U Veljunu kod Karlovca u prisustvu predstavnika Srba u Hrvatskoj i antifašista, kao i lokalnog srpskog stanovništva, održan je komemorativni skup povodom 71-godišnjice masakra 525 Srba iz tog sela koji su 6. maja 1941. počinile ustaše.

Kod spomen-kosturnice koja se nalazi uz put koji vodi od Karlovca prema Slunju održan je pomen, a vence su položile delegacije Srpskog narodnog veća kao organizatora i Udruženja antifašističkih boraca Karlovačke županije, kao i konzul Srbije u Zagrebu Zoran Vasiljević.

Nakon što su ustaše 5. maja 1941. ubile jednog Hrvata mlinara koji nije prišao uz ustaški režim i njegovu porodicu, oni su to proglasili delom četnika i pokupili Srbe iz Veljuna starosti od 16 do 60 godina na saslušanje u hrvatsko selo Blagaj, nakon čega su ih pobili.

Ubijanje je trajalo tri dana, a žrtve su osim na dno jedne jame bacali i u vrtaču, odakle je jedan od Srba, Dušan Nikšić pobegao. Hrvati iz Blagaja su narednog dana zatrpali mrtve, poorali i posejali zob, razglasivši da su Srbi odvedeni na rad u Nemačku.

Nakon Nikšićevog iskaza partizani su uhapsili učitelja i ustaškog funkcionera Ivana Šajfara koji je s tri katolička sveštenika inicirao pokolj.

Nakon što je sve priznao, partizani su Šajfara i njegove saučesnike, koje su uhvatili i koji su priznali učešće u masakru, osudili na smrt.