VOJSKA Srbije testira novo oružje namenjeno roniocima - podvodni pištolj SPP-1M i automatsku pušku APS, poznatiju kao podvodni "kalašnjikov". Stručnjaci Tehničkog opitnog centra, u saradnji sa roniocima Rečne flotile i Specijalne brigade, trenutno rade na verifikacionim ispitivanjima, posle čega će oficiri i vojnici VS zadužiti novu opremu.

Reč je o vatrenom oružju, ruske proizvodnje, koje ispaljuje igličaste čelične projektile sa kojim se prvi put naši ispitivači i ronioci susreću. Podvodne puške i pištolji, međutim, samo su deo savremenog naoružanja koje je poslednjih godina uvedeno u naoružanje Specijalne brigade Vojske Srbije.

- Energija projektila podvodnog "kalašnjikova" neutrališe živu silu na kopnu do 100 metara, a u vodi u zavisnosti od dubine, do 40 metara - objašnjavaju u Vojsci. - Reč je o opremi koja će podići sposobnost naših specijalaca.

Podvodna oprema samo je deo modernog naoružanja koje je proteklih godina ušlo u Vojsku. Specijalna brigada, jedna od najelitnijih jedinica, prethodnih godina pojačana je automatima "hekler", pištoljima "glok", snajperskim puškama "sako". Nabavljeno je i gotovo 2.000 najsavremenijih "zastavinih" pušaka M-21. Zajedno sa 70 "land rover difendera" i drugim vozilima ova jedinica opremljena je poput sličnih formacija u najjačim vojskama sveta.