SMENA predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović, izmene zakona o VOA i VBA, odobreno učešće pripadnika Vojske Srbije u mirovnim misijama i donošenje akta koji će ubrzati eksproprijaciju zemljišta za ”Južni tok”. Ovo su najvažnije odluke koje je u sredu donela Skupština Srbije, a pojedine predloge podržalo je više od 170 poslanika, što odavno nije viđeno u zakonodavnom domu.

Za smenu Nate Mesarović, na predlog VSS, glasalo je 138 poslanika vladajuće koalicije, dok je protiv te odluke bilo 45 predstavnika DS, LDP, LSV i SVM.

Vlasnicima oko 8.000 hektara zemljišta, gde će proći magistralni gasovod, ukupno će biti isplaćeno 24 miliona evra.

Izmenama i dopunama Zakona o VOA i VBA, naloge za tajni elektronski nadzor komunikacija neće više moći da izdaju direktori ovih agencija, već će izdavanje listinga biti moguće samo uz nalog suda.

Usvojen je i Godišnji plan upotrebe Vojske Srbije po kojem će u misije pod okriljem UN i EU otići 475 pripadnika VS i 15 pripadnika MUP.

LAZAREVIĆ I TRIFUNOVIĆ U IGRI

SUDIJE Vrhovnog kasacionog suda trebalo bi u četvrtak na opštoj sednici da izaberu v. d. predsednika tog suda, potvrđeno je ”Novostima”.

Prema poslednjim informacijama, krivično odeljenje bi trebalo da predloži sudiju Janka Lazarevića, a građansko Predraga Trifunovića. U ”igri” je bilo i ime sudije Veska Krstajića, ali je on za naš list izjavio da nema takve ambicije. (E. R.)