I u noći ponedeljak na utorak albanski ekstremisti nastavili su pogrom širom Kosova i Metohije. U selu Belo Polje kod Peći zapaljena je kuća Miodraga Petrovića u kojoj, u trenutku izbijanja požara, srećom, bračni par Petrović nije bio prisutan.

Srbi povratnici iz ovog sela su uplašeni. Jasno im je stavljeno do znanja da je požar - podmetnut. Poručeno im je da se radi o odmazdi lokalnih Albanaca zbog uklanjanja spomenika tzv. OVPMB u Preševu i da im je to „poslednja opomena“!

Momčilo Savić iz Belog Polja priznaje da su Srbi uznemireni, ali da su istovremeno odlučni da ostanu na svojim imanjima:

- Napadači su kuću polili benzinom, zapalili vrata i vatra je progutala unutrašnjost i krov kuće. Razumeli smo poruku naših komšija, ali mi ne nameravamo da se selimo. Istina je da ovde ima 90 novosagrađenih kuća za povratnike i da je najveći broj prazan, jer se ljudi plaše da tu žive. Ali nas dvadesetak domaćinstava odlučni smo da ostanemo ovde. Počele su i bebe da se rađaju. Pozivamo komšije Albance da živimo u miru.

I Miloš Dimitrijević, predsednik srpske opštine Peć objašnjavajući da su žitelji Belog Polja i Goraždevca, gde su ekstremisti rafalima nasrnuli na spomenik ubijenoj srspkoj deci, uznemireni i da im je neophodna zaštita države Srbije.

POLICIJA GLEDALA VANDALE Kosovska policija suspendovala je pet pripadnika, uključujući i komandira stanice u Vitini zbog toga što nisu reagovali i sprečili rušenje spomenika stradalima u Drugom svetskom ratu, koji simbolizuje otpor protiv fašizma. U saopštenju KPS se navodi da je direkcija kosovske policije u Prištini najavila regionalnoj komandi u Gnjilanu i komandiru da postoje najave o rušenju tog spomenika, ali oni nisu preduzeli ništa da spreče vandale.

Iako su predstavnici međunarodnih struktura na Kosovu - Unmik, Euleks i Kfor najoštrije osudili divljanje albanskih ekstremista i pozvali ih na uzdržanost, albanski ekstremisti su i u utorak u Vitini sravnali sa zemljom desetak nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju. Ono je u utorak ličilo na bojno polje. Kao da je pala bomba.

- Spomenici su porušeni u noći između ponedeljka i utorka - kaže za „Novosti“ sveštenik Zvonko Kostić. On objašnjava da groblje sada obezbeđuje kosovska policija i da tamo ni rodbina pokojnika ne može da obiđe grobove bez dozvole policije.

- Uznemireni smo i zbog sve učestalijih verbalnih provokacija i pretnji Albanaca - ističe sveštenik Kostić. On objašnjava da je od oko 7.000 Srba, koliko ih je do 1999. godine živelo u ovom kosovsko-pomoravskom mestu, ostalo njih svega devedeset.

U Vitini su ekstremisti dan ranije srušili spomenik borcima NOR-a i u susednom Klokotu 27 nadgrobnih spomenika.

Spomenici su prethodnih dana rušeni i na drugim pravoslavnim grobljima na Kosmetu, počev od Kosova Polja, Prilužja, Plemetine, Prizrena... Prema dosadašnjim procenama, jer do mnogih groblja ne može da se priđe, albanski ekstremisti u najnovijem naletu vandalizma porušili su oko 200 nadgrobnih obeležja i porodičnih grobnica.

Zapaljena je i kapela u Miloševu, a stradala je i lična imovina Srba. U selu Drajkovice kod Štrpca zapaljeno je seno jednog srpskog domaćina

Eksplozivom velike razorne moći uništena je porodična grobnica Anđelkovića u Prilužju kod Vučitrna. Veliki bol i neverica uvukao se u srca Srba u ovom selu. Na mesnom groblju, i pored straha da postoji još spomenika koji su minirani, izašli su brojni meštani. Među njima i porodica Anđelković, čiji je spomenik gotovo potpuno uništen.

- Odvajali smo od usta, i mnoge stvari uskratili svojoj deci kako bismo svojim roditeljima napravili večnu kuću kakvu zaslužuju. Danas skupljamo ostatke njihovog spomenika po okolnim njivama. Ovakav vid necivilizacije nema nigde u svetu - plačnim glasom priča Saša Anđelković. - Znamo, hoće da nas zastraše i proteraju. Nije lako, ali preživeli smo i teže stvari. I posle svega, sa svojih ognjišta nećemo odlaziti - kaže Anđelković.

Predsednik opštine Vučitrn, Zoran Rakić, kaže da je specijalne jedinice KPS ustanovile da je za uništenje porodične grobnice Anđelkovića korišćen jedan kilogram eksloziva TNT, i dodaje.

- Iako ne postoje potpuni podaci o tome koliko je spomenika na pravoslavnim grobljima na KiM porušeno poslednjih trinaest godina, studija koju je OEBS 2011. godine obradio ukazuje da na Kosmetu gotovo nema groblja osim izvan mesta nastanjenog većinski Srbima nije porušeno. Time se praktično šalje poruka da Srbi ni mrtvi ne mogu da počivaju u miru i spokoju, dok se živim Srbima otvoreno preti nasiljem - kaže za „Novosti“ Sava Janjić, iguman Visokih Dečana.

ČUVAJU HRAM HRISTA SPASA Zbog najave albanskih ekstremista da će porušiti Hram Hrista Spasa u centru Prištine, kosovska policija počela je da obezbeđuje ovu nedovršenu svetinju. Kosovska policija, po rečima Milana Janjića, koordinatora opštine Uroševac, čuva i veliko pravoslavno groblje na ulazu u ovaj grad dok su policijske patrole primećene i oko većih pravoslavnih crkava u pokrajini.

On zaključuje da je varvarstvo nad grobovima najveći stepen necivilizacije.


RUŠILI I U PRIŠTINI

Na starom pravoslavnom groblju u Prištini, u blizini Crkve Svetog Nikole, porušeno je pet nadgrobnih spomenika, a kosovska policija obezbeđuje crkvu gde žive dvojica sveštenika s porodicama.

Jedan od dvojice prištinskih paroha, otac Darko Marinković je rekao:

- Ploče u krstu su lupane čekićima i na njima se tačno vide tragovi udaraca. Kada uđete na groblje tačno se razlikuju spomenici koji su ranije rušeni od onih koji su sada uništeni. Primetili smo pet, a možda i šest porušenih spomenika.