GLOŠKU Glavicu, okovanu snegom, do koje se dolazi ledenim pločnikom koji odvaja od uzanog druma izmeđeu Lijeve Rijeke i Mateševa, koja stražari nad seoskim grobljem u Ljevorečkim Tuzima, u petak u rano poslepodne, prolamali su leleci. Tim tipičnim crnogorskim izražavanjem tuge za vrlim pokojnicima, koje treba da izazovu emociju, ali iskažu osobito poštovanje prema umrlom, Moračanin Bato Krković najavio je birane reči besednika kojima će se ispred novoizgrađene kapele podignute na visini od 1.282 metra, oprostiti od Borislava Miloševića (77), starijeg brata nekadašnjeg predsednika SRJ i Srbije Slobodana, koji je za mesto večnog počinka odabrao srce Vasojevića, plemena iz koga je potekao. Ni mraz, ni izlokani put ledene skrame, nisu bili prepreka da se ispred groblja na kojemu od 1964. počiva Borov i Slobodanov otac Svetozar, okupi blizu tri stotine prijatelja i poštovalaca Miloševića iz Srbije, Rusije, i, dakako, Crne Gore.

Ispred odra vrlog diplomate i privrednika našli su se ruski zvaničnici i prijatelji, ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Andrej Aleksejevič Nestarenko, kosmonaut, general Konstantin Zapuljin, predstavnici Ministarstva odbrane i ruske Dume, koji su položili venac i pročitali oproštajni telegram ministra Sergeja Šojgua, zatim Momir Bulatović, Živadin Jovanović, Dragan Todorović, Andrija Mandić, Emilo Labudović, Momčilo Vuksanović ...

Pored Borove supruge Milanke i sina Svetozara, u petak su bili njihovi brojni rođaci i prijatelji. Nije, međutim, bilo nikoga od uže porodice pokojnog Slobodana Miloševića.

Pošto je održao opelo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je u nadahnutoj besedi između ostalog rekao:

- Prilazeći ovom mestu, koje uveliko podseća na Lovćen, nametnula mi se svevremenska misao lovćenskog proroka da je blago onome ko dovijek živi, jer se imao rašta rađati. Ispraćamo časnog čoveka Crnogorca, Srbina, Sveslovena, sina Svetozara Miloševića, nezaboravnog profesora, bogoslova, bratstvenika i plemenika koji je bio i ostao odan veri, svom narodu do poslednjeg daha.

AVION Delegacija Ministarstva odbrane Rusije i predstavnici Dume stigli su u Crnu Goru specijalnim avionom, koji je za tu priliku obezbedio direktor "Gasproma" Aleksej Miler.

Od prijatelja se u petak oprostio Živadin Jovanović, predsednik Beogradskog foruma.

- Otišao je sa visine u život i svet, živeo i radio na visinama ljudskim, a večno će počivati na vrhu rodne planine, rekao je Jovanović. - Pregrmeo je u zrelim godinama tektonske poremećaje koji su tresli njegovu zemlju, Balkan i Evropu, ostajući uprkos olujama uspravan. Bio je mera čojstva, patriotizma i odanosti svojoj zemlji i narodu.

Ambasador Ruske Federacije Andrej Aleksejevič Nestarenko podsetio je da je Borislav Milošević bio veliki prijatelj ruskog naroda. Dirljivim rečima koje su senčile suze oprostili su se predstavnik Državne Dume, a pročitan je i oproštajni telegram Komunističke partije Rusije.

Na moralnu vertikalu Vasojevića, uglednog bratstva Miloševića i Borislava, podsetio je general Luka Kastratović, predsdnik Udruženja Vasojevića u Beogradu, a u ime bratstva oprostio se Mišo Milošević.