PRIPADNICI policije uhapsili su Marija P. (53), iz Niša, zbog sumnje da je seksualno uznemiravao maloletne osobe - i to decu koja su bila smeštena u njegovoj hraniteljskoj porodici i koju je on sa suprugom trebalo da odgaja i vaspitava.

Posle saslušanja, istražni sudija Osnovnog suda u Nišu osumnjičenom je odredio pritvor od osam dana, a kako saznajemo, Centar za porodični smeštaj oduzeo je licencu za hraniteljstvo koja se vodila na suprugu Marija P.

- Osumnjičen je za krivična dela nedozvoljene polne radnje nad maloletnim licem u produženom trajanju - precizira Jelena Miladinović, portparol Osnovnog suda u Nišu.

U hraniteljskoj porodici supruge osumnjičenog, od 1999. godine bili su smešteni sestre i braća, tri devojčice i jedan dečak. Dva deteta su stara osam, a dva šest godina.

Kako saznajemo, starija devojčica i dečak minulog petka su došli u prostorije Centra za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu i nadležnima ispričali šta se događa u hraniteljskoj porodici. Šta su deca sve ispričala, zasada je tajna, ali su, između ostalog, rekla da ih je Mario P. „nepristojno dodirivao“, pa su socijalni radnici odmah o tome obavestili policiju.

PLAĆENO HRANITELjSKE porodice, pre nego što dobiju taj status za prvu decu na čuvanje i odgoj, pored stroge selekcije, prolaze kroz više oblika edukacije. Hranitelj prima nadoknadu za izdržavanje deteta i za svoj rad, a obezbeđeno mu je zdravstveno i penziono osiguranje.

Posle provere, nadležni su brzo reagovali i osumnjičenog pritvorili, a decu zbrinuli na sigurno.

U Nišu je više od 240 dece smešteno u 180 hraniteljskih porodica. Prema novom zakonu o socijalnoj zaštiti, deca do tri godine starosti ne smeštaju se u domove, već odmah dobijaju hraniteljsku porodicu. A novootvoreni Centar za porodični smeštaj preuzeo je deo uloge Centra socijane zaštite pošto je specijalizovan za obuku i edukaciju porodica koje se odlučuju za hraniteljstvo i usvajanje.

Inače, postoje vrlo precizni i rigorozni uslovi koje svaka porodica mora da ispuni da bi postala hraniteljska. Hranitelji ne smeju biti osuđivana ili krivično gonjena lica, ili osobe koje primaju socijalnu pomoć. Moraju deci da obezbede sigurno i zdravo porodično okruženje, da budu tolerantni prema različitostima i spremni na stalnu saradnju sa Centrom za socijalni rad.

Zbog toga u proseku oko deset odsto od ukupnog broja zainteresovanih za hraniteljstvo ne bude prihvaćeno da se bavi tim humanim i izuzetno odgovornim poslom. Redovno se prati položaj dece u hraniteljskim porodicama, i u poslednjih šest godina bilo je samo nekoliko slučajeva raskida ugovora o hraniteljstvu.

Drastičan je primer kada je pre nekoliko godina jedan Nišlija koji je seksualno zlostavljao desetogodišnju devojčicu pokušao čak da postane njen hranitelj. Međutim, tada su u Centru za socijalni rad posumnjali u njegove motive i odbili ga već posle preliminarnog razgovora. On je kasnije uhapšen, a dete je zbrinuto.