Najmanje u dva navrata mi je donošen novac da dam Radosavu Vujačiću, privremenom zastupniku kapitala „Azotare“ i zameniku direktora „Srbijagasa“. Oba puta bilo je reči o sumi od po 20.000 evra.

Ovim priznanjem, datim tokom saslušanja u prostorijama Tužilaštva za organizovani kriminal, osumnjičeni Mihailo Grujić, zamenika direktora „Azotare“, samo je načeto korupcionaško klupko.

Kako su se mahinacije odvijale detaljno je objasnila i sama direktorka „Inveja“, koja je zbog saradnje, ali i teške bolesti, puštena da se brani sa slobode.

Pojedini privatnici, poput Predraga Rankovića Peconija, vlasnika „Inveja“, na ovaj način su dolazili do đubriva po povlašćenoj ceni, koje su potom seljacima prodavali daleko skuplje. Zloupotrebe u „Azotari“ su tek počele da se rasvetljavaju, a uskoro će biti privođenja i u vezi mahinacija sa kupoprodajom žita u koje je, takođe, upleten Ranković.

Radna grupa Uprave kriminalističke policije MUP i Tužilaštvo za organizovani kriminal u subotu su uhapsili devet osoba, osumnjičenih za malverzacije sa regresiranim mineralnim đubrivom, odnosno njegovom prodajom po povlašćenoj ceni. Oni su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja i davanje i primanje mita.

DRAGIN SARAĐIVAO BEOGRADSKI advokat Feđa Dimović, koji sa kolegom iz Novog Sada Nikolom Šijanom brani Sašu Dragina, u ponedeljak je za „Novosti“ izjavio da je njegov klijent bio u policiji na saslušanju i da se pozivu odazvao bez ikakvih problema.
- Odazvao se, zatim, prošle subote i na poziv tužilaštva, a ovaj odlazak do Beograda rezultirao je zadržavanjem u pritvoru - kazao je Dimović.
- Takvo ponašanje se i očekivalo od nekoga ko nikada nije osuđivan, ko potiče iz ugledne novosadske porodice, i ko je otac dvoje dece. Jednostavno, Dragin je sa policijskim službenicima seo u auto i otišli su do Beograda. Dimović u ponedeljak nije želeo da iznosi bilo šta što je vezano za saslušanje Dragina, ističući da ni na koji način ne želi da ometa istragu. Naglasio je da im je u interesu da se ona što pre okonča, kako bi se „skinula ljaga sa Draginovog imena“.

Iza rešetaka su se našli Saša Dragin, bivši ministar poljoprivrede, Zvonimir Nikezić, vlasnik „Ces Mekona“, Radosav Vujačić, zamenik generalnog direktora „Srbijagasa“ i zastupnik kapitala u „Azotari“, Mihajlo Grujić, bivši zamenik direktora „Azotare“...

Društvo im prave Milan Veljović, bivši generalni direktor PKB, Arsenije Katanić, bivši direktor preduzeća „Aleksa Šantić“, Dragi Lazarević, bivši direktor Instituta za krmno bilje iz Kruševca, Borislav Stojković, vlasnik i direktor firme „Tera bo“ iz Vrbasa... Privedena je bila i Verica Spasić, bivša direktorka „Inveja“.

Oni su osumnjičeni da su od jula 2009. do marta 2011. godine omogućili dvema Peconijevim firmama - „Sunce“ i „Invej“, preduzećima „Mlinostep“ i „Tera bo“ da nabave 70.000 tona đubriva od „Azotare“ po nižoj ceni (ostatak do pune cene plaćala država), iako na to nisu imali zakonsko pravo. Na ovaj način budžet Srbije je oštećen za blizu pet miliona evra.

Uskoro se, međutim, očekuje proširenje istrage. Radna grupa Uprave kriminalističke policije završila je predistragu vezanu za kupoprodaju žita u kojoj je „Azotara“ oštećena za 18 miliona evra. I u ovom „poslu“ najbolje je prošao Predrag Ranković Peconi, ali i Zoran Drakulić, kao i vlasnici „Viktorija grupe“ Milija Babović, Zoran Mitrović i Stanko Popović.

Policija i Tužilaštvo privode kraju i predistragu o prometu kako regresiranog, tako i neregresiranog đubriva. U fokusu su dve firme, obe pripadaju „Viktorija grupi“ - „Promist“ (registrovana na istoj adresi), kao i „Fertil“. Sumnja se da je u poslovanju sa ova dva preduzeća „Azotara“ oštećena za dodatnih 17 miliona evra.

