ZUBIN POTOK - Alternativni put u mestu Banje, koji su Srbi gotovo godinu dana koristili kako bi bojkotovali kosovske carinike i pogranične policajce na administrativnom prelazu Brnjak, zatvoren je u subotnjojakciji Kfora koja je trajala više od šest sati. Tom prilikom lakše telesne povrede, nanete gumenim mecima, zadobila su dvojica Srba.

U akciji koja je počela oko pet sati i 30 minuta u potpunoj blokadi bio je Ibarski Kolašin. Pripadnici Kfora blokirali su magistralni put Zubin Potok - Ribarići u mestu Štuoce, gde su italijanski vojnici sa nekoliko oklopnih vozila preprečili put i onemogućili Srbima da priđu bliže mestu gde se akcija odvijala. U isto vreme blokirani su i putni pravci Zvečan - Zubin Potok u mestima Jagnjenica i Kosovska Mitrovica - Zubin Potok u mestu Zupče, pa su se stvorile kolone vozile duge i po nekoliko kilometara.

Tokom akcije pripadnici Kfora prekopali su na jednoj lokaciji alternativni put, postavili bodljikavu žicu i betonske kupe i na taj način onemogućili Srbima normalno kretanje ka centralnoj Srbiji, osim preko administrativnog prelaza.

- Ovo što Kfor radi predstavlja okupaciju i nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji. Kao stoku nas teraju da prolazimo kroz žicu, i samo na jednom mestu kroz prelaz na administrativnoj liniji. Ako im je nešto sumnjivo, neka kontrolišu i građane i vozila, ali je nedopustivo da nas zatvaraju u obruč kao da je sever Kosova koncentracioni logor - rekao je za “Novosti” predsednik SO Zubin Potok Stevan Božović.

On je dodao da će “Srbi nastaviti da koriste druge sporedne puteve do centralne Srbije i da neće pristati da ih nasilno integrišu u institucije samoproglašene države Kosovo”.

Mišljenje mnogih na severu Kosmeta je da ovakve akcije Kfora imaju za cilj da primoraju Srbe da koriste administrativne prelaze na kojima bi se sprovele uredbe iz Prištine o zabrani kretanja vozila sa srpskim registarskim tablicama gradova na KiM i oduzimanju dokumenata koje izdaje MUP Srbije.

NOVE BARIKADE U ZVEČANU

Srbi sa severa Kosova večeras su postavili nove barikade na magistralnom putu Leposavić - Priština u mestu Rudare u opštini Zvečan, javlja dopisnik Tanjuga sa lica mesta.

Srbi su nove barikade postavili u znak protesta zbog zatvaranja alternativnih putnih pravaca na severu Kosova od strane Kfora. Barikade koje su večeras postavili Srbi u Rudaru postavljene su po cik-cak sistemu, a čine ih istovarena drva, balvani i veliki betondski blokovi.

Nove barikade su postavljene na istoj lokaciji na kojoj su se nalazile i one stare koje je Kfor uklonio pre 15 dana.

Tada je zbog uklanjanja tih barikada došlo do sukoba između građana i međunarodnih vojnika u kojima je troje Srba povređeno i oko dvadesetak vojnika Kfora od kojih dvoje ozbiljnije.