SRBIJA će proizvoditi visokosofisticirane rakete za Ujedinjene Arapske Emirate - rekao je za RTS potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić posle sastanka u Abu Dabiju sa prestolonaslednikom i šefom države šeikom Muhamedom.

Vučić je rekao da je sa šeikom postignuta saglasnost o svim sporazumima dveju zemalja, a posebno u vezi sa ulaganjem u namensku industriju.

Dogovoreno je da u nedelju na sajmu naoružanja emiratska državna kompanija EARTH i srpski "Jugoimport" SDPR potpišu ugovor o zajedničkom razvoju i snabdevanju raketnog sistema ALAS.

Predviđeno je i da se potpiše ugovor o uzajamnoj zaštiti investicija, a osnova za sve ugovore biće sporazum o međudržavnoj saradnji, koji će takođe biti potpisan u nedelju u Abu Dabiju.

Prvi potpredsednik vlade će prisustvovati i potpisivanju i drugih ugovora iz oblasti namenske industrije, čija je ukupna vrednost 200 miliona dolara.

Ovo je prvi zvaničan susret nakon što je šeik posetio Beograd kada su najavljene investicije iz Emirata u Srbiju od nekoliko milijardi evra.

Inače, radna nedelja u Emiratima počinje u subotu, tako da je ovo radni vikend za srpsku delegaciju.

Vučić će tokom dvodnevne radne posete prisustvovati i otvaranju Međunarodnog sajma opreme i naoružanja u Abu Dabiju, jednog od najvećih te vrste u svetu i sastati se sa predstavnicima razvojnog fonda i drugih kompanija zainteresovanih za ulaganja u Srbiji.


POSEBNE POČASTI

KAKO javljaju neki mediji, iako je reč o zvaničnoj poseti, šeik Muhamed će Aleksandra Vučića primiti u njegovoj kući, što se u arapskom svetu smatra posebnom čašću i privilegijom.