Nezapamćena tragedija pogodila je, u četvrtak ujutro, selo Svojinovo kod Paraćina. U vikendici Bojana Atanaskovića, oca jednog od stradalih mladića, nešto posle sedam sati policija je pronašla beživotna tela Jovana Ilića (17), Đorđa Marjanovića (16), Marka Živkovića (19) i Miloša Atanaskovića (17). Svi oni su iz Svojinova. Njihovi roditeljski domovi gotovo su jedan uz drugi u centru sela koje ne pamti ovakvu tragediju.

Tela mladića pronašao je Milošev otac Bojan. I, odmah je pozvao policiju. Kada se malo pribrao, a još vidno potresen, nesrećni otac nam je ispričao:

- Svratio sam kako bih nahranio ovce, a ovde imamo malu farmu. Ušao sam u suteren i šokirao se kada sam ih video mrtve. Svu četvoricu! Dvojica su ležala na krevetu, dvojica sedela na stolici. Moj Miloš bio je na stolici do vrata, njegov drug preko njega, pao. Mislim da sam izgubio svest, a kada sam se pribrao, javio sam policiji.

Bojan Atanasković kaže da nije video nikakve povrede na mladićima.

- Dolazili su tu mnogo puta, družili se. I uvek je sve bilo u redu. Drva koja sam im spremio napolju, nisu upotrebili, već samo ona koja su bila kod šporeta.

- Na šporetu nije bilo ničeg, pa pretpostavljam da su roštiljali u dvorištu. U prostoriji nije bilo dima, ničeg što bi ukazivalo na uzrok tragedije. Ali u susednoj prostoriji, međutim, bio je agregat na struju kojim se kuća grejala, pa mislim da je do tragedije došlo od trovanja ugljen-monoksidom - kaže Bojan

Miloševa majka Gordana, jeca. Njen Miloš bio je treća godina srednje Pravnobirotehničke škole u Beogradu. Odličan đak. Vukovac. Došao je na raspust, kako bi sa roditeljima i sestrom proslavio Božić. Sa drugarima je, kao svake godine, želeo da bude zajedno barem jednu noć u ovim prazničnim danima.

- Nikada te sine neću preboleti - razlegao se Svojinovom glas majke Gordane.

Jovan Ilić, Miloševa generacija, bio je đak Bogoslovije u Nišu. Odličan đak. Đorđe Marjanović - druga godina Ekonomsko-trgovinske škole.

- Bio je izvanredno dete, blago, kao da ga je sam Bog spustio s neba - govori Raka Živković, rođak Marjanovića. - Nesreća nas je pogodila. Celo selo zavio je u crno.

Marjanovića nema kod kuće. Tata Momčilo i mama Sanja otišli su pred ćuprijsku bolnicu da sina poslednji put uzmu u naručje.

- Niko ih ne može smiriti, on im je bio jedino dete - govore komšije.

Marko Živković, najstariji među ovim mladićima. Završio je Srednju trgovinsku školu, ali je od osnovne radio sa ocem na vodovodnim i grejnim instalacijama.

- Sad će nam sve bez njega pusto da ostane - govore Markove bake Zagorka i Dragica.

- On je bio naša uzdanica. Pomagao ocu. Rame uz rame s njim, na svaki posao.

U kući Živkovića, jauci i crnina, kao i u kućama roditelja Markovih drugova: Marjanovića, Ilića, Atanaskovića.

- Ovaj kraj, deco, ne pamti ovakvu tragediju - kaže Raka Živković. - Nisu oni bili makar kakva deca. Bili su dečaci bez mane. Bez ikakvog poroka. Utoliko je i ova žalost veća.


U PARAĆINU DAN ŽALOSTI

OBDUKCIJA tela četvorice mladića završena je u četvrtak kasno po podne u bolnici u Ćupriji. Istražni sudija, međutim, pre današnjeg preuzimanja zapisnika neće saopštavati uzroke smrti mladića. „Novosti“, međutim, saznaju da je uzrok ove tragedije - trovanje ugljen-monoksidom. Roditelji stradalih mladića preuzeli su u četvrtak uveče njihova tela. U Paraćinu je, inače, u petak Dan žalosti.


OCU DONELI SINOVLJEVE CIPELE

Na novoj kući Atanaskovića koju su sagradili za sina Miloša, uklesano je njegovo ime.

- Osta pusta kuća sine - jaukao je nesrećni otac Bojan.

On je u četvrtak po podne u vikendicu u kojoj mu je stradao sin poslao rođake da vide da li je još nešto Miloševo ostalo. Doneli su mu njegove cipele.


NEMA TRAGOVA NASILJA

PREDSEDNIK Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je da prve indicije ukazuju da su mladići otrovani gasovima. Napominjući da je istraga još u toku, Dačić je rekao da nema nikakvih tragova da im je nasilno oduzet život.
- Mora da se vodi računa, jer dosta ima porodičnih nesreća, što je manir koji nam često dolazi sa Zapada - dodao je Dačić.