OSTALO je još svega deset dana do zatvaranja trke za izbore u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, koji će biti održani na jesen. U mnogim od ovih institucija već je burno zbog imena koja su predložena, a još više zbog onih koja nisu. U ponedeljak je Srpsko lekarsko društvo izabralo svoje kandidate, a mnogi članovi bili su iznenađeni odlukom komisije.

Prof. dr Zoran Krivokapić, predsednik Evropskog udruženja kolorektalnih hirurga, član Britanskog kraljevskog društva hirurga i jedan od naših najčuvenijih hirurga, nije dobio prostu većinu komisije SLD. Kolege nisu podržale ni uglednog onkologa prof. dr Radana Džodića, niti kardiologa prof. dr Petra Seferovića. Odbijen je i fiziolog prof. dr Tomislav Jovanović.

S druge strane, na spisku onih koji su prošli našao se prof. dr Pavle Milenković, koji je bio i član komisije koja je birala. Na njegov predlog, komisija je glasala o prof. dr Milici Čolović, hematologu i supruzi Rodoljuba Čolovića, akademika i predsednika Srpskog lekarskog društva. Dobila je podršku, kao i kadriolog prof. dr Zorana Vasiljević i vaskularni hirurg prof. dr Lazar Davidović, koji je i 2009. godine bio u trci.

PROTIV ČAVOŠKOG NjEGOVA PRAVILA DOPISNI član prof. dr Kosta Čavoški autor je Statuta SANU koji određuje i izborna pravila. Upravo po pravilima koja je sam pisao sada teško da će moći da bude predložen za redovnog člana. Potrebna mu je podrška tri akademika koja se bave istom naukom kao i on, a u SANU nema toliko pravnika. - Nisam upoznat s tim da u mom slučaju postoji neka poteškoća. Još je rano da se znaju detalji - rekao je Čavoški.

Ali ovo je tek početak spiska kandidovanih lekara, jer mogu da ih predlažu i druge institucije. Sudeći po prethodnim izborima, lekara će i ove godine da bude najviše u trci. Tako ih je poslednji put predloženo 24, a primljeno troje.

Možda ne kao među lekarima, ali uzbudljivo će biti i na ostalim odeljenjima. Mada, u SANU se imena zvanično još ne pominju. Među književnicima se, nezvanično, može čuti da će biti predložen Ljubivoje Ršumović. Ni Udruženje književnika Srbije još nije odlučilo o kandidatima, ali se pominju pesnici Adam Puslojić i Srba Ignjatović, dugogodišnji predsednik Udruženja.

Odeljenja SANU tek će da odluče da li će ona nekoga da predlože, a i potpisi tri redovna člana su dovoljna da se dospe do glasanja. Odeljenja su zakazala sednice u narednim nedeljama, a prvo se sastalo Odeljenje društvenih nauka.

- Najvažnije je da, zbog izuzetno malog broja članova, naše odeljenje dobije što veće pojačanje. Još nismo odlučivali kome ćemo dati podršku, ali se nadam da će bar četiri, a možda i pet kandidata za članstvo u našem odeljenju dobiti potreban broj glasova - objasnio je za "Novosti" akademik Vojislav Stanovčić, sekretar Odeljenja društvenih nauka.