MIODRAG Stanković (63) iz Beograda, penzionisani pripadnik MUP-a Srbije, uhapšen je pod sumnjom da je bio glavni posrednik u korupcionaškoj aferi kupoprodaje diploma Tehničke škole u Smederevu. Stanković je bio zaposlen kao stručni saradnik u Centru za obrazovanje odraslih u Beogradu, a lažno se predstavljao i kao savetnik u Ministarstvu prosvete i predsednik školskog odbora Centra za osnovno obrazovanje odraslih u Sopotu. U periodu od 2007. do 2011. godine on je u kancelariji u svojoj kući primio više desetina zainteresovanih kupaca diploma. Od njih je uzimao 500 do 3.000 evra, a novac davao Sidi Jovanović, referentu za učenička pitanja u Tehničkoj školi u Smederevu, saopštila je policija. Falsifikovana svedočanstva i diplome za zanimanja vozač drumskih vozila i tehničar drumskog saobraćaja kupci su preuzimali u njegovoj kući ili su ih dobijali na kućne adrese.

ŠKOLA U Tehničkoj školi u Smederevu biće uvedene privremene mere, odnosno smenjen školski odbor i direktor koji je među osobama lišenim slobode zbog sumnje da su prodavale falsifikovane diplome te škole. Ovo je potvrdio pomoćnik ministra prosvete i nauke Zoran Kostić.

Policija je saopštila da se Miodrag Stanković sumnjiči za krivično delo pomaganje u izvršenju krivičnog dela primanje mita. "Novosti" saznaju da je osumnjičeni penzioner MUP-a sarađivao sa ostalim uhapšenim posrednicima, ali da je u ovom lancu veliku ulogu imao još jedan posrednik, čiji identitet policija za sada drži u tajnosti! Osim toga, policija traga i za Zoranom Stojićem (54) taksistom iz Beograda, koji se sumnjiči za posredovanje.

Inače, kupoprodaja diploma Tehničke škole u Smederevu traje skoro čitavu deceniju. Tokom šestomesečne policijske akcije "Diploma" pregledano je dvadesetak matičnih knjiga Tehničke škole. Najveći broj lažnih maturanata inspektori su pronašli u matičnoj knjizi broj 10 iz 1995. godine koja, uprkos propisima, nije zaključena i gde je bilo još 588 praznih mesta za upisivanje diploma.

Direktor Tehničke škole Živorad Rašić policijacima je ispričao da je video da je knjiga "raskupusana i da listovi ispadaju, ali i da imao puno poverenje u referentkinju Sidu Jovanović i bez provere potpisivao sve dokumente koje mu je ona davala. Referentkinja je inspektorima ispričala da je u korupcionaški lanac ušla prinudno. Naime, Jovanovićeva tvrdi da su joj 2006. godine dva čoveka u maskirnim unoformama u školi pretila tražeći da im izradi falš diplome. Kasnije je, u strahu od njih, falsifikovala dokumenta. Jovanovićeva tvrdi da njihov identitet zna, ali da ne sme da kaže iz straha za bezbednost porodice.

Profesor Radomir Adamović u policiji je negirao da je lažirao diplome i ispite.


ISTRAGA I SASLUŠANJA

VIŠE tužilaštvo donelo je zahtev o pokretanju istrage protiv devetoro ljudi, među kojima su u direktor Tehničke škole Živorad Rašić, referent Sida Jovanović i profesor Radomir Adamović. Nakon isteka policijskog zadržavanja, oni su u četvrtak predati istražnom sudiji Višeg suda u Smederevu Mirku Šakiću koji će voditi istragu. Saslušanja su počela kasno po podne i trajala su do duboko u noć, pa se odluka istražnog sudije o pritvoru očekuje u petak. U petak bi, takođe, sudija trebalo da sasluša i Miodraga Stankovića. Prema našim izvorima, policija je podnela krivične prijave protiv ukupno 16 osoba, među kojima ima i nekoliko lažnih "diplomaca".