POSLE četiri godine od pokretanja afere zbog navodnih malverzacija u zrenjaninskoj opštini, Posebno odeljenje beogradskog Višeg suda u četvrtak je donelo presudu kojom je 20 osoba, na čelu sa aktuelnim ministrom poljoprivrede i šumarstva Goranom Kneževićem oslobođeno optužbi da su članovi organizovane kriminalne grupe i da su zloupotrebili svoje službene položaje, primali i davali mito prilikom dodele u zakup gradskog građevinskog zemljišta.

Tročlano veće, kojem je predsedavala sudija Maja Kovačević Tomić prvostepenom presudom utvrdilo je da nije bilo niti jednog dokaza da su od 2006. do 2008. godine oštetili budžet grada Zrenjanina za više od 150 miliona dinara. Kako je kazala, tokom tri godine vođenja glavnog pretresa, jedino je dokazana krivica u odnosu na Nikolu Halasa, načelnika Odeljenja za urbanizam u Zrenjaninu. On je osuđen na godinu dana zatvora jer je primio mito od deset hiljada evra kako bi dao nalog da se uradi rešenje kojim zrenjaninska opština u zakup na 99 godina daje zemljište Branku Savkoviću i sada pokojnom Bojanu Selimoviću.

Optužbi su oslobođeni: Ivan Dević, nekadašnji pomoćnik gradonačelnika za privredu, David Dimkić, bivši načelnik finansija u gradskoj upravi, Bratislav Tomić, nekadašnji direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“, Milan Milošev, direktor Turističke organizacije Zrenjanjina, advokat Đorđe Matić, Milorad Ponoćko, Božidar Đurica, Laslo Fuks, vlasnik i saradnici agencije za obezbeđenje „Gvozden“ Uglješa Grgur i Marijana Šarenac.

TUŽILAŠTVO NEZADOVOLjNO POSLE donošenja oslobađajuće presude, oglasilo se i Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštenjem u kojem je navedeno da će u skladu sa svojim zakonskim obavezama i ovlašćenjima izjaviti žalbu. - Sud je prilikom objavljivanja odluke dao kratke razloge zbog čega je 19 osoba oslobođeno od optužbe - ističe Tužilaštvo. - Ocenu pravilnosti i zakonitosti ovakve odluke moguće je dati tek nakon upoznavanja sa svim razlozima kojima se sud rukovodio prilikom odlučivanja. Nakon toga će se doneti odluka o razlozima i osnovama za osporavanje prvostepene presude.

Oslobađajuća presuda izrečena je novosadskom biznismenu Miletu Unčaninu, zatim Miletu Jerkoviću, vlasniku nekoliko prevoznih preduzeća, zrenjaninskim preduzetnicima Miloradu Smiljkoviću, Mladenu Živkoviću i Milošu Baždaru, kao i biznismenu iz Crne Gore Ranku Baboviću i beogradskom investitoru Branku Savkoviću.

Napominjući da troškovi postupka padaju na teret budžeta suda, sudija Kovačević je istakla da su želeli da presudu donesu i ranije, ali da to nije bilo moguće zbog velikog broja optuženih, obimne dokumentacije, saslušanja velikog broja svedoka, njih 120, preslušavanja velikog broja prisluškivanih razgovora između optuženih...

- Detaljnom analizom svih dokaza, odbrana optuženih, izjava svedoka, sud je našao da je dokazano da je samo Halas izvršio krivično delo za koje ga tužilaštvo tereti -rekla je sudija Kovačević.

- Veće nije našlo dokaze da je Knežević, dok je bio gradonačelnik Zrenjanina, organizovao kriminalnu grupu čiji su članovi postali ostali optuženi. Nije dokazano da su u postupcima javnih nabavki i davanjem u zakup gradskog građevinskog zemljišta kršili Zakon o javnim nabavkama, dajući u zakup zemljište po cenama nižim od ekonomskih. Osam investitora, od deset, prema veštačenju platilo je zakup zemljišta u skladu sa zakonom i propisima Zrenjanina. Preostala dva investitora su preplatili zemljište.

Tokom suđenja, kao svedoci saslušani su i investitori. Sud je uzeo u obzir njihove tvrdnje da su novac uplaćivali opštini Zrenjanin u skladu sa procedurom i da im niko od optuženih nije tražio mito. Sudija Kovačević se dotakla i novca koji je pronađen u sefovima dve banke, u Zrenjaninu i Novom Sadu, za koji se sumnjalo da su pare od mita.

- U sefu u Zrenjaninu pronađeno je 76.200 evra, a Novom Sadu 160.700 evra - istakla je predsednik veća. - Nije potvrđeno da je to novac od investitora. Knežević je rekao da su pare iz prvog sefa njegove i njegove porodice, a iz drugog Demokratske stranke. To je bio novac od donacija, za koji je Knežević bio zadužen. Na ove okolnosti saslušani su svedoci, koji su to potvrdili.

Više od sat vremena, sudija Kovačević je čitala presudu, koju su optuženi, članovi njihovih porodica i prijatelji dočekali sa oduševljenjem.

Po izlasku iz suda, Kneževića su dočekali aplauzom. Na pitanje da li će tužiti državu pošto je 13 meseci bio u pritvoru, samo je odgovorio: „Polako ima vremena“. Potom je dodao da ništa nezakonito nije uradio i da je presuda potvrda onoga što govori od samog početka.

- Kad bih opet bio u prilici, opet bih uradio sve isto, u interesu države i građana - izjavio je Knežević. - Čekaju me novi zadaci, jer ima mnogo problema u poljoprivredi i nadam se da ćemo bar jedan deo uspeti da rešimo.