i tada nastaju tuča i obračun noževima, na jednoj litici. U dramatičnoj borbi pobeđuje lik Čede Penčića, a gubitnik je oličen u glumcu Beti Nikoliću.
Nastavlja se ljubavna romansa između Penčića i LJubice Veljković, na filmu, ali i uživotu. Producent filma bio je ne malo iznenađen, kada su mladi akteri, pri kraju filma, jednostavno napustili snimanje i otišli. Sudbina je, međutim, htela, da se ovo dvoje kasnije rastanu. Čedu je, zbog skandala, napustila njegova devojka Hilda. On je napustio Pirot u kome mu je ispevana podrugljiva pesma: "Don Žuan si, Čedo, post`o, i za ljubav dade sve. Ne bilo ti, Čedo, prosto, zašto sada varaš dve".
Posle svega što je doživeo u rodnom Pirotu, ali i zbog zajedljivih naslova u srpskoj bulevarskoj štampi, Čeda odlazi u Makedoniju. Radi kao geometar u Prilepu, Tetovu, Ohridu, Skoplju. Oženio se Makedonkom, sa kojom je izrodio sina i kćerku. O sudbini njegove Hilde, koja ga je zbog bruke na filmu napustila, zna se da se kasnije udala i sa svojim suprugom rodila jednog od najvećih srpskih glumaca - Stoleta Aranđelovića.

PREMIJERA
FILM koji je u ono vreme izazvao zgražavanje i skandal, premijerno je prikazan u beogradskom "Koloseumu", pre Drugog svetskog rata, ali ga je videla i publika u drugim delovima Evrope.
Inače, zagrebački reditelj Josip Novak, Penčića je angažovao za glavnog glumca, kada ga je na putu za Jermu, sasvim slučajno sreo ispred hotela "Nacional" u Pirotu.