VIŠI sud u Beogradu rehabilitovao je bivšeg ministra bez portfelja u vladi Milana Nedića Momčila Jankovića koji je 1941. godine odbio da potpiše ”sporazum” sa Nemcima prema kome bi se za jednog ubijenog nemačkog vojnika streljalo 100 Srba, saznaju ”Novosti”.

Tri godine kasnije, preki Vojni sud Prvog korpusa NOVJ proglasio ga je ”jednim od najbližih saradnika izdajnika Milana Aćimovića i Milana Nedića koji se isticao svojom predanom službom okupatoru”.

Međutim, istina je, kako je utvrdio beogradski Viši sud, bila sasvim drugačija. Janković je sa još nekoliko tadašnjih intelektualaca, na pritisak Nemaca, obrazovao komesarsku vladu na čijem je čelu bio Milan Aćimović. U tom periodu doneo je uredbu kojom je spaseno oko 2.000 Jevreja. Ovaj propis je, naime, definisao da brak sa Srpkinjom ili Srbinom spasava Jevreja sigurne smrti.

ČAST VRAĆENA ZA 1.600, ČEKA JOŠ 1.000 U poslednje četiri godine u Srbiji je rehabilitovano više od 1.600 ljudi koji su streljani ili proterani iz zemlje kao narodni neprijatelji. Među najpoznatijima su bivši predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije Dragiša Cvetković, predsednik jugoslovenske vlade u izbeglištvu Slobodan Jovanović, ministar spoljnih poslova u toj vladi Mimčilo Ninčić, nekadašnji namesnik Kraljevine Jugoslavije knez Pavle Karađorđević... U toku je više od 1.000 postupaka, a jedan od najaktuelnijih je proces rehabilitacije Dragoljuba Draže Mihailovića.

Ali kako Nemcima nije odgovarala Aćimovićeva vlada, oni su izvršili pritisak na Milana Nedića da obrazuje svoju vladu u kojoj je Janković bio ministar bez portfelja.

Već u prvim danima Nedićeve vladavine, Janković je glasno pokazivao svoje negodovanje. Smatrao je da ”ne može da bude reči o tome da Nemci odlučuju bez posredovanja srpskih ministara”. Nedugo posle toga, Nemci su zatražili da im se proda Pančevački rit. Janković se oštro usprotivio, tvrdeći da zemlju mogu jedino da im otmu, ali nikako da je kupe za novac. Na Nedićevu žalost, podržali su ga i ostali ministri.

Konačno, Nediću i Jankoviću razišli su se putevi kada je Vermaht početkom oktobra 1941. godine obavestio vladu da će, zbog svojih gubitaka, za jednog streljanog Nemca streljati 100 Srba. Momčilo Janković to nije mogao da prihvati, pa je 5. oktobra, posle 50 dana članstva u vladi, dao ostavku.

Daleko od politike i svih javnih poslova bio je sve do 21. oktobra 1944. godine. Tog dana partizani su došli i odveli ga. Šest dana kasnije, njegova porodica je pročitala u dnevnim novinama da je streljan kao ”narodni neprijatelj”. Bez suđenja. Pošto je bio jedan od najbogatijih Srba, oduzeta mu je sva imovina. Ni dan-danas ne zna se gde je zakopano njegovo telo.