ZA „dobronamerne“, vera je postala skup dobrih načela; za „moralne“ skup moralnih propisa; za „pobožne“ vršenje religioznih rituala; za „patriote“ deo nacionalne tradicije; za „moderniste“ simbol konzervativizma; za „naučnike“ simbol mraka i neznanja; za „trgovce“ duhovna dobit; za „tužne“ uteha. A verovati, znači prihvatati neka načela, stavove, istine, vrednosti. Bez ispitivanja, dokazivanja i proveravanja.

Ovako je govorio jedan od najvećih teologa srpske današnjice protojerej-stavrofor Radovan Bigović.

Radovan Bigović preminuo je u četvrtak uveče u Beogradu.

Rođen je u Nikšiću 1956. godine. U Beogradu je završio dva fakulteta - Pravoslavni bogoslovski, na kome je i doktorirao, i Filozofski, grupu za folozofiju. U dva mandata je bio dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta. Za koji dan trebalo je ponovo da ga izaberu za dekana.

Bio je član Udruženja književnika Srbije i urednik filozofsko-teološke biblioteke „Službenog glasnika“. Pisao je knjige, eseje, studije. Njegovi radovi objavljivani su i u inostranstvu. Posebno se bavio odnosima Crkve i društva.

Jedan je od osnivača Hrišćanskog kulturnog centra i njegov višegodišnji predsednik. Dobitnik je Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, Zlatnog beočuga Kulturno-prosvetne zajednice Beograda i plakete zaslužnog građanina Zemuna.

Bio je vršilac dužnosti starešine Manastira Svetog arhangela Gavrila u Zemunu. Ovaj zemunski hram posebno je voleo. On je bio njegovo utočište i odmorište, ali i mesto mira i utehe za brojne nevoljnike koje je hrabrio i tešio, za koje je uvek imao odabranu reč, toplo srce i blagoslov duše.

Bio je oženjen Zoricom. Otac je Marije i Nikole.

Liturgija i opelo će se održati u ponedeljak, u 9 časova u Manastiru Svetog arhangela Gavrila u Zemunu, a sahrana istog dana u 13 časova na zemunskom groblju.


IZJAVA EPISKOPA BAČKOG IRINEJA: ZAGRLJAJ ZA SVE LJUDE
Uvek je bio hrišćanin najširih vidika i najveće otvorenosti za druge i drugačije, pritom ne samo za hrišćane i ne samo za ljude drugih vera, među kojima je imao mnogo iskrenih i odanih prijatelja, nego i za ljude bez vere ili za one koji sebe smatraju ljudima bez vere, a da pritom nikada nije prestao da bude iskreni i autentični pravoslavni hrišćanin, sveštenik i teolog. Uvek je bio Srbin i srpski patriota, pritom uvek otvorena srca i zagrljaja za sve ljude iz svih naroda, a da nikad nije izgubio osobine rasnog Crnogorca, iz srca Crne Gore, sa svim dobrim osobinama tog epskog soja, a bez njegovih rđavih osobina. To je jedini Crnogorac i jedan od retkih Srba koji nije imao frontalnih sukoba ni sa kim, a da pritom ipak nije izdao sebe i svoja uverenja i opredeljenja. Bio je hrišćanin i bio je čovek. Zato će i ubuduće biti sa nama.

Bio je jedan od velikih znakova i darova Božjih u mom životu i služenju - kaže, između ostalog, u izjavi povodom smrti Radovana Bigovića episkop Bački Irinej.