Operativni tim Republike Srpske za traženje nestalih izradio je konačnu verziju elektronske mape lokacija pojedinačnih i masovnih grobnica, sa više od 4.100 ubijenih Srba u proteklom ratu, dokumentovanu potresnim fotografijama koja svedoče o spaljenim i izmasakriranim žrtvama.

Ovo je “Novostima” u ponedeljak potvrdio šef tima Goran Krčmar koji kaže da mapa u jeku najnovije političke i medijske hajke na RS, dokazuje svu golgotu kroz koju je prošao srpski narod u ratu.

- Podaci, broj ubijenih, lokacije, fotografije ekshumiranih posmrtnih ostataka, nedvosmisleno pokazuju kakav se zločin desio nad Srbima u proteklom ratu. Ovo je naš argumentovan odgovor na sve laži i manipulacije kojima se negiraju srpske žrtve - istakao je Krčmar.

UMANJENE BROJKE BEOGRADSKI Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku upozorava da je sarajevski ICD u svojim podacima umanjio broj srpskih žrtava u proteklom ratu, za 5.800 ubijenih na nivou BiH i 4.027 u Sarajevu. Direktor ovog instituta, istoričar Milivoje Ivanišević kaže da je u njihovoj bazi podataka evidentirano 30.700 srpskih žrtava, ili 5.800 više od objavljene cifre sarajevskog centra.

Mapa obuhvata oko 1.600 lokacija masovnih i pojedinačnih grobnica, razvrstanih po gradovima i opštinama u BiH, grobnice u Slavonskom Brodu, Zadru, Pakracu i Splitu, a izrađena je i verzija na engleskom jeziku.

Samo u Sarajevu je evidentirano 333 pojedinačne i devet masovnih grobnica u kojima su pronađena tela 394 ubijena Srbina.

- Tražimo samo istinu! Ne minimiziramo zločin nad drugim narodima, samo dokazujemo da su i Srbi masovno ubijani u proteklom ratu i to na najmonstruozniji način. Dosta nam je manipulacije. Zločinci moraju biti procesuirani - kazao je Krčmar.

Mapa grobnica sadrži i spiskove sa imenima srpskih žrtava na teritoriji cele BiH, a podaci svedoče i o spaljivanju posmrtnih ostataka žrtava na planini Ozren, gde je 1996. godine otkrivena masovna grobnica srpskih boraca Srbačke brigade.

Ispod nosila na kojem se nalazilo jedno telo, pronađena je protivtenkovska mina koja je srećom na vreme deaktivirana, tako da niko nije stradao, što nedvosmisleno govori o svireposti zločina.

Na mapi su navedene lokacije u zapadnokrajiškom delu RS, Posavini, Podrinju, centralnoj BiH, na području Ozrena i Sarajeva. Zapravo, na svim mestima gde su počinjeni stravični zločini nad srpskim vojnicima i civilima, sa dokumentovanim podacima o broju ubijenih.

U timu zahtevaju da se hitno sačini centralna evidencija nestalih u BiH, kako bi se prestalo sa manipulisanjem oko broja žrtava.

Istraživačko-dokumentacioni centar BiH je nedavno objavio da je do sada registrovao oko 98.000 žrtava stradalih u proteklom ratu, od kojih su 55 odsto vojnici, a među ubijenima je oko 64.000 Bošnjaka, 24.900 Srba i 7.700 Hrvata. Time je pokazano da je lažna cifra o ubijenih 300.000 Bošnjaka.