SRPSKA akademija nauka i umetnosti dobila je na izborima u četvrtak samo 13 novih dopisnih članova, duplo manje nego što je izabrano prethodni put, 2009. godine. Izbor redovnih prošao je manje-više glatko, pa su od predložena 24, zvanje akademika dobila 22 kandidata. Potrebnu podršku za redovno članstvo akademici nisu dali pravniku prof. dr Kosti Čavoškom i istoričaru prof. dr Mihajlu Vojvodiću.

Najdramatičnije je bilo na Odeljenju društvenih nauka, na kom od 11 predloženih kandidata za dopisne, od kojih je čak sedam imalo podršku odeljenja, nije prošao nijedan! Za njih je to i najveći problem, jer odeljenje ima ukupno osam članova i preti mu gašenje.

- Iznenađen sam što niko nije izglasan. Posle ovoga ne verujem da ću ostati na funkciji sekretara Odeljenja društvenih nauka - rekao je akademik Vojislav Stanovčić ”Novostima”, neposredno posle brojanja glasova.

REDOVNI ČLANOVI Milan Damnjanović, Gradimir Milovanović, Vladimir Stevanović, Bogdan Šolaja, Zoran Đurić, Ninoslav Stojadinović, Zoran Popović, Nebojša Lalić, Vojislav Leković, Predrag Peško, Vladisav Stefanović, Nada Milošević Đorđević, Predrag Piper, Aleksandar Loma, Milorad Radovanović, Danilo Basta, Dragoljub Živojinović, Mirjana Živojinović, Isidora Žebeljan, Branislav Mitrović, Todor Stevanović, Ivan Jevtić.

Začuđeni su bili i ostali, ali malo ko zainteresovan da komentariše. Ni predsednik SANU Nikola Hajdin nije želeo da ocenjuje izborne rezultate.

- Mali broj novoizabranih posledica je pritiska ulice i onoga što se tamo govori. Tako nisu prošli ni oni koji su zaista izuzetni - kratko je prokomentarisao akademik Ljubiša Rakić, potpredsednik SANU.

A priče sa ulice prenele su se i u holove najznačajnije naučne i umetničke institucije. Poslednjih dana pojedinim akademicima anonimno su dostavljana pisma i diskovi sa materijalom u kojima se tvrdi da u SANU postoje nezakonite radnje, da je uoči izbora lobiranje prevazišlo uobičajene okvire i preraslo u otvorenu trgovinu glasovima, gde je podrška Odeljenja koštala po 10.000 evra.

- Dobio sam i ja taj disk. Ne znam ko ga je poslao, ali sam siguran da Akademija o tome ne sme da ćuti. Svakako moraju da reaguju i nadležni - Ministarstvo prosvete i tužilaštvo. Neko treba da ispita ima li istine u tim teškim optužbama - smatra Časlav Ocić, dopisni član SANU. - Pominje se i da je falsifikovan potpis akademika Ljubomira Tadića, kako bi jedan od kandidata dobio potrebnu podršku Odeljenja.

Najviše optužbi u tim pismima palo je na akademika Vojislava Stanovčića, kako je upravo on trgovao glasovima i podrškama, po ceni od 10.000 evra. On tvrdi da ništa od toga nije istina, ali kaže da neće reagovati niti tužiti bilo koga.


DOPISNI ČLANOVI Branislav Jelenković, Vladica Cvetković, Miodrag Mateljević, Radmila Petanović, Radomir Sajičić, Velimir Radmilović, Petar Seferović, Zoran Krivokapić, Milorad Mitković, Goran Petrović, Janoš Banjaji ,Ljubodrag Dimić, Petar Omčikus

- Takvih priča bilo je i ranije, ali Akademija nikad nije reagovala - naglašava Stanovčić. - Ne znam tačno čiji su interesi da blate SANU, ali mislim da su to neki uticaji koji dolaze izvan naše zemlje.

A upravo ovi tračevi, smatraju pojedini akademici, doveli su do toga da niko od kandidata sa podrškom odeljenja koje vodi Stanovčić nije prošao.

Ni akademik Matija Bećković ne veruje u teške optužbe na račun svojih kolega akademika, i kaže da to dolazi od onih ”koji bi rado da uđu u Akademiju, ali ne mogu”.

- Oduvek su postojali akademici potrebni Akademiji, i akademici kojima je potrebna akademija. U takvim napadima verovatno učestvuju ovi drugi - smatra Bećković.

Za razliku od prethodnih izbornih sednica, kada je bilo svečano, događaji u sali bili su u senci priča u hodnicima.

INOSTRANI ČLANOVI Laslo Foro, Gordana Vunjak Novaković, Valerij Vasiljevič Kozlov, Mihail Veniaminovič Ugrumov, Peter Handke, Antolij Arkadjevič Turilov, Ivan Štraus

HANDKE UBEDLjIVO

NAJVIŠE glasova, čak 102, dobio je književnik Peter Handke, novi dopisni član SANU. ”Za dlaku” su prošli Isidora Žebeljan i Milorad Mitković, sa minimalnim brojem potrebnih glasova.

Sin predsednika SANU, Rade Hajdin dobio je 27 od moguća 124 glasa. Da bi bili izabrani u redovne članove, bila su potrebna 43, a za dopisne 66 glasova.


SANU TRENUTNO IMA 172 ČLANA

NAKON završenih izbora, SANU ima ukupno 172 člana - 109 redovnih i 63 dopisna. Na izborima su glasala 124 člana, a birali su između 51 kandidata za dopisne i 24 za redovne članove. Od 2009. godine i prethodnih izbora preminuo je 21 akademik.