RASKOMADANO telo Branka Jovanovića (22) pronađeno je u nedelju rano ujutru u kavezu tajlandskih medveda beogradskog Zoološkog vrta. Nesrećnog mladića prvi su uočili radnici koji su pozvali Hitnu pomoć i policiju. Međutim, lekari su mogli samo da konstatuju smrt.
Kako smo nezvanično saznali, Jovanović je u kavez upao sa zidina tvrđave, ali zasada policiji nije poznato da li se mladić okliznuo ili ga je neko gurnuo. U početku niko od zaposlenih nije primetio ništa čudno.
- Kao i svakog dana, stigao sam pre šest časova u Zoološki vrt, obišao sam ga i sve je bilo u redu - rekao nam je Vuk Bojović, direktor Zoo-vrta. - Mužjak tajlandskog medveda bio je ispred pomoćnog kaveza, dok je ženka ležala malo dalje. Delovali su mi smireno.
Samo nekoliko minuta kasnije, u Bojovićevu kancelariju dotrčao je radnik obezbeđenja i rekao mu da je kod medveda primetio delove ljudskog tela.
- Prizor je bio stravičan, ceo život ću ga pamtiti - dodaje, vidno potresen, Bojović. - Pored raskomadanog tela ležao je medved, nije puštao nikoga od nas da mu priđe. Toliko je bio razjaren da je, čak, nasrtao i na svoju ženku. Na svu sreću, uspeli smo da ga obuzdamo i omogućimo policiji da obavi uviđaj.
U kakvim je mukama umro nesrećni mladić, pokazuje prizor u kavezu tajlandskih medveda. Telo unakaženo, životinja je odgrizla nogu i ruku, rasparala glavu i utrobu. Na mestu gde je Jovanović pao pronađena su dokumenta i dva mobilna telefona, pa je ubrzo otkriven njegov indetitet.
- U kavezu smo pronašli i gomilu limenki od piva i cigle, pa sumnjamo da su medvedi bili provocirani i gađani - navodi Bojović. - Inače, tajlandski medvedi su svaštojedi i navikli su da im hranu bacamo, pa su, verovatno, tako doživeli i pad ovog nesrećnog mladića.
Otežavajuća okolnost jeste i to što se ove životinje međusobno bore za plen, pa je mužjak nastradalog prisvojio kao lovinu. Odvukao ga je u pomoćni kavez, nekoliko metara od mesta pada, i tu ga rastrgao.
Policiju, ali i obezbeđenje "Bir festa" koji se održava na Kalemegdanu, zbunilo je "nepostojanje" očevidaca ove nesreće, iako je čitave noći unaokolo bilo na stotine posetilaca festivala piva. Neuobičajeno je i da niko od dežurnih radnika Zoološkog vrta nije čuo zapomaganje mladića ili krike životinja.


OPKLADE

DA mnogi ne shvataju koliko životinje, naročito medvedi i lavovi, u Zoološkom vrtu mogu biti opasni, najbolje pokazuju opklade mladih poslednjih dana. Reč je o testiranju hrabrosti - uskakanju u kaveze sa tvrđave. Onaj koji prvi uskoči dobija novac. Tako su dvojica mladića u petak uveče sa zidina Kalemegdana pokušali da uskoče u kavez sa belim medvedima. Srećom, od te sulude namere odvratio ih je drug.

FESTIVAL BUKE

POPULARNI "Bir fest", koji se svake godine održava na Kalemegdanu, pored dobre svirke i provoda ozbiljno remeti mir životinja u Zoološkom vrtu.
- Od četvrtka imamo problem sa životinjama, jer ih buka razdražuje, zbog čeka postaju nervozne i agresivne - žali se Bojović. - U kavezima pronalazimo gomilu đubreta koje posetioci "Bir festa" bacaju među životinje. Poslednjih dana žalilo mi se obezbeđenje kako noću na zidinama tvrđave ispod kojih su boksovi sa medvedima i lavovima, mladi vode ljubav, a pri tom ne vode računa o svojoj bezbednosti.

KAČAMAK PRE MESA

U KAVEZU u kom je pronađen Branko Jovanović stanuje par tajlandskih medveda koje zovu Miša i Maša. Njih je pre deset godina iz Rusije doveo Vuk Bojović. Inače, ove životinje su po dolasku bile pitome, ali uslovi u kojima žive pospešili su njihovu agresivnost.
Prema rečima Bojovića, oni nisu hranjeni mesom, niti im se ono nalazi na jelovniku.
- Povremeno ih hranimo ribom, ali na glavnom meniju su im kačamak i hleb - dodao je on.

UBIJEN?

PREMA nezvaničnim informacijama "Novosti", Branko Jovanović (22) pronađen je u kavezu bez odeće. Ova činjenica izaziva sumnju kod policije da je mladić, možda, gurnut ili ubijen. U prilog tome su i njegovi mobilni telefoni i dokumenta, pronađeni pored tela.
- Čudno je i da su životinje pojele garderobu, jer su pojedini delovi tela ostali čitavi, a ni na njima nema nikakvih tragova odeće - kaže naš izvor, blizak istrazi, koji je želeo da ostane anoniman.
Sumnju da je ipak reč o ubistvu podgreva i činjenica da bi bacanjem u kavez mogli da se prikriju tragovi, jer je medved u stanju da potpuno iskasapi žrtvu.