KABINET predsednika Srbije dozvoliće da se otvore trezori u Narodnoj banci u kojima je nekadašnje Predsedništvo SFRJ pohranilo dragocenosti koje su ostale posle smrti Josipa Broza Tita.

- Početkom nedelje poslali smo dopis Prvom osnovnom sudu u Beogradu, pred kojim se vodi ostavinska rasprava nakon smrti nekadašnjeg predsednika. Naveli smo da smo, kao pravni naslednik Predsedništva SFRJ, saglasni da se otvore depoi. Za predstavnika Kabineta koji će prisustvovati otvaranju, posle razgovora sa predsednikom Nikolićem, određen sam ja - otkriva za ”Novosti” prof. Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije.

Profesor Antić objašnjava da se sada čeka da postupajući sudija odredi datum kada će se sefovi otvoriti, kao i da će se prvo potražiti da li postoji zapisnik šta se tu nalazi, pa će se taj spisak ”sravniti” sa pohranjenim stvarima.

Advokati Brozovih naslednika zadovoljni su odlukom predsednika Srbije. Violeta Kočić Miraček, zastupnik Titovog sina Miše i unuke Zlatice, potvrđuje da je sada na potezu sud. Sudija će, u dogovoru sa Narodnom bankom, odrediti datum otvaranja depoa i o tome obavestiti sve učesnike postupka. Otvaranju će, osim advokata naslednika i prof. Antića, prisustvovati i predstavnici suda, kao i NBS, i o celom događaju vodiće se zapisnik.

- Sve što bude pronađeno, pridružiće se spiskovima koji su do sada iz drugih institucija dostavljeni sudu - kaže Violeta Kočić-Miraček.

Problem je, međutim, i dalje sa spiskovima koje je trebalo da dostavi Muzej istorije Jugoslavije, nekadašnji Muzej ”25. maj”. Pošto nije udovoljio zahtevima suda i nije poslao popis Titovih eksponata koji se tu nalaze u poslednje dve godine, sud mu je uputio nov zahtev uz pretnju novčanom kaznom.

- Prema mojim saznanjima, Muzej još nije dostavio tražene spiskove i time praktično opstruiše sudski postupak - kaže advokat Brozovih.

Iz prvog osnovnog suda kratko poručuju da će datum otvaranja sefova biti određen što je pre moguće.


U 11 VREĆA I POSLEDNJE PLATE

U 11 vreća koje se nalaze u trezoru NBS, kako pretpostavljaju advokati, može se naći šest poslednjih Titovih predsedničkih plata, autorski honorari za knjige, i nešto zlata i nakita. Tamo bi trebalo da bude sve ono što je zatečeno posle smrti maršala u predsedničkoj vili u Užičkoj 15.