ČUVAJTE svoju veru koju su mnogi od prvih mučenika do danas potvrdili životom, a ne samo rečima i umom - poručio je u Zagrebu patrijarh srpski Irinej.

Patrijah je u četvrtak, sa članovima Svetog arhijerejskog sinoda SPC - episkopima bačkim Irinejem, sremskim Vasilijem i šumadijskim Jovanom - započeo trodnevnu posetu glavnom gradu Hrvatske. U pozdravnom govoru, okupljenima u sabornom Hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan je ocenio da je "ova kanonska poseta ne samo od istorijskog značenja već i poseta mira i ljubavi".

Vrh SPC stigao je u Zagreb na otvaranje nove zgrade Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzine Katarine Branković" i duhovnog centra na brdu Sveti Duh u zapadnom delu Zagreba. A patrijarh je rad srpske gimnazije ocenio kao "početak naše brige za našu omladinu".

- Narod bi time trebalo da dobije primer kako se reč Božja prenosi preko škole - poručio je Irinej, koji je istakao i jake duhovne veze sa Zagrebom.

Na dočeku patrijarha i članova Sinoda, osim sveštenstva i monaštva eparhije i stotinak vernika, bili su i predsednik SNV Milorad Pupovac i ambasador Stanimir Vukićević.

- Dočekali smo ga u vremenima boljim nego pre više godina, ali i u vremenima u kojima su nam potrebne poruke koje će približiti katolike i pravoslavne i koje će pokazati da crkve poštuju jedna drugu - izjavio je Pupovac.


U PETAK SA PREDSEDNIKOM I PREMIJEROM

PATRIJARH Irinej u petak će se sastati sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem i Stalnim većem Hrvatske biskupske konferencije. Patrijarha će primiti predsednik Hrvatske Ivo Josipović, a potom i premijer Zoran Milanović. U subotu ujutru patrijarh bi trebalo da služi liturgiju i osvešta kapelu posvećenu Svetom Savi.