Kako se radilo svedoče i sledeći podaci. Tokom prolećne setve 2010. godine na osnovu odluke Ministarstva poljoprivrede „Fertil“ je dobio 34,61 odsto (551,6 miliona dinara) svih subvencija regresiranog đubriva, „Promist“ 25,24 procenta (402,3 miliona dinara), a „Azotara“ 32,64 odsto (520,2 miliona dinara).

Tokom jesenje setve iste godine „Fertil“ dobija 68,64 procenta regresiranu cenu (774 miliona dinara), a „Promist“ 29,15 odsto (328,8 miliona dinara). Godinu dana ranije, 2009, preduzeće „Viktorija grupe“ („Fertil“ ) dobija 73,18 odsto subvencija (699,9 miliona dinara), dok je 25 odsto pripalo „Azotari“ iz Subotice.

U 2008. godini sve subvencije, znači 100 odsto, na regresirano mineralno đubrivo dobile su firme „Viktorija grupe“. Sve ove subvencije bile su pokrivene Uredbom Ministarstva poljoprivrede na čijem je čelu bio Saša Dragin.

Određen pritvor do 30 dana za Dragina i Nikezića. Više o tome pročitajte OVDE

Ceo postupak je išao tako da se nakon donošenja Uredbe, u jesen 2008, raspisuje javni poziv gde su navedeni uslovi za dobijanje subvencija: 50.000 tona đubriva na lageru i bankarska garancija od 6,2 miliona evra.

Sada se sumnja da su ovi uslovi unapred bili prilagođeni „Viktorijinim“ firmama.

Interesantno je, međutim, da je tadašnji ministar poljoprivrede Saša Dragin ovu uredbu obrazložio činjenicom da mora da se smanji monopol, kako bi cena đubriva bila niža. Od ovih subvencija, međutim, poljoprivrednici i oni kojima je ono bilo namenjeno nisu imali nikakvu korist. Naprotiv.


ADVOKAT ZDENKO TOMANOVIĆ TVRDI: NIKEZIĆ NIJE KRIV

ZVONKO Nikezić nije izvršio nijedno krivično delo - izjavio je u ponedeljak njegov branilac, advokat Zdenko Tomanović.

Prema saopštenju koje je u ponedljak poslao Tomanović ističe se da Nikezićevi konsultantski poslovi, nisu ni „poslovi vlasnika, ni direktora, ni poslovi upravljanja firmama koje je konsultovao“ i da on kao konsultant ne može odgovarati za zloupotrebu službenog položaja.

- Proglasiti konsultanta velike konsultantske firme, da je zloupotrebio službeni položaj jer je imao svoje stručno mišljenje o ekonomskom i pravnom aspektu pojedinih poslovnih poteza, drugačije od tužiočevog je dalje obesmišljavanje krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja - navodi Tomanović.

- Udvaranje reformisanog pravosuđa novoj političkoj eliti, koja to i ne traži, mora da ima granicu u zakonu, a ne da bude u funkciji javnog medijskog hapšenja i presuđivanja.


SAOPŠTENjE IZ PECONIJEVOG POSLOVNOG SISTEMA „INVEJ“: TRGOVINA BILA PO ZAKONU

Poslovni sistem „Invej“ 16. marta, 2010. godine u skladu sa pravno ispravnim ugovorom kupio je od „Azotare“ iz Pančeva merkantilnu pšenicu roda 2009, u ukupnoj dogovorenoj količini od 50.000 tona, a po ceni sa zavisnim troškovima od 11,60 dinara po kilogramu u trenutku kad je zvanična cena za poslednju realizaciju za ovaj proizvod na Gea berzi bila 11 dinara po kilogramu. Narednih meseci, jer je pšenice prilično bilo na tržištu, pa prema sistemu ponude i potražnje, cena se drastično nije menjala, a kupaca dugo nije bilo, pa je prodaja pšenice konačno izvršena oktobra 2010, a manje količine i u decembru naredne 2011. godine.

Pšenica je prodata po prosečnoj ceni od 11,70 dinara po kilogramu, a sve u skladu sa tržišnim kretanjem cena na berzi.

U pojedinim skladištima gde je trebalo da bude, roda nije ni bilo, a i nedostajuću količinu od 2.054 tone pšenice „Invej“ je u potpunosti i u roku platio. Kompletan iznos, prema zvaničnom ugovoru, plaćen je valutiranim menicama, koje su predate u trenutku ugovaranja i mogle biti ekontovane u svakom trenutku.

Ukoliko se pažljivo pregledaju svi segmenti ove trgovine, jasno je da je u pitanju apsolutno i samo poslovanje i trgovina po zakonu.