ARSENAL Vojske Srbije od početka godine bogatiji je za četiri nova sredstva, a na završnim ispitivanjima je još devet savremenih sistema koje će koristiti naše oružane snage. Uniformu će već za koji dan i formalno "obući" avion "lasta" sa digitalizovanom kabinom, bespilotna letelica "vrabac", a očekuje se da istim putem uskoro krenu i raketni sistemi "bumbar", "morava", "kub"...

Pečat na garantne listove ovog naoružanja stavio je Tehničkoopitni centar (TOC) - vojna ustanova zadužena za razvoj i testiranje svih sredstava koja koristi naša vojska. Na ovogodišnjem pojačanju radile su i gotovo sve fabrike namenske industrije.

- Najvažnije nam je da naoružanje i oprema koje projektujemo za Vojsku Srbije može i da se proizvodi u našoj zemlji, ali i da je po kvalitetu i ceni atraktivna na svetskom tržištu - kaže direktor TOC pukovnik Zoran Rajić. - Trenutni prioritet je bespilotna letelica srednjeg dometa "pegaz", raketa kalibra 128 milimetara sa korekcijom putanje, upaljač za projektile od 105 do 155 milimetara, terensko vozilo za prevoz ljudi, dvobazna raketna goriva...

ORUŽJE IZ LABORATORIJA SPISAK naoružanja koje je nastalo i razvijeno u Tehničkoopitnom centru u Žarkovu nije kratak i piše se godinama. Ova ustanova raspolaže sa 22 laboratorije, među kojima je zlata vredan deo za ispitivanje aerodinamičnosti letelica. U pet aerotunela za testiranje aviona stvaraju se uslovi kakvi vladaju na nebu. Srbiji to daje mogućnost da razvija nove i da unapređuje stare sisteme namenjene avijaciji.

Među sredstvima koja ulaze u Vojsku Srbije veoma je značajan školsko-borbeni avion "lasta", koji za razliku od svoje starije sestre ima savremenu kabinu. Pilot na obuci u ovom avionu zahvaljujući tome ima uslove identične onima koji su u mnogo skupljim mlaznim letelicama. Cena letenja na ovom domaćem vazduhoplovu je niska, tako da osim dobrih uslova za obuku njegovo korišćenje štedi i novac.

Ispit u vojnim laboratorijama položila je i taktička bespilotna letelica "vrabac", koja je prvi srpski proizvod te vrste. Svoju ulogu ona će imati u fotografisanju i snimanju državne teritorije, skupova i granica, a osim jeftine tehnologije izrade i lake prenosivosti, njena prednost je i u emitovanju kvalitetnih snimaka u realnom vremenu.

Pojačanje će stići i na zemlju. Samo poslednji potpis čeka protivoklopni sistem "bumbar", koji je važio za neslavnog rekordera po godinama razvoja. U stroj će uskoro stati i modernizovani raketni sistem PVO "kub". U Ministarstvu odbrane velike nade ulažu i u terenske automobile ponikle u kragujevačkoj "Zastavi" i pribojskom FAP-u